Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Αίγυπτος: Τέσσερις άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Σινά

Αίγυπτος: Τέσσερις άνθρωποι δολοφονήθηκαν στο Σινά
Δύο δικαστές κι ένας εισαγγελέας δολοφονήθηκαν από άγνωστους ενόπλους χθες Σάββατο στο βόρειο Σινά, θέατρο επιθέσεων τζιχαντιστών με στόχο συνήθως δυνάμεις των υπηρεσιών
ασφαλείας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.
Η επίθεση αυτή είναι η πρώτη εναντίον δικαστικών στη χερσόνησο του Σινά. Σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου η αιγυπτιακή δικαιοσύνη καταδίκασε σε θάνατο τον ισλαμιστή πρώην πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος είχε ανατραπεί από τον στρατό τον Ιούλιο του 2013.
Η επίθεση έγινε στην πόλη Αλ Αρίς, την πρωτεύουσα της επαρχίας Βόρειο Σινά. Οι ένοπλοι δράστες σταμάτησαν το όχημα στο οποίο επέβαιναν οι δικαστικοί κι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας.




“Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες: δύο δικαστές, ένας εισαγγελέας και ο οδηγός” του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Χοσάμ Άμπντελ Γάφαρ και πρόσθεσε ότι ακόμη ένας εισαγγελέας τραυματίστηκε.

Οι τζιχαντιστικές οργανώσεις που αναλαμβάνουν συνήθως την ευθύνη για τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης στο Σινά διατείνονται ότι δρουν σε αντίποινα για το κύμα αιματηρής καταστολής που εξαπέλυσε το κράτος εναντίον των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι μετά την ανατροπή του, το οποίο έχει στοιχίσει τη ζωή 1.400 και πλέον ανθρώπων.

Η χθεσινή επίθεση διαπράχθηκε μερικές ώρες μετά την απαγγελία της ετυμηγορίας σε βάρος του Μόρσι, της καταδίκης του σε θάνατο σε μια δίκη με συγκατηγορουμένους του περίπου 100 ακόμη ανθρώπους.

Το κατηγορητήριο αφορούσε τις αποδράσεις από φυλακές και τις βιαιότητες κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης το 2011 εναντίον του Χόσνι Μουμπάρακ. Ορισμένοι από τους συγκατηγορούμενους του Μόρσι ανήκουν σε τζιχαντιστικά κινήματα τα οποία εδρεύουν στο Σινά.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου κήρυξε κατάσταση συναγερμού σε όλη τη χώρα ακυρώνοντας μέχρι νεωτέρας όλες τις άδειες των αστυνομικών, δήλωσε αξιωματικός της αιγυπτιακής αστυνομίας.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι καταδίκασε την “ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση” στην οποία βρήκαν τον θάνατο τέσσερις άνθρωποι και επίσης απαίτησε να ληφθούν “όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύονται οι δικαστές”, και “ιδίως εκείνοι οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε περιοχές που πλήττονται από τη βία και την τρομοκρατία”, ανέφερε ανακοίνωση της αιγυπτιακής προεδρίας.

Εξάλλου το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε ότι από σήμερα Κυριακή, ορισμένες ακροαματικές διαδικασίες οι οποίες γίνονταν στην Αλ Αρίς πλέον θα διεξάγονται στην Ισμαηλία, στη Διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπό του.

Το Βόρειο Σινά, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, αποτελεί προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Άνσαρ Μπάιτ αλ Μάκντις, η οποία έχει μετονομαστεί σε “Επαρχία του Σινά” αφότου ορκίστηκε πίστη στο “χαλιφάτο” την εγκαθίδρυση του οποίου ανακήρυξε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στα εδάφη του Ιράκ και της Συρίας που έχει καταλάβει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου