Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Νίκος Δένδιας: «Θα αποδείξουμε και πάλι ότι παραμένουμε η Παράταξη της ευθύνης»

Ο Βουλευτής Β’ Αθηνών της Ν.Δ. κ. Νίκος Δένδιας παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον δημοσιογράφο κ. Μπάμπη Αγρολάμπο, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
- Κύριε Δένδια, ποια είναι η εκτίμησή σας για τις διαπραγματεύσεις, θα καταλήξουν σε συμφωνία ή ασυμφωνία;
Επιτρέψτε μου να είμαι ακόμη εξαιρετικά επιφυλακτικός για την οριστική έκβαση των συζητήσεων. Επί σχεδόν 5 μήνες πλέον, παρακολουθούμε μια διαπραγμάτευση χωρίς αρχή και τέλος, με την Κυβέρνηση να τροφοδοτεί «πανηγυρικά» σενάρια τα οποία στη συνέχεια διαψεύδονται. Είναι προφανές ότι φοβάται να έρθει αντιμέτωπη με την διάψευση των προεκλογικών εξαγγελιών της, αλλά παράλληλα διαπιστώνει ότι μία έξοδος από το ευρώ θα είναι πραγματική καταστροφή, την οποία θα χρεωθεί. Αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι ότι όσο καθυστερεί η συμφωνία η πραγματική οικονομία βουλιάζει κι άλλο, κλείνουν ακόμη περισσότερες επιχειρήσεις και χάνουν την δουλειά τους ακόμη περισσότεροι εργαζόμενοι.
- Σε περίπτωση είτε αδιεξόδου είτε συμφωνίας τι θα κάνετε εσείς, ως αξιωματική αντιπολίτευση;
Στην απευκταία περίπτωση αδιεξόδου πιστεύω ότι θα πρέπει να εξετάσει ο πολιτικός κόσμος από κοινού το πώς θα καταστεί κατά το δυνατόν μικρότερη η βλάβη όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην γεωπολιτική θέση της χώρας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας, οφείλουμε κατ’ αρχήν να αποκτήσουμε πλήρη γνώση για το περιεχόμενό της. Βεβαίως, όταν το διακύβευμα είναι η ίδια η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, φρονώ ότι δεν μπορούμε επί της αρχής να καταψηφίσουμε. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να καταψηφίσουμε άρθρο ή άρθρα που επιβάλλουν υφεσιακά μέτρα, όπως η αύξηση συντελεστών ΦΠΑ ή μία επιδρομή φόρων και να ασκήσουμε δριμύτατη κριτική στις ανακολουθίες του ΣΥΡΙΖΑ και στην προεκλογική εξαπάτηση των πολιτών.
- Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο νέων εκλογών;
Μου είναι πραγματικό ακατανόητο να συζητά έστω η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο εκλογών, προτού συμπληρωθούν 5 μήνες από τις προηγούμενες. Αναρωτιέμαι αν αισθάνεται τόσο αδύναμη ή αν θεωρεί ότι με τακτικισμούς μπορεί να αποφύγει τις συνέπειες των προεκλογικών της υποσχέσεων. Το μεγάλο ζήτημα όμως δεν είναι η διευθέτηση εσωκομματικών εκκρεμοτήτων στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η διάσωση της ελληνικής οικονομίας και η διαφύλαξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, με υπέρβαση των κομματικών γραμμών και με επίδειξη πραγματικής φιλοπατρίας από όλους.
- Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκε χθες η δόση στο ΔΝΤ και υποβλήθηκε αίτημα ομαδοποίησης των δόσεων;
Ελπίζω η Κυβέρνηση να γνωρίζει τι πράττει και να μην πειραματίζεται και σε αυτή την περίπτωση. Πάντως, αυτό το ίδιο το γεγονός μας κατατάσσει στην κατηγορία της Ζάμπια, με κάθε σεβασμό στην αφρικανική αυτή χώρα. Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού. Δεν το λέω από αντιπολιτευτική διάθεση, διότι πρόκειται για το μέλλον της χώρας και δεν χωρούν κομματικές περιχαρακώσεις. Αλλά ακριβώς για τον ίδιο λόγο ο κ. Τσίπρας οφείλει να αναζητά ευρύτερες συναινέσεις προτού καταλήξει κάθε φορά σε τόσο κρίσιμες αποφάσεις. Η «κατόπιν εορτής» ενημέρωση της Βουλής δεν αρκεί.
- Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ θα συνεδριάσει για την συμφωνία αλλά δεν είναι σαφές ότι θα πάρει αποφάσεις. Τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικές απόψεις; Και η δική σας στάση από τι θα εξαρτηθεί;
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι όργανο του κόμματος και ο ρόλος της δεν είναι απλώς η διεξαγωγή συζητήσεων. Εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις θα πρέπει να καταγραφεί τι επιθυμεί η πλειοψηφία με ψηφοφορία, και μάλιστα μυστική.
- Βλέπετε ότι μπορεί μία συμφωνία να γίνει θρυαλλίδα για νέες πολιτικές αναταράξεις;
Δεν το αποκλείω. Σε κάθε περίπτωση θα είναι το τέλος του μάλλον αφελούς διαχωρισμού «μνημονιακών - αντιμνημονιακών» δυνάμεων, με την «διαχωριστική γραμμή» να μετατοπίζεται ενδεχομένως στη διάκριση μεταξύ «φιλοευρωπαϊκών» - αντιευρωπαϊκών» δυνάμεων.
- Από την εμπειρία που έχετε αποκομίσει στην συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αλλά και με τη ΔΗΜΑΡ θεωρείτε πως μπορούν να υπάρξουν νέα εγχειρήματα ευρύτερων συνεργασιών και σε τι βάση;
Παρά τα όποια προβλήματα, η εμπειρία της προηγούμενης συγκυβέρνησης, επί σημαντικό μάλιστα χρονικό διάστημα, συνολικά δεν ήταν αρνητική και θα ήταν ευχής έργο να μην είχε υπάρξει η κρίση της ΕΡΤ και η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. Θεωρώ ότι πολλά θα ήταν διαφορετικά σήμερα σε αυτή την περίπτωση. Αν χρειαστεί εκ νέου κάτι τέτοιο, πιστεύω ότι θα αποδείξουμε και πάλι ότι παραμένουμε η παράταξη της ευθύνης, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
- Με τον πρόεδρο της ΝΔ είχατε καλές σχέσεις από τότε που ανέλαβε, περάσατε από σημαντικά υπουργεία και τώρα δεν έχετε καν άμεση επαφή. Τι συνέβη;
Είναι προφανές ότι οι απόψεις μου είναι διαφορετικές από τις απόψεις του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τόσο για τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα όσο και για τα αίτια της ήττας, τη μετέπειτα στάση μας και τις προοπτικές του κόμματος. Τις απόψεις μου αυτές τις διατύπωσα ενώπιον του κ. Σαμαρά. Δεν είναι ζήτημα προσωπικής διαφοράς, τουλάχιστον καθόσον με αφορά.
- Προσωπικά έχετε αποφασίσει εάν θα θέσετε υποψηφιότητα για την αρχηγία; Και για να κινηθείτε προς τα εκεί, νομίζετε πως πρέπει να αλλάξει η ηγεσία της ΝΔ; Με μεταβατική ηγεσία, μέσω εκλογικού συνεδρίου ή Θα επιδιώξετε μετατροπή της συνδιάσκεψης σε συνέδριο;
Το πρωτεύον ζητούμενο δεν είναι το πρόσωπο του αρχηγού, αλλά η φυσιογνωμία μας, το εύρος μας και κατά συνέπεια ο πολιτικός μας λόγος. Το ποιος είναι ο καταλληλότερος για να εκπροσωπήσει το κόμμα, με την συγκεκριμένη εικόνα που θέλουμε να του προσδώσουμε, έπεται. Η παράταξή μας οφείλει να είναι πολυσυλλεκτική, περιλαμβάνοντας όλο το φάσμα από την δημοκρατική Δεξιά μέχρι την σοσιαλδημοκρατία, αλλά ο λόγος της δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι «ακραίος» ή «σκληροπυρηνικός». Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι στελέχη που αυτοπροσδορίζονται ως «κεντρώα» ή «φιλελεύθερα», επιτρέπουν με την στάση τους τη διολίσθησή μας προς την εικόνα που σήμερα προσλαμβάνει για εμάς η ελληνική κοινωνία. Είναι πρόδηλο ότι υφίστανται πολλαπλές ευθύνες για τη δημοσκοπική μας επίδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου