Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Έλληνας χαράκτης της ΤτΕ κερδίζει τον διαγωνισμό του επετειακού κέρματος της ΕΕ

Έλληνας χαράκτης της ΤτΕ κερδίζει τον διαγωνισμό του επετειακού κέρματος της ΕΕ
Τον Ιούλιο 2015 οι 19 χώρες της Ευρωζώνης θα εκδώσουν, από κοινού, ένα επετειακό νόμισμα για τον εορτασμό των 30 χρόνων της Ευρωπαϊκής σημαίας, ως επίσημο έμβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτή είναι η 4η φορά που οι χώρες του ευρώ αποφασίζουν την από κοινού έκδοση ενός επετειακού νομίσματος. Η πρώτη φορά ήταν το 2007 (50 χρόνια από την Συνθήκη της Ρώμης), η 2η το 2009 (10 χρόνια από την Οικονομική & Νομισματική Ένωση) και η 3ητο 2012 (10 από την κυκλοφορία του ευρώ).




Περίπου 75 εκατ. κέρματα με το νέο σχέδιο θα κοπούν από τις 19 χώρες της ζώνης του ευρώ και θα αρχίσουν να κυκλοφορούν το δεύτερο 6μηνο του τρέχοντος έτους. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξήγαγε ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 100.000 άτομα σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Νικητής του διαγωνισμού είναι ο κ. Γιώργος Σταματόπουλος ,χαράκτης της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αναλύοντας την πρότασή του για το νόμισμα, ο νικητής του διαγωνισμού, κ. Σταματόπουλος, δήλωσε: «Η σημαία αποτελεί ενωτικό σύμβολο για ανθρώπους και πολιτισμούς που συμμερίζονται οράματα και ιδέες για ένα καλύτερο μέλλον. Το σχέδιο απεικονίζει δώδεκα άστρα που σχηματίζουν ανθρώπινες μορφές γύρω από τη γέννηση μιας νέας Ευρώπης».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, κ. Valdis Dombrovskis, δήλωσε: «Κάθε λίγα χρόνια, η ΕΕ σηματοδοτεί κάποια καίρια στιγμή στην ιστορία της, εκδίδοντας κοινό αναμνηστικό κέρμα ευρώ. Φέτος γιορτάζουμε την τριακοστή επέτειο από την υιοθέτηση της ευρωπαϊκής σημαίας ως επίσημου εμβλήματος της ΕΕ. Χαιρετίζω το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδας που επελέγη από το κοινό, καθώς και τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών στη διαδικασία επιλογής του». ec.europa.eu

Πληροφορίες για τον Γιώργο Σταματόπουλο μπορείτε να δείτε εδώ

Πηγή: ERGON blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου