Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Η νέα «πρώτη κυρία» της Αργεντινής είναι μία κούκλα από τη Συρία

Η νέα «πρώτη κυρία» της Αργεντινής είναι μία κούκλα από τη Συρία
Πώς ο 56χρονος μηχανικός και επιχειρηματίας, Μαουρίτσιο Μάκρι έφτασε στην προεδρία. Οι πολίτες της Αργεντινής έβαλαν τέλος στην 12ετή κυριαρχία των περονιστών και την στρατηγική που εγκαινίασε ο Νέστορ Κίρχνερ όταν ανέλαβε να βγάλει τη χώρα από την χρεοκοπία.




Ο 56χρονος μηχανικός και επιχειρηματίας, Μαουρίτσιο Μάκρι, μέχρι σήμερα κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες και ιδρυτής του κεντροδεξιού κόμματος "PRO", θα είναι από τις 10 Δεκεμβρίου, ο νέος πρόεδρος της χώρας.



Ο φιλελεύθερος Μάκρι είναι παντρεμένος με την Τζουλιάνα Αουάντα- τρίτος γάμος-  και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Στην χώρα του απέκτησε φήμη όταν ανέλαβε την προεδρία της ποδοσφαιρικής ομάδας "Boca Juniors". 



Η νέα πρώτη κυρία της Αργεντινής κλέβει την παράσταση καθώς είναι πρώην μοντέλο και ομολογουμένως πανέμορφη, ενώ μαζί της ο Μάκρι έχει αποκτήσει μία τρίχρονη κόρη.  Ο πατέρα



Είναι 41 ετών και έχει καταγωγή από τον Λίβανο και τη Συρία. Και οι δύο της γονείς είναι μουσουλμάνοι μετανάστες.







Για πρώτη φορά τα τελευταία 80 χρόνια, ο πρόεδρος της Αργεντινής δεν προέρχεται από τους κόλπους των δύο παραδοσιακών κομμάτων, τους περονιστές  και τους ριζοσπάστες. Ο Μάκρι κέρδισε στον χθεσινό, δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 51,4% τον "εκλεκτό" της Κριστίνα Φερνάντες- Κίρσνερ και υποψήφιο των περονιστών, Ντανιέλ Σιόλι, ο οποίος απέσπασε ποσοστό 48,5% . Η νίκη του κεντροδεξιού κυβερνήτη του Μπουένος Αιρες ήταν αναμενόμενη για τους πολιτικούς αναλυτές μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 25 Οκτωβρίου. Μπορεί τότε να ήρθε δεύτερος με ποσοστό 34%, όμως το 37% του νικητή Ντανιέλ Σιόλι ήταν απογοητευτικό. Από τον πρώτο γύρο των εκλογών οι ψηφοφόροι είχαν γυρίσει την... πλάτη τους στους περονιστές αναδεικνύοντας ως κυβερνήτη της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, τη νεαρή Μαρία Εουχένια Βιδάλ, στενή συνεργάτη του νέου προέδρου. Αναλαμβάνοντας τα προεδρικά του καθήκοντα σε λίγες ημέρες , ο Μάκρι θα έχει πολλά να κάνει. Αν και απορρίπτει τα σενάρια υποτίμησης του νομίσματος της Αργεντινής, δεν κρύβει ότι στην οικονομία τα ζητήματα είναι περίπλοκα. Η πατρίδα του, πάντως , βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόβλημα υψηλού πληθωρισμού , η οικονομία της είναι στάσιμη, τα συναλλαγματικά της αποθέματα μειώνονται, ο δημόσιος τομέας έχει διογκωθεί και στελεχωθεί με τους πλέον έμπιστους της απερχόμενης κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι, προεκλογικά ο Μάκρι έχει υποσχεθεί στους συμπολίτες του μία διαφορετική εκδοχή της Αργεντινής, πιο ανοικτής στη διεθνή κοινότητα.





Από την πλευρά της, η  απερχόμενη πρόεδρος, Κριστίνα Φερνάντες, δεν είχε δικαίωμα για τρίτη προεδρική θητεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας. Η Κίρχνερ βρισκόταν στην ηγεσία της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Λατινικής Αμερικής από το 2007 αφού διαδέχθηκε τον σύζυγό της. Τίποτα όμως τώρα δεν την εμποδίζει να αναδειχθεί σε ηγετική φυσιογνωμία της αντιπολίτευσης για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Για τις "κακές γλώσσες", η Φερνάντες προώθησε τον Ντανιέλ Σιόλι ως υποψήφιο ακριβώς ακριβώς γιατί πολλοί δεν τον ήθελαν , κατά συνέπεια, δύσκολα θα κέρδιζε τις εκλογές και εκείνη θα παρέμενε το σημείο  αναφοράς των περονιστών.












Η ζωή του φιλελεύθερου Μαουρίτσιο Μάκρι έχει σημαδευτεί από διάφορα σκάνδαλα.
Το 1991, άγνωστοι τον απήγαγαν. Οι απαγωγείς του τον απελευθέρωσαν δύο εβδομάδες αργότερα αφού η οικογένειά του δέχτηκε να καταβάλει λύτρα. Το ποσό ήταν έξι εκατομμύρια δολάρια .



Έχει κατηγορηθεί για ανάμειξη σε σκάνδαλα διαφθοράς όταν ήταν πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας "Βοca", όμως η Δικαιοσύνη τον αθώωσε. Πρόσφατα, κατηγορήθηκε ότι παρακολουθούσε τους πολιτικούς του αντίπαλους.

Στην προεδρική του εκστρατεία- που έχει πολλές ομοιότητες με την καμπάνια των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ- την παράσταση έκλεβαν κάθε φορά τα κίτρινα μπαλόνια αλλά και οι χορευτικές του ικανότητες του στον αργεντίνικο χορό "Cumbia".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου