Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Guardian: ΔΝΤ αλά Dirty Harry σε Τσίπρα - «Νιώθεις τυχερός αλητάκο;»

Guardian: ΔΝΤ αλά Dirty Harry σε Τσίπρα - «Νιώθεις τυχερός αλητάκο;» 

Έχουν φτάσει στα όρια τους βλέποντας τον Τσίπρα να συμπεριφέρεται λες και κρατάει ένα 45άρι απειλώντας πως θα τραβήξει τη σκανδάλη, αναφέρει ο Guardian

«Πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου μία ερώτηση. Νιώθω τυχερός; Λοιπόν είσαι αλητάκο;» Αυτές οι ατάκες ειπώθηκαν από τον Clint Eastwood στην ταινία Dirty Harry και ήρθαν στο μυαλό όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την λήξη της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα.







«Το μήνυμα του ΔΝΤ ήταν σύντομο και σκληρό», λέει ο αρθρογράφος του Guardian και παράλληλα σημειώνει πως υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές της Ελλάδας με τους πιστωτές της ενώ δεν υπήρξε καμία πρόοδος στον περιορισμό τους τονίζοντας μάλιστα πως οι δύο πλευρές βρίσκονται μακριά από μία συμφωνία.

Στο άρθρο αναφέρεται ακόμη πως ενώ αυτή την εβδομάδα οι συζητήσεις για την επίτευξη μίας συμφωνίας ήταν κοντά η αισιοδοξία χάθηκε με τα νέα που ήρθαν από την Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ δείχνει να έφτασε στα όριά του τόσο με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ομαδοποιήσει τις δόσεις του Ιουνίου όσο και με την απροθυμία της να παραβεί τις λεγόμενες κόκκινες γραμμές σε συντάξεις και εργασιακά.

Παράλληλα ο αρθρογράφος σημειώνει: Έτσι τώρα το ΔΝΤ στρέφει το όπλο στο κεφάλι του Τσίπρα. Πρόκειται για μία καθοριστική στιγμή αφού οι δανειστές δίνουν τελεσίγραφο στην Αθήνα - take it or leave it- και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το εννοεί.


Μέχρι τώρα, σημειώνει ο Guardian, η Αθήνα θεωρούσε πως η τρόικα -ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή- μπλοφάρει. Η εκτίμησή ήταν πως υπάρχει λίγος χρόνος ακόμη για... παζάρια, που θα φέρουν μία καλύτερη συμφωνία η οποία θα αποτρέψει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, στον ΦΠΑ και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που ζητούν οι δανειστές ως αντάλλαγμα για τα χρήματα που θα δώσουν.


Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα η Αθήνα έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί πιστεύει ότι η Ευρώπη δεν θα την οδηγήσει εκτός ευρώ μιας και αυτό θα ήταν εμπόδιο για το μέλλον της Ευρωζώνης. Πίστεψε ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα συμβιβαστεί υπό τον φόβο ότι ένα Grexit θα έσπρωχνε τον Τσίπρα στην «αγκαλιά» του Πούτιν. Τέλος υπήρχε η πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις που ζητούνταν ήταν λανθασμένες και θα προκαλούσαν περισσότερο πόνο σε ένα πληθυσμό που ήδη έχει υποφέρει πολλά.


Από την μεριά τους, οι δανειστές υποστηρίζουν πως η Ελλάδα δεν επιθυμεί πραγματικά να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με το ΔΝΤ να σημειώνει πως δαπανά το 10% του ΑΕΠ της σε συντάξεις, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι μόλις 2%. Επιπροσθέτως, ξέρουν πως η Ελλάδα δεν έχει άλλα χρήματα και επιθυμεί να παραμείνει στο ευρώ.

Έχουν φτάσει στα όρια τους βλέποντας τον Τσίπρα να συμπεριφέρεται λες και κρατάει ένα 45άρι απειλώντας πως θα τραβήξει τη σκανδάλη, καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου