Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Υεμένη: Στους 545.000 οι εκτοπισμένοι πολέμου

Υεμένη: Στους 545.000  οι εκτοπισμένοι πολέμου
Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας ήλπιζαν ότι η κατάπαυση του πυρός θα παρατεινόταν και ότι οι συζητήσεις θα επέστρεφαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Σε περισσότερο από μισό εκατομμύριο κλιμακώθηκαν οι εκτοπισμένοι πολέμου από τον περασμένο Μάρτιο στην Υεμένη.




Μετά τον τερματισμό της πενθήμερης εκεχειρίας από τις 13 έως τις 17 Μαΐου, σήμερα ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας επανέλαβε τις αεροπορικές επιδρομές του εναντίον θέσεων των Σιιτών ανταρτών Χούτι που έχουν καταλάβει την πρωτεύουσα Σαναά.

Ο διεθνής συνασπισμός ξανάρχισε τους βομβαρδισμούς μόλις έληξε η εκεχειρία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στους αντάρτες, τους οποίους κατηγορεί ότι επωφελήθηκαν από την κατάπαυση του πυρός για να ενισχύσουν τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με σημερινή δήλωση του  Ύπατου Αρμοστή για τους Πρόσφυγες Άντριαν Έντουαρντς, λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 545.000 άνθρωποι, ενώ από τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, έχουν σκοτωθεί στην Υεμένη 1.850 άνθρωποι ενώ άλλοι 7.394 τραυματίστηκαν.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χακ, είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι η επανάληψη των βομβαρδισμών απειλεί τη διεξαγωγή διεθνούς συνόδου για την Υεμένη. «Ελπίζουμε ότι οι μάχες θα σταματήσουν οριστικά και τότε θα μπορούμε να οργανώσουμε τη σύνοδο και να απευθύνουμε προσκλήσεις», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο ΟΗΕ εξέταζε το ενδεχόμενο να οργανώσει αυτήν τη σύνοδο στη Γενεύη γύρω στις 28 Μαΐου, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ενώ από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέφρι Ράτκε δήλωσε πως «Η μοναδική λύση για την κρίση στην Υεμένη είναι η επιστροφή στον πολιτικό διάλογο».

Οι Χούτι απαγόρευσαν  την τριήμερη διάσκεψη των πολιτικών κομμάτων που οργάνωσε η Σαουδική Αραβία.

 Η διάσκεψη αυτή υιοθέτησε σήμερα μια απόφαση, την αποκαλούμενη διακήρυξη του Ριάντ, με την οποία ανακοινώνει την πρόθεση της εξόριστης κυβέρνησης του προέδρου Χάντι να οργανώσει την αντίσταση εναντίον των Χούτι και να προετοιμάσει την επιστροφή της στην Υεμένη.

Την ίδια ώρα απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διάλογο με τους Χούτι εφόσον οι τελευταίοι δεν αποδεχτούν μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τους καλεί να αποσυρθούν από τα εδάφη που έχουν κατακτήσει.

Το μεσημέρι έγιναν νέες επιδρομές εναντίον των αποθηκών που κατά τη διάρκεια της  εκεχειρίας, είχαν γεμίσει με σημαντικές ποσότητες καυσίμων, φαρμάκων και τροφίμων, ενώ βομβαρδίστηκαν επίσης η κατοικία του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και του μεγαλύτερου γιου του, του Άχμεντ, στη Φατζ Ατάνε.

Στην περιοχή της Σάαντα, που αποτελεί προπύργιο των Χούτι, πολεμικά αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού πραγματοποίησαν γύρω στις 15 επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών και αποθηκών όπλων κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

Αυτόπτες μάρτυρες ανεφεραν επιθέσεις στη Χοντέιντα, στο Ιμπ και στην Τάεζ, ενώ σύμφωνα με στρατιωτικές πήγες  δέκα συνοικίες που έχουν καταληφθεί από τους Χούτι στο Άντεν δέχτηκαν χτυπήματα.

 Στο μεταξύ, στο στόχαστρο και η αεροπορική βάση Αλ Άναντ και ένα κέντρο διοίκησης των Χούτι στην επαρχία Λάχετζ, όπου όμως, οι αντάρτες σε αντίποινα, εκτόξευσαν οβίδες όλμων εναντίον κατοικημένων περιοχών με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών πολιτών και τον τραυματισμό πέντε άλλων.  πολίτες και τραυματίζοντας άλλους πέντε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου