Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Οι συμμετοχές στον Μαραθώνιο της Αθήνας θα ξεπεράσουν τις 40.000

Οι συμμετοχές στον Μαραθώνιο της Αθήνας θα ξεπεράσουν τις 40.000
Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την διεξαγωγή του 33ου Μαραθώνιου Αθήνας στις 8 Νοεμβρίου παραχώρησε σήμερα ο διοργανωτής ΣΕΓΑΣ, από την οποία προέκυψαν αρκετές
ενδιαφέρουσες ειδήσεις, ενώ από τα στελέχη της ομοσπονδίας εκφράστηκε η βεβαιότητα ότι φέτος θα έχουμε έναν ακόμη επιτυχημένο αγώνα.




Παραβρέθηκαν και μίλησαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Πάνος Λειβαδάς, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθήνας Ερμιόνη Κυπριανίδου, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο γενικός διευθυντής μάρκετινγκ της ΟΠΑΠ ΑΕ Πετρ Ματεζόφσκι, και εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ ο πρόεδρος Κώστας Παναγόπουλος και ο πρόεδρος της ΟΕ του Αυθεντικού Μαραθωνίου και αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Γιάννης Σταματόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ στάθηκε στην ομιλία του στην εκ νέου φέτος αύξηση των συμμετοχών που θα ξεπεράσουν τις 40.000 (οι 16,000 στο Μαραθώνιο), από τους οποίους θα έχουμε 6.500 δρομείς από το εξωτερικό, δηλαδή 1.500 περισσότερους από πέρυσι. Επίσης τόνισε ότι φέτος αποφασίστηκε από την οργανωτική επιτροπή να μην κληθούν ξένοι αθλητές υψηλού επιπέδου οι οποίοι θα ανέβαζαν το μπάτζετ του αγώνα στο Μαραθώνιο, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του ΣΕΓΑΣ που προορίζονται για κοινωνικούς σκοπούς.

Ο κ Παναγόπουλος είπε επίσης ότι το συνολικό κόστος της διοργάνωσης θα ανέλθει στο 1.650.000 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί απολύτως από το χορηγικό πρόγραμμα του αγώνα και από τους ίδιους τους δρομείς που καταβάλουν ένα αντίτιμο για τη συμμετοχή τους. Ο αγώνας θα έχει ένα οικονομικό όφελος για το ΣΕΓΑΣ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τον υψηλό αθλητισμό και την ανάπτυξη, όπως γίνεται και τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ Κοντονής από την πλευρά του μετέφερε το χαιρετισμό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κι έκανε αναφορά στη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας και τις τεράστιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της σπατάλης στον αθλητισμό. Κάλεσε τους επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τον αθλητισμό να καταβάλουν τα οφειλόμενα από τη χρήση σταδίων και δημόσιων χώρων, ενώ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της αριστεράς, δεν συναλλάσσεται, δεν εκβιάζεται και δεν φοβάται. Τέλος είπε ότι στην ομοσπονδία αντιπτέρισης θα διεξαχθεί τακτικός έλεγχος αφού το πόρισμα που έλαβε σήμερα στα χέρια του δεν ήταν ευχάριστο, ενώ στο μέλλον θα ανταμειφτούν υλικά και ηθικά όλες οι νοικοκυρεμένες ομοσπονδίες.

«Με μεγάλη χαρά ο ΣΕΓΑΣ και η ελληνική κυβέρνηση θα υποδεχθεί σε λίγες ημέρες ένα μεγάλο αριθμό αθλητών που θα συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο. Στην κορυφαία διοργάνωση Μαραθωνίου. Δεν υποτιμούμαι τις άλλες διοργανώσεις αλλά για εμάς τους Έλληνας και πιστεύω για όλο τον κόσμο η κλασική διαδρομή είναι η κορυφαία. Ο Μαραθώνιος υπενθυμίζει σε όλο τον κόσμο, τον αγώνα των λίγων, της Πόλης – Κράτους των Αθηνών, έναντι των πολλών, μιας μεγάλης αυτοκρατορίας της εποχής εκείνης. Το μήνυμα της αντίστασης αλλά και το μήνυμα της νίκης. Μας συνδέει με ένα μεγάλο και ένδοξο παρελθόν, την Αρχαία Ελλάδα. Το αθλητικό κίνημα και την αθλητική οικογένεια τη συνδέει με τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι αθλητές θα ακολουθήσουν τα βήματα του Σπύρου Λούη.

Τέλος στην ίδια διαδρομή, περπάτησε, στην αρχή μόνος, ο Γρηγόρης Λαμπράκης, για να δώσει το μήνυμα σε όλους τους Έλληνες και σε όλο τον κόσμο ότι τα πολιτικά και Δημοκρατικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα, για το κόμμα του τότε την ΕΔΑ, που βρισκόταν υπό διωγμό, αλλά και για όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Περπατάμε λοιπόν σε εκείνη την πορεία που διένυσαν λαμπροί άνθρωποι και το παράδειγμά τους είναι προς μίμηση, όχι μόνο το αθλητικό, αλλά γενικότερα το κοινωνικό», είπε ο κ Κοντονής.

Και πρόσθεσε σε σχέση με τις σπατάλες που έχει κληθεί η κυβέρνηση να πολεμήσει: «Τις προσεχείς ημέρες θα γίνει μια μεγάλη διοργάνωση στην Ελλάδα. Και αυτή η αθλητική διοργάνωση γίνεται μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης για την πατρίδα. Επομένως ο έπαινος για τον ΣΕΓΑΣ είναι διπλός. Θα πρέπει όμως να αναγνωριστεί αυτή τη στιγμή και η μεγάλη προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει ουσιαστικά την αθλητική οικογένεια. Για πρώτη φορά σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, οι ομοσπονδίες έχουν λάβει το 90% της κρατικής επιχορήγησης έτσι ώστε να μπορέσουν να διαμορφώσουν εκείνο το πεδίο παρέμβασης και αθλητικών γεγονότων με άνεση και με ασφάλεια. Για πρώτη φορά έχουν διατεθεί χρήματα από το υπουργείο Αθλητισμού για την αναβάθμιση και τη λειτουργικότητα των σταδίων. Αυτές τις ημέρες, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, διενεργούνται εργασίες στο κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ για να το παραλάβουν οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες σε μια αξιοπρεπή κατάσταση στη διάρκεια του Χειμώνα, ώστε να κάνουν τις προπονήσεις τους απερίσπαστοι και χωρίς προβλήματα.

Για να φθάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, είχαμε μια μακρά πορεία ελέγχου και καταπολέμησης της σπατάλης. Το είπα στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, θα το αναφέρω και σήμερα. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί οι δαπάνες του τρέχοντος εξαμήνου του 2015, επί των ημερών μας, επί της κυβέρνησης της αριστεράς, ανήλθαν σε 39.000 ευρώ, ενώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2014, οι δαπάνες υπερέβαιναν το 1εκ ευρώ και το 2013 το 1,8 εκ ευρώ. Και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έπρεπε να δαπανηθούν 72.000 και πλέον ευρώ, από έναν διαγωνισμό τον οποίο σταματήσαμε, για να αγοραστούν λάπτοπ από τη ΓΓΑ. Και με αυτά τα χρήματα, μπορούμε να κάνουμε τις επισκευές στο κλειστό προπονητήριο του ΟΑΚΑ. Αν δεν μπει ένα τέλος και ένας φραγμός στη σπατάλη και στη διαφθορά, τέλος καλό δεν θα έχουμε σε κάθε περίπτωση. Και με αυτή την ευκαιρία θέλω να πως: να βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι, ιδίως οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται με τον αθλητισμό, ότι οι αποφάσεις της ΕΕΑ, όσον αφορά στην καταβολή των οφειλομένων και εκ μέρους των, για τη χρήση αθλητικών χώρων, θα εφαρμοστεί μέχρι κεραίας. Και αν νομίζουν ότι με ελεεινές και άθλιες επιθέσεις πρόκειται εμείς να καμφθούμε, να το ξεχάσουν. Είπα και στη Βουλή ότι δεν συναλλασσόμαστε, δεν εκβιαζόμαστε και δεν φοβόμαστε. Ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους. Η κυβέρνηση της αριστεράς, η κάθε κυβέρνηση, είναι εντολοδόχος του ελληνικού λαού και διαχειρίζεται το δημόσιο χρήμα προς όφελός του. Χατίρια, εκπτώσεις και κάρτα ελευθέρας, δεν πρόκειται εμείς να εκδώσουμε. Όποιο κάνουν χρήση των δημόσιων σταδίων και των δημόσιων χώρων θα καταβάλουν το αντίτιμο. Είναι για μας υποχρέωση και καθήκον. Και σε τελευταία ανάλυση είναι η εναρμόνιση με τον όρκο που δώσαμε να υπηρετούμε πιστά το Σύνταγμα και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Αυτό κάνει και αυτό θα συνεχίσει να κάνει μέχρι το τέλος η κυβέρνηση της αριστεράς».

Και κατέληξε ο υφυπουργός αθλητισμού: «Υπάρχουν νοικοκυρεμένες ομοσπονδίες όπως έχουν δείξει οι έλεγχοι που έχουν γίνει. Σήμερα πήρα στα χέρια μου το πόρισμα του ελέγχου της ομοσπονδίας αντιπτέρισης και τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα. Θα πάμε σε τακτικό έλεγχο. Στο τέλος του μήνα θα έχουμε το πόρισμα άλλης μίας ομοσπονδίας που ελέγχθηκε. Θα αξιολογηθούν όλες οι ομοσπονδίες και αυτές που είναι νοικοκυρεμένες και επιτελούν οι διοικήσεις; Το καθήκον τους κατά το μέτρο των δυνατοτήτων που υπάρχουν, αυτές θα ανταμειφθούν και υλικά και ηθικά».

Η κ Κυπριανίδου στάθηκε από την πλευρά της στο γεγονός ότι η ο Α΄και ο Β΄ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή Περιφέρεια και Δήμοι βρίσκονται στο πλευρό του ΣΕΓΑΣ για τη διοργάνωση του Μαραθωνίου που είναι συνδεδεμένη με τα δράση του αγωνιστή της Ελευθερίας Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ο κ Καμίνης δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή για το Δήμο Αθήνας που είναι συνδιοργανωτής του Μαραθωνίου, ενώ χαιρέτησε τις αποφάσεις και τις θέσεις της Πολιτείας που εξέφρασε ο κ Κοντονής για την καταπολέμηση της βίας και της διαφθοράς στον επαγγελματικό, αλλά πολλές φορές και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Ο κ Ψινάκης είπε ότι κάθε χρόνο η διοργάνωση γίνεται ακόμη καλύτερη με τη συνεργασία όλων των φορέων, ενώ για φέτος ο Δήμος Μαραθώνα προετοιμάζει μια σειρά από παράλληλες δραστηριότητες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει ένα δρώμενο που θα γίνει στην παραλία Σχοινιά που έγινε η Μάχη του Μαραθώνα και θα υπάρχει πιστή αναπαράσταση των συνθηκών και της διαβίωσης των πολεμιστών που θα καλυφθεί από πολλά ξένα κανάλια, εκδήλωση με καλεσμένους τους 88 Πρέσβεις χωρών στην Ελλάδα, όπου θα τους απονεμηθεί ο τίτλος του παγκόσμιου Πρέσβη του Μαραθώνα, ενώ για τη νεολαία έχει προγραμματιστεί μουσική συναυλία.

Ο κ Λειβαδάς υπογράμμισε ότι ο ΕΟΕ στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει διαχρονικά τον ελληνικό κλασικό αθλητισμό, παρά τις οικονομικές αντιξοότητες.

Σε ερώτηση για τους Ολυμπιακούς Κύκλους στο Παναθηναϊκό Στάδιο που έχουν αφαιρεθεί, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας και μέλος της Ολομέλειας της ΕΟΕ, Γιάννης Σταματόπουλος, ενημέρωσε ότι: «Η μελέτη επανατοποθέτησης των Κύκλων έχει ολοκληρωθεί με χορηγία της ΔΟΕ, πέρασε και από το ΚΑΣ και επομένως είναι θέμα χρόνου να γίνει και πάλι η τοποθέτησής τους στο στάδιο. Μέχρι το Μαραθώνιο είναι δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες, αλλά μέχρι τέλος του χρόνου σίγουρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου