Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Παγκόσμιος Εθελοντικός Καθαρισμό Ακτών στα τέλη Σεπτεμβρίου

Σας προσκαλούμε να λάβετε μέρος στoν Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2015, που ξεκινάει το Σάββατο 19
Σεπτεμβρίου, οργανώνοντας από μόνοι σας τον καθαρισμό μιας κοντινής παραλίας, όχθης ποταμού/λίμνης ή τμήματος του βυθού.




Η πρωτοβουλία αυτή που συντονίζει η HELMEPA για 24η συνεχή χρονιά στη χώρα μας, πραγματοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Αμερικανικό ΜΚΟ Ocean Conservancy. Αποτελεί το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός του είδους του στον κόσμο και έχει στόχο να αναδείξει το σημαντικό πρόβλημα της ρύπανσης ακτών και θαλασσών με απορρίμματα και την άμεση ανάγκη για μια πιο περιβαλλοντικά υπεύθυνη συμπεριφορά απ' όλους.

Στην Ελλάδα, καθαρισμοί θα πραγματοποιηθούν μέχρι και την 19 Οκτωβρίου 2015, οπότε και ολοκληρώνεται ο Μήνας Δράσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον της HELMEPA. Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, Λιμενικές Αρχές, ΟΤΑ, εταιρείες, πρεσβείες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, ορειβατικοί και φυσιολατρικοί σύλλογοι, καταδυτικά κέντρα, ναυτικοί και ιστιοπλοϊκοί όμιλοι, τοπικές ενώσεις, ομάδες εθελοντών και κάθε ένας που θέλει να εκφράσει την ευαισθησία του για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της χώρας μας.

Για ακόμη μια φορά οι εθελοντές καλούνται να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος καταγράφοντας τα απορρίμματα που θα συλλέξουν και προσφέροντας έτσι πολύτιμα επιστημονικά στοιχεία για τις ποσότητες, τα είδη και την προέλευσή τους. Τα στοιχεία αυτά επεξεργάζονται από τη HELMEPA και προωθούνται στους αρμόδιους εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και στο Ocean Conservancy για περαιτέρω αξιοποίηση. Τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περσινής εκστρατείας περιλαμβάνονται στην Έκθεση Trash Free Seas Report 2015 που δημοσιεύτηκε το Μάιο.

Επιπλέον, όσοι επιθυμούν, μπορούν να συλλέξουν χωριστά τα ανακυκλώσιμα υλικά, που θα μεταφερθούν για ανακύκλωση με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης-Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.).

Περισσότερες πληροφορίες, την ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής, δελτία καταγραφής απορριμμάτων και άλλο χρήσιμο υλικό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της HELMEPA στο σύνδεσμο http://www.helmepa.gr/gr/cleanup.php

Συνολικά, το 2014 περισσότεροι από 14.000 εθελοντές συμμετείχαν σε 330 εθελοντικούς καθαρισμούς που συντόνισε η HELMEPA, καθαρίζοντας συνολική έκταση 200 χιλιομέτρων και συλλέγοντας 28 τόνους απορριμμάτων, από τα οποία οι 9 τόνοι ανακυκλώθηκαν. Ας βάλουμε λοιπόν και φέτος όλοι ένα χεράκι να καθαρίσουμε τον τόπο μας βελτιώνοντας έτσι μόνοι μας την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητά μας!

Για περισσότερες πληροφορίες ή τυχόν διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της HELMEPA, email environment@helmepa.gr, τηλ. 210-9343088.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου