Σάββατο 30 Μαΐου 2015

«Φτιάχνει» το κλίμα στο Brussels Group

«Φτιάχνει» το κλίμα στο Brussels Group
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις - Υπάρχει ακόμα κενό, αλλά «ελάχιστο», αναφέρουν πλέον πηγές από τις Βρυξέλλες.
«Ελάχιστα» είναι τα στοιχεία που απομένουν για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, δηλώνει την Παρασκευή αξιωματούχος των Βρυξελλών, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.




Διαπιστώνεται έτσι μια θετική αλλαγή από την πλευρά των εταίρων που μέχρι σήμερα αναφέρονταν αποκλειστικά στο κενό μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και εστίαζαν στα σημαντικά βήματα που έπρεπε να γίνουν, ώστε να θεωρηθεί πως είμαστε κοντά σε συμφωνία, ενώ χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις πως δεν κατανοείται η αισιοδοξία που εκφράζει η ελληνική πλευρά.

Παρά την δήλωση πως «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία», που αποδίδεται σε πηγές των Βρυξελλών, οι εταίροι παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά στα ανοιχτά ακόμα ζητήματα, που δεν είναι άλλα από τα θέματα φορολογίας των ακινήτων και το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ, που φέρεται τελικά να διατηρείται τουλάχιστον και για το 2015, αλλά και οι συντελεστές του ΦΠΑ, αν θα είναι δύο ή τρεις και ποια προϊόντα θα ενταχθούν στο χαμηλό συντελεστή απασχολούν τις συζητήσεις στο Brussels Group που συνεχίζονται και το Σάββατο.

Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, που μετέδωσε πρώτη την πληροφορία, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε την Παρασκευή η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, η οποία, σε μια προσπάθεια να κλείσει επιτέλους η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών, φέρεται να είπε «αρκετά».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της El Mundo στις Βρυξέλλες, που επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, οι «υπουργοί Οικονομικών ήδη λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, κατά τρόπο επιτυχή κι εντός των προσεχών ημερών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου