Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Βροχή τα ευρωπρόστιμα για 4 περιοχές που ζουν με τις αποφράξεις και τους βόθρους

Η Ελλάδα καλείται πλέον να πληρώσει και νέα ευρω-πρόστιμα για το μεγάλο πρόβλημα διαχείρισης αστικών λυμάτων που την ταλανίζει. Είναι βέβαιο πλέον ότι τα νέα πρόστιμα-
καμπάνες είναι καθ' οδόν μετά και της δεύτερης παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται πλέον στις διαδηλώσεις και τις αντιδράσεις των κατοίκων Πικερμίου, Λούτσας, Σπάτων και Ραφήνας,  περιοχές όπου και απουσιάζει η ύπαρξη οργανωμένου αποχετευτικού δικτύου με όλα τα δραματικά επακόλουθα. Παρόλα αυτά οι Δήμαρχοι των παραπάνω περιοχών αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις συνέπειες δηλώνουν αποφασισμένοι στην άμεση εξεύρεση αποδεκτής λύσης επί του καυτού θέματος.




Να θυμίσουμε εδώ ότι σύμφωνα με την υπόθεση C-440/06 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον Οκτώβρη του 2007 καταδίκασε τη χώρα μας λόγω έλλειψης υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων και μη ανεχόμενο φυσικά την τριτοκοσμικου τύπου λύση χρήσης εκκενώσεων βόθρων και αποφράξεων φρεατίων για 21 πόλεις (με πληθυσμό άνω των 10 χιλ. κατοίκων). Συγκεκριμένα το πρόβλημα αφορούσε Αρτέμιδα, Χρυσούπολη, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο Κρήτης, Κατερίνη, Koρωπi,  Λευκiμμη,  Λιτόχωρο Πιερίας, Μάλια, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, Μέγαρα, Νέα Κυδωνία Κρήτης, Ναύπακτος, Νέα Μάκρη, Παροικιά Πάρου, Πόρου-Γαλατά, Ραφήνα, Θεσσαλονίκη (τουριστική ζώνη), Τρίπολη, Ζάκυνθος, Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Έδεσσα και Κάλυμνος. Η επιτροπή ελέγχου προτείνει την εκ νέου καταδίκη μετά της αντίστοιχης υποβολής προστίμου προς συμμόρφωση.

Κατόπιν εκτενούς συζήτησης στο ακροατήριο του Ευρωδικαστηρίου αναγνωρίστηκε ως βασική εκκρεμότητα αυτή των 4 Δήμων που αναφέρθηκαν αρχικά (Πικέρμι, Λούτσα, Σπάτα και Ραφήνα). Επί του θέματος ο γενικός γραμματέας Υδάτων κ. Ιάκωβος Γκανούλης (καθηγητής Α.Π.Θ.) δήλωσε χαρακτηριστικά ''Η συζήτηση της Πολιτείας με τους δύο δήμους έχει προχωρήσει και νομίζω ότι η καλύτερη λύση, τεχνικά και κοινωνικά, είναι να γίνει στην περιοχή τους μια μονάδα με υψηλό επίπεδο επεξεργασίας των λυμάτων, η οποία δεν θα δημιουργεί όχληση ή προβλήματα και θα παράγει νερό προς άρδευση. Τα θέματα αυτά έχουν λυθεί τεχνολογικά».

Από κει και πέρα σαν επόμενο βήμα απαιτείται μια διαβούλευση με αντιπροσωπεία των ''αντιδρούντων'' εκπροσώπων των κατοίκων των παραπάνω περιοχών όπου και θα τεκμηριωθεί με επιχειρήματα η ανάγκη κατασκευής βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και αποχετευτικού δικτύου, που όχι μόνο δε θα δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στους ιδίους αλλά θα εκλείψει οριστικά το φαινόμενο των αποφράξεων και υπερχείλισης απόνερων από τις ιδιοκατασκευές αποχέτευσης με τις πρώτες βροχές. Φαινόμενο που οι επιπτώσεις του χρόνια τώρα απειλούν άμεσα την υγεία και το περιβάλλον και ταυτόχρονα επιβαρύνουν την κάθε οικογένεια με επιπλέον έξοδα για αποφρακτικές εταιρείες και συντηρήσεις προβληματικών βόθρων.

Βροχή τα ευρωπρόστιμα για 4 περιοχές που ζουν με τις αποφράξεις και τους βόθρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου