Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Τα σκουπίδια της Αττικής άναψαν φωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ

Η κ. Δούρου εγκάλεσε την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «τροπολογία υποβάθμισης του αυτοδιοίκητου».
Σύγκρουση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τα... σκουπίδια και τα σχετικά κονδύλια. Τη «σπίθα» άναψε τροπολογία που αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία κρυβόταν στο άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, το οποίο συζητείται στη Βουλή και προκάλεσε την αντίδραση της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, που εγκάλεσε την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «τροπολογία υποβάθμισης του αυτοδιοίκητου». Μετά τη δημόσια αντίδραση της κ. Δούρου, χθες το βράδυ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ανέφερε ότι με τη νομοτεχνική βελτίωση που θα κατατεθεί, δεν προκύπτει ότι θα υπάρξει παρέμβαση της Κεντρικής Διοίκησης στις αρμοδιότητες της περιφέρειας. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, όταν τέθηκε το θέμα, δήλωναν άγνοια, ενώ η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος εξέδωσε αργά χθες το βράδυ ανακοίνωση ζητώντας να αποσυρθεί η διάταξη. Η τροπολογία ουσιαστικά αφαιρούσε από την –εκάστοτε– περιφέρεια την αρμοδιότητα να αποφασίζει για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην επικράτειά της, καθορίζοντας ότι για να εφαρμοστεί ο σχεδιασμός που γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο (ΠΕΣΔΑ), πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των γενικών γραμματέων των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και να εγκρίνεται και από τους υπουργούς Εσωτερικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.




Η διαχείριση των απορριμμάτων, ειδικά στην Αττική, πρακτικά σημαίνει διαχείριση τεράστιων κονδυλίων, τα οποία θα απαιτηθούν για να λυθεί το πρόβλημα. Από την άλλη, η παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα, καθώς η περιφερειακή διαχείριση υπήρξε σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και της ίδιας της κ. Δούρου στην προεκλογική της εκστρατεία. Η περιφερειάρχης στο τέλος του 2014 ακύρωσε τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων διαχείρισης που είχαν δρομολογηθεί να γίνουν στην Αττική με ΣΔΙΤ (σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) και έχει προχωρήσει στον ανασχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική (ΠΕΣΔΑ) βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης, ενώ όπως ανέφεραν στελέχη της περιφέρειας, αμέσως μετά την έγκριση του Εθνικού Σχεδιασμού, το περιφερειακό συμβούλιο είναι έτοιμο να προχωρήσει στην ψήφιση του νέου ΠΕΣΔΑ που θα έχει διαμορφωθεί.

Η περιφερειάρχης Αττικής στην ανακοίνωσή της έκανε λόγο «για τροπολογία που δημιουργεί και δεν επιλύει προβλήματα. Εισάγει μια ακόμα φάση έγκρισης σε κυβερνητικό επίπεδο, προσθέτοντας γραφειοκρατία με ό,τι αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται. Καθιστά έτσι τα περιφερειακά συμβούλια από κυρίαρχα όργανα, διαμεσολαβητικούς - διεκπεραιωτικούς μηχανισμούς, με την κεντρική εξουσία να έχει τον τελευταίο λόγο έναντι των περιφερειών». Μάλιστα η κ. Δούρου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη τροπολογία «υποβαθμίζει τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης έναντι της κεντρικής εξουσίας» και δεν έχει καν συζητηθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κ. Ρένα Δούρου αποτελεί ηγετικό στέλεχος του κόμματος, θέση που εδραιώθηκε όταν κατάφερε να κερδίσει την Περιφέρεια Αττικής ένα εξάμηνο πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ανοίγοντας –όπως επισημαίνουν πολλοί– τον δρόμο προς τη νίκη. Με αυτή την έννοια η δημόσια αντίδρασή της στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος.

Η περιφερειάρχης έχει διατηρήσει χαμηλό προφίλ, όσον αφορά τις κυβερνητικές πρακτικές τόσο στη φάση των πολύμηνων διαπραγματεύσεων όσο και στην ψήφιση των μέτρων του μνημονίου. Η στάση της από ορισμένους ερμηνεύεται και ως προσπάθεια αποστασιοποίησης, με το άλλοθι της εκπροσώπου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ωστόσο η κ. Δούρου έχει υποστηρίξει δια των ενεργειών της τις κυβερνητικές επιλογές, όπως π.χ. τη μεταφορά των διαθεσίμων της Περιφέρειας Αττικής στον κοινό λογαριασμό την άνοιξη.


ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ

http://www.kathimerini.gr/ 

2 σχόλια:

  1. ΒΡΩΜΙΑΡΑ! ΣΙΧΑΜΕΝΗ! ΘΕΛΕΙ ΑΝΤΡΑ Η ΣΚΥΛΑ ΝΑ ΞΕΔΩΣΕΙ ΦΕΡΤΕ ΤΗΣ ΤΟΝ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΛΗΓΜΕΝΑ ΤΡΩΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ? ΑΝΤΡΑ ΕΙΠΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΣΣΙΔΙΑΡΑ ΛΟΥΛΟΥ? ΚΑΣΣΙΔΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΞΥΡΙΣΜΕΝΑ.ΑΥΤΗΝ Η ΚΟΠΕΛΑ Η ΚΑΣΙΔΩ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΟΥΡΟΥ? ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΚΩΣΕΙ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΟΤΙ ΤΗΝ ΓΑ...Ε?ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΤΡΑ ΤΗΣ ΤΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΚΟΛΠΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΞΥΛΟ.ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΚΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΕΡΗΜΕΝΟ.ΑΝΩΜΑΛΑ ΜΑΘΕΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕΞ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΕΛΑΤΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΑΙΩΝΑ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΑΣΑΤΕ.ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑ

      Διαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου