Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Νιγηρία: Αθωώθηκε η 15χρονη Ουασίλα για το φόνο του άντρα της

Νιγηρία: Αθωώθηκε η 15χρονη Ουασίλα για το φόνο του άντρα της
Η ανήλικη δεν αφέθηκε αμέσως ελεύθερη μετά την ανακοίνωση της απόφασης και θα περάσει άλλη μία νύχτα στη φυλακή γιατί οι αρχές καθυστέρησαν να συμπληρώσουν τον
φάκελο της υπόθεσής της. Αθωώθηκε από δικαστήριο της Νιγηρίας 15χρονη που δικαζόταν για τον φόνο του συζύγου της, ενός άνδρα 20 χρόνια μεγαλύτερου της, και κινδύνευε να καταδικαστεί σε θάνατο.




Πριν από έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2014, η 14χρονη τότε Ουασίλα Τάσιου έριξε ποντικοφάρμακο στο φαγητό του Ουμάρ Σάνι, του άνδρα με τον οποίο την είχαν παντρέψει. Ο Σάνι και άλλοι τέσσερις άνθρωποι που έφαγαν από το φαγητό αυτό πέθαναν μέσα σε λίγες ώρες.

Η ανήλικη δεν αφέθηκε αμέσως ελεύθερη μετά την ανακοίνωση της απόφασης και θα περάσει άλλη μία νύχτα στη φυλακή γιατί οι αρχές καθυστέρησαν να συμπληρώσουν τον φάκελο της υπόθεσής της.

Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την αθώωση του κοριτσιού και με την ευκαιρία αυτή έθεσαν για άλλη μια φορά το ζήτημα της απαγόρευσης του γάμου των παιδιών, μια πρακτική που είναι πολύ διαδεδομένη στη βόρεια, μουσουλμανική Νιγηρία.

Όπως υποστηρίζουν, η Ουασίλα θα έπρεπε να θεωρηθεί το θύμα της υπόθεσης αυτής μολονότι τόσο η δική της οικογένεια όσο και του συζύγου της επιμένουν ότι ο γάμος μεταξύ τους δεν έγινε υπό πίεση και ότι τα κορίτσια στην περιοχή αυτή της Νιγηρίας είναι πολύ συνηθισμένο να παντρεύονται στα 14.

Τον Μάρτιο η δικηγόρος της Ουασίλα, η Χουσάινα Αλίγου, είχε ζητήσει την αθώωση της 15χρονης υποστηρίζοντας ότι η κατηγορούσα αρχή δεν κατάφερε να αποδείξει ότι ο θάνατος του Σάνι οφειλόταν σε ενέργειες της συζύγου του.

Στις 20 Μαΐου η εισαγγελία απέσυρε την κατηγορία σε βάρος της Ουασίλα και σήμερα ο δικαστής Μοχάμεντ Γιαχάγια, του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Γκεζάουα, επικύρωσε την απαλλαγή της.

Η Ουασίλα παρέστη στο Δικαστήριο ντυμένη με νικάμπ —το ένδυμα που αφήνει να διακρίνονται μόνο τα μάτια— και κατά την ανακοίνωση της απόφασης δεν σήκωσε καθόλου το βλέμμα από το πάτωμα. Παρέμεινε εντελώς σιωπηλή μέχρι που οι φύλακες την έβγαλαν από την αίθουσα για να την μεταφέρουν πίσω, στη φυλακή ανηλίκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου