Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Το τοξικό νέφος από τον Ασπρόπυργο έφτασε μέχρι το Μαραθώνα

Το τοξικό νέφος από τον Ασπρόπυργο έφτασε μέχρι το Μαραθώνα
Αυξημένες τιμές μικροσοματιδίων ακόμα και στο Θησείο και η Πολιτεία απλώς παρατηρούσε - Κοντά στο εργοστάσιο οι ρύποι μετρήθηκαν έως και 10 φορές πάνω από τα
επιτρεπτά όρια - Γιατί θα καίει για ημέρες η φωτιά - Γιατί δεν έγινε επιχωμάτωση
Σε μπαλάκι ευθυνών έχει μετατραπεί το πρωτοφανές περιστατικό, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, με την πυρκαγιά που ξέσπασε σε εταιρεία ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.
Η φωτιά εκδηλώθηκε το Σάββατο κι ακόμα καίει, αν και σήμερα αναμένεται να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Εντούτοις, η φωτιά θα συνεχίσει να υποκαίει στις εγκαταστάσεις της μονάδας,χωρίς να υπάρχει κίνδυνος επέκτασης, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να παραμένει στο σημείο με ισχυρές δυνάμεις προσπαθώντας με τη ρίψη νερού να κατεβάσει σε χαμηλά επίπεδα τη θερμοκρασία, ώστε να μην αναζωπυρωθούν οι εστίες.




Οι Αρχές την Τρίτη προχώρησαν στη σύλληψη του προσωρινά υπεύθυνου της εταιρείας για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, που κατηγορείται για τις ίδιες παραβάσεις, αναζητείται. Σύμφωνα με την Αστυνομία κατά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης βρέθηκαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη. Παράλληλα, διαπιστώθηκε πως η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Με βάση τα όσα υποστηρίζουν περίοικοι, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ξερόχορτα πήραν φωτιά, αλλά η τρίτη! Κανείς, όμως, δεν είχε φροντίσει, να τα κόψει κι έτσι, αν και τις δύο πρώτες φορές -με βάση τις μαρτυρίες- η φωτιά δεν πέρασε την μάντρα, αυτή τη φορά το κακό έγινε. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη επιχείρηση, που φέρεται να οφείλει μεγάλα χρηματικά ποσά προς τις τράπεζες, κατά το παρελθόν, και συγκεκριμένα το 2010 και το 2011, έπειτα από έλεγχους των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα. Εντούτοις, και πάλι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος.

Αν κανείς θέλει να επιρρίψει ευθύνες για το τι δεν έγινε προτού ξεσπάσει η φωτιά, θα πρέπει πρώτα να στραφεί προς την εταιρεία που δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα κι έπειτα προς το κράτος που δεν εντατικοποίησε τους ελέγχους σε εταιρείες ανακύκλωσης, όπως τη συγκεκριμένη. Από τη μία η επιχείρηση φταίει που δε συμμορφώθηκε κι από την άλλη το κράτος που έπειτα από δύο ελέγχους δε φρόντισε να κάνει και τρίτο και να βάλει ακόμα και «λουκέτο» στην εταιρεία.

Το τοξικό νέφος «έπνιγε» την Αττική κι η Πολιτεία απλώς παρατηρούσε

Το θέμα, εντούτοις, που προκύπτει είναι και το τι έγινε, αφότου ξέσπασε η φωτιά. Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μη άμεση αντίδραση της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στο σημείο, ενώ καταγγέλλουν πως η επιχείρηση την ώρα που εφλέγετο βρέθηκε στο έλεος ομάδων Ρομά, που με ό,τι μέσο διέθεταν «σήκωναν» τα πάντα, επιδιδόμενες σε ένα πλιάτσικο δίχως τέλος.  Μάλιστα, οι ομάδες αυτές φέρονται να είχαν τοποθετήσει τεράστια εμπόδια στους γύρω δρόμους, προκειμένου να μη μπορούν να πλησιάσουν οι υδροφόρες για να σβήσουν τη φωτιά κι έτσι τα μέλη τους να δρουν ανενόχλητα και να αρπάζουν εκτός από σίδερα κ άλλα υλικά, υπολογιστές, έπιπλα κι ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους.

Καθυστερημένη, πάντως, ήταν σε κάθε περίπτωση η αντίδραση της Πολιτείας. Αυτό προκύπτει μόνο και μόνο λαμβάνοντας κανείς υπ’ όψιν ότι η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την εκτίμηση της κατάστασης έγινε την Τρίτη, κατά την τέταρτη ημέρα που έκαιγε η φωτιά, με το τοξικό νέφος να κατακλύζει από το μεσημέρι του Σαββάτου τα νότια και δυτικά προάστια της Αττικής και τους κατοίκους να είναι ανάστατοι, έχοντας εύλογη ανησυχία για το μαύρο σύννεφο που σκέπασε την ατμόσφαιρα, κάνοντάς την αποπνικτική.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Λαφαζάνη, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού, Γιάννη Τσιρώνη κι εκπροσώπων των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων.

Καθυστερημένη ήταν κι η αντίδραση του υπουργείου Υγείας, που εξέδωσε συστάσεις επίσης το βράδυ της Τρίτης, προτείνοντας τη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή του Ασπροπύργου. Τα περισσότερα σχολεία, ωστόσο, δεν έκλεισαν κι άνοιξαν κανονικά και την Τετάρτη, με τους πιο πολλούς μαθητές να φεύγουν κάνοντας μόνο το μάθημα της πρώτης ώρας ή αφού ολοκλήρωσαν τις γραπτές τους εξετάσεις.

Γιατί θα καίει για ημέρες η φωτιά - Γιατί δεν έγινε επιχωμάτωση

«Για να σβήσει η φωτιά χρειάζεται να πέσει άφθονο νερό που θα εισχωρήσει βαθιά στη χαρτομάζα και τα πλαστικά που σιγοκαίνε. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο. Αν θέλουμε να σταματήσει άμεσα το τοξικό νέφος πρέπει να πέσει χώμα, προκειμένου ακόμη κι αν συνεχίσουν κάποιες εστίες από κάτω να μην υπάρχουν καπνοί.

Μόνο το χώμα μπορεί άμεσα να απομονώσει το καύσιμο υλικό από το οξυγόνο», εξηγεί ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής και σύμφωνα με πληροφορίες αυτή ήταν και μία πρόταση που ετέθη επί τάπητος, προκειμένου να περιοριστεί άμεσα η φωτιά και το τοξικό νέφος που «έπνιξε» την Αττική.

Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως η Περιφέρεια Αττικής, που έπρεπε να καλύψει τις δαπάνες αδυνατούσε να βρει το ποσό των περίπου 200.000 ευρώ, για να φτάσουν στη μονάδα ανακύκλωσης τα περίπου 500-1.000 φορτηγά με χώμα που χρειάζονται για να σκεπαστούν τα περίπου 4 στρέμματα έκτασης. Πηγές από το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέρουν ότι μόνο τα 50 φορτηγά κοστίζουν 20.000 ευρώ.

Εντούτοις, σε επικοινωνία που είχε το protothema.gr με τον Τάσο Μαυρόπουλο, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως ο επιχειρησιακός συντονισμός ανήκει στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. «Εμείς αυτό που λέμε στην Πυροσβεστική είναι ότι ο πολίτης είναι πάνω από όλα κι ότι ό,τι χρειαστεί θα το κάνουμε», τόνισε ο κ. Μαυρόπουλος, ενώ στην ερώτηση για το εάν προτάθηκε να γίνει επιχωμάτωση -μία συνήθης πρακτική σε παρόμοιες περιπτώσεις- σχολίασε πως ουδέποτε ετέθη τέτοιο ζήτημα. Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε, «εάν κι εφόσον κριθεί απαραίτητη η επιχωμάτωση, είμαστε προετοιμασμένοι. Ήδη έχει προσφερθεί χώμα από τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο των Δήμων Αθήνας και Πειραιά, αλλά κι από την εταιρεία που έχει αναλάβει τα έργα επέκτασης του μετρό στο Αιγάλεω».

Περιβαλλοντική «βόμβα» - Aντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής: Οι ρύποι είναι 10 φορές πάνω

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε την Τετάρτη -δρώντας και πάλι με... καθυστέρηση- σε μετρήσεις δεικτών ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθησυχάζοντας τους πολίτες, παρόλο που τα αποτελέσματα από τις πρώτες μετρήσεις έδειξαν αυξημένα επίπεδα επικίνδυνων αερίων και σωματιδίων, κυρίως στην περιοχή του Ασπροπύργου. Η Περιφέρεια Αττικής, ακόμη ισχυρίζεται πως οι συγκεντρώσεις των σωματιδίων, στο κέντρο της Αθήνας, δεν ξεπέρασαν τα όρια.
Ακριβή και περισσότερα στοιχεία αναμένονται τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και σήμερα, οπότε και θα βγουν τα αποτελέσματα για τις τοξικές ουσίες, όπως διοξίνες και φουράνια, με τα αποτελέσματα ενδεχομένως να μην είναι τόσο καθησυχαστικά...

«Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι οι ρύποι είναι 10 φορές πάνω», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, ενώ αίσθηση προκαλεί η καταγγελία του αντιδημάρχου Ασπροπύργου ότι το εργοστάσιο ανακύκλωσης ήταν μία περιβαλλοντική «βόμβα» στην περιοχή.  (Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Ευλαμπία Ρέβη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου