Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

Ο ύπνος κάνει καλό στην μνήμη!

Ο ύπνος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητες ανάκλησης ξεχασμένων πληροφοριών σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cortex.
Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Έξετερ, με επικεφαλής τον Δρ Νίκολας Ντάμεϊ, υποστηρίζουν ότι η επαρκής ποσότητα ύπνου βοηθά τον άνθρωπο να ανακαλέσει με μεγαλύτερη ευκολία αναμνήσεις.




Στο πλαίσιο πειραμάτων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι εθελοντές είχαν κοιμηθεί θυμήθηκαν πολύ ευκολότερα σε σχέση με τους άλλους που είχαν μείνει άυπνοι. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να ανακαλέσουν λέξεις που τους είχαν πει οι ερευνητές, είτε πριν από τον βραδινό τους ύπνο, είτε έπειτα από 12 ώρες αϋπνίας.

«Ο ύπνος σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητές μας να θυμηθούμε ξεχασμένες πληροφορίες. Το γεγονός ότι η μνήμη ενισχύεται μετά τον ύπνο ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι κάποιες αναμνήσεις ανακαλούνται στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό υποστηρίζει τη θεωρία ότι, στη διάρκεια του ύπνου μας, αξιολογούμε πληροφορίες που κρίνουμε ως σημαντικές» εξηγεί ο Δρ Ντάμεϊ.

Αν και το θέμα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω ο ερευνητής εκτιμά ότι η ενίσχυση της μνήμης προέρχεται από τον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάκληση αναμνήσεων. Στη διάρκεια του ύπνου, οι πρόσφατα καταγεγραμμένες πληροφορίες «ξεκλειδώνονται» και αναπαράγονται στο τμήμα του εγκεφάλου, το οποίο ενεπλάκη αρχικά στην καταγραφή τους.

http://www.stogiatro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου