Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Θα σας εκπλήξει αυτό που παράγει η εταιρεία του πλουσιότερου CEO των ΗΠΑ

Ο Nick Woodman κατάφερε να αποκαθηλώσει τον CEO της Cheniere Energy, Charif Souki, από
τη θέση του υψηλότερα αμειβόμενου CEO στις ΗΠΑ.Η εταιρεία του δεν δραστηριοποιείται ούτε στα πετρέλαια, ούτε στους υπολογιστές και τον προγραμματισμό, ούτε στην ενέργεια, ούτε στην εξόρυξη και τα μέταλλα.




Είναι ένας δισεκατομμυριούχος που σκέφτηκε να ιδρύσει μια εταιρεία που κατασκευάζει ειδικές κάμερες για τους λάτρεις των extreme sports. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Woodman έλαβε 4,5 εκατομμύρια κλειστές μετοχές μέχρι τα τέλη του 2014, με αποτίμηση 284,5 εκατ. δολαρίων.

Με αυτά τα χρήματα, τα οποία έλαβε όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, ο Woodman πήρε τα πρωτεία από τον Charif Souki, ο οποίος έλαβε με τον ίδιο τρόπο 281 εκατ. δολάρια στα τέλη του 2013.

Η κατάταξη, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Pay Index, "αποτιμά το πακέτο αμοιβών ενός στελέχους εταιρείας κατά το κλείσιμο του οικονομικού έτους".

"Ο Nick Woodman είναι ένας επιχειρηματίας ειδικής κατηγορίας και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της εταιρείας, τόσο λόγω του οράματός του, όσο και της ηγεσίας του", ανέφερε ο Alex Gauna, αναλυτής της JMP Securities, ο οποίος μάλιστα συστήνει στους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές της GoPro. Η αμοιβή του είναι ευθέως ανάλογη με αυτά που σημαίνει για την εταιρεία", πρόσθεσε ο Gauna.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, η GoPro ανακοίνωσε 634 εκατ. δολ. σε τριμηνιαία έσοδα, ήτοι άνοδο 75% σε ετήσια βάση μετά τη δημόσια προσφορά της εταιρείας το 2014. Οι αναλυτές προέβλεπαν έσοδα 580 εκατ. ευρώ.

Στα κακά νέα, πάντως, για την εταιρεία, οι αναλυτές της Citi, Jeremy David και Ehud Gelblu, σε σημείωμά τους υποβαθμίζουν τις προβλέψεις τους για τη GoPro, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και τα κέρδη εν μέσω ανησυχιών ότι οι κάμερες της εταιρείας δεν θα βρουν καλή απήχηση στο ευρύ κοινό και θα περιοριστούν στα "nerds" της τεχνολογίας.

Η εταιρεία υποβάθμισε τις προβλέψεις της για αύξηση παραγωγής στις 13,5 εκατ. μονάδες μέχρι το 2018, από 16 εκατ. που ήταν προηγουμένως.

Η Citi έχει δώσει τιμή στόχο στα 56 δολάρια με "ουδέτερη σύσταση", ωστόσο στη διαπραγμάτευση της Τετάρτης η μετοχή είχε πτώση 5% κι έφτασε τα 55,67 δολ/μετοχή.

Η ζωή του όλη μέσα από φωτογραφίες
O δημιουργός της GoPro ήταν μανιώδης σέρφερ κι έφτιαξε την ομάδα σερφ του σχολείου του. Το 1993 αποφοίτησε και πήγε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Με επιχειρηματικό δαιμόνιο πάντα, στο γυμνάσιο πουλούσε μπλουζάκια για σερφ στους συμμαθητές του.

Το 2001, στα 25 του χρόνια έφτιαξε το πρώτο κομμάτι της GoPro, την οποία προσάρμοσε στον καρπό του με υφασμάτινες λωρίδες.

Το 2001, μετά από μια αποτυχία που είχε στο επιχειρηματικό του ντεμπούτο με την εταιρεία Funbag, αποφάσισε να πάει ένα 5μηνο ταξίδι για σερφ σε Αυστραλία και Ινδονησιά. Η παρακάτω φωτογραφία τραβήχτηκε από τον ίδιο με την κάμερα GoPro. Τότε ήταν που αποφάσισε να πουλά την κάμερα μαζί με τo ειδικό λουράκι για τον καρπό σε μια συσκευασία.


Μετά αππο αυτό το ταξίδι εργάστηκε για δύο χρόνια και ιδού η πρώτη κάμερα που λάνσαρε στην αγορά το 2004:


Με το παρακάτω φορηγάκι έκανε τιες πρώτες του εμπορικές επιδείξεις ο Woodman. Το έιχε αγοράσει το 1971, το είχε ονομάσει "Biscuit", αλλά δυστυχώς του το έκλεψαν και δεν μπόρεσε να το ξαναβρεί ποτέ.



Με τον πατέρα του Dean, ο οποιος ήταν επενδυτής στη Sillicon Valley. Μάλιστα, ήταν και από τους πρώτους επενδυτές της GoPro, καθώς φρόντισε να ενισχύσει την εταιρεία του γιου του με ένα τσεκ των 100.000 δολαρίων. Αλλα 35.000 δολ. έβαλε ο ίδιος ο Nick κι άλλα 35.000 δολ. έβαλε η μητέρα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου