Έχετε σκεφτεί πόσα από τα πράγματα, που σήμερα θεωρούμε δεδομένα, προκάλεσαν αναστάτωση στον χώρο της μόδας αλλά και την κοινωνία όταν πρωτοκυκλοφόρησαν;
Και εάν πλέον, μας εκπλήσσει απλά να βλέπουμε τη Lady Gaga να κυκλοφορεί με ένα φόρεμα από κρέας, τότε χρειαζόταν κάτι πολύ πιο απλό για να σοκάρει τον κόσμο! Ας δούμε κάποια παραδείγματα, τα οποία ήρθαν για να μείνουν!




1. Το καινοτόμο σουτιέν

παλιό σουτιÎ-Î½Η ιστορία του ξεκινά ήδη από τα αρχαία χρόνια. Οι αρχαίες Ελληνίδες φορούσαν το ‘μαστόδετον’ για τη στήριξη του στήθους τους, με παρόμοια εσώρουχα να χρησιμοποιούνται σε Ρώμη αλλά και Κίνα πολύ αργότερα. Έπειτα, επικράτησε ο κορσές, ο οποίος άρχισε να χρησιμοποιείται κυρίως από τον 16ο αιώνα. Σταδιακά από τις αρχές του 20ου αιώνα, άρχισαν να δημιουργούνται τα πρώτα σουτιέν, αλλά η μαζική τους παραγωγή ξεκίνησε τη 10ετία του 1930. Στη διάδοσή του, έπαιξε ρόλο η έλλειψη μετάλλων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου- η οποία συνέβαλε στη σταδιακή εξαφάνιση του κορσέ- και μεταπολεμικά, η έκρηξη του cinema και των μοιραίων γυναικών του, όπως η Marilyn Monroe, που το τιμούσαν και το αναδείκνυαν. Από τότε, άρχισαν να δημιουργούνται μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής γυναικείων εσωρούχων και πλέον το σουτιέν έφτασε ν’ αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της sexy πλευράς των γυναικών!
2. Το σκανδαλιστικό μπικίνι

Î¼Î±Î³Î¹ÏŽΗ ιστορία του ξεκινά ακόμα και από τα ρωμαϊκά χρόνια, όταν οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν ένα υποτυπώδη πρόγονο του μπικίνι για να συμμετέχουν σε αθλήματα. Πολύ αργότερα, λόγω του συντηρητισμού που κήρυττε ο χριστιανισμός στην Ευρώπη και μέχρι και τις αρχές του 20 αιώνα, τα γυναικεία μαγιώ κάλυπταν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος! Το γεγονός αυτό, έρχεται ν’ αλλάξει η εισαγωγή του αθλήματος της κολύμβησης γυναικών στους Θερινούς Ολυμπιακούς αγώνες το 1912. Από τότε, τα μαγιώ άρχισαν σταδιακά να γίνονται πιο πρακτικά και πιο μικροσκοπικά μέχρι τα μέσα της 10ετίας του 1940, οπότε και κυκλοφόρησαν τα πρώτα μοντέρνα μπικίνι. Στην αρχή, οι γυναίκες ήταν διστακτικές απέναντί του, λόγω της προκλητικότητάς του για την εποχή, αλλά σιγά σιγά κέρδισε έδαφος και φυσικά, σήμερα είναι η νούμερο 1 επιλογή για την παραλία!
3. Τα γυναικεία παντελόνια

trousersΟι γυναίκες σήμερα φορούν πολύ περισσότερο παντελόνια παρά φούστες ή φορέματα! Κάτι τέτοιο όμως, ήταν ανήκουστο στις αρχές του 20ου αιώνα. Ακόμα και όσες από αυτές ασχολούνταν με την ποδηλασία ή την ιππασία φορούσαν ειδικές φαρδιές φούστες με χώρισμα στα πόδια για πρακτικούς λόγους. Από τις πρώτες που εισήγαγαν το παντελόνι στη γυναικεία μόδα είναι φυσικά η Coco Chanel και μετά ακολούθησαν stars του cinema, όπως η Greta Garbo και η Marlene Dietrich. Παρόλα αυτά, η μεγάλη έκρηξη του γυναικείου παντελονιού έγινε το 1966 με τη δημιουργία τότε της σειράς του Yves Saint Laurent, ‘Le Smoking’, η οποία πλάσαρε το γυναικείο κοστούμι!



4. Τα jeans

jeansΤα πρώτα jeans δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1870 με τον Jacob Davis και τον Levi Straus να είναι οι πρωτοπόροι. Από το 1950 άρχισαν να χρησιμοποιούνται από τους εργάτες στα ορυχεία, λόγω της ανθεκτικότητας του υφάσματός τους, και σταδιακά η νεολαία άρχισε να τα προτιμά και να τα κάνει μόδα. Περιττό να πούμε ότι πλέον τα jeans κατέχουν σημαντικό μερίδιο στη βιομηχανία της μόδας, με τη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη να κατέχουν τα πρωτεία!
Λέτε να υπάρχει χώρος για μία επόμενη ανακάλυψη που θα ταράξει τα νερά της μόδας ή τα έχουμε δει όλα? Αναμένουμε..