Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Ιράκ: Πάνω από 2,8 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου

Ιράκ: Πάνω από 2,8 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου
Συνολικά 2.834.676 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί - Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στο Ιράκ ανερχόταν σε
περίπου 300.000 στις αρχές του 2014 - Η κατάσταση είναι πολύ πιο δραματική στη γειτονική Συρία, όπου οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 7,6 εκατομμύρια. Η βία στο Ιράκ έχει εκτοπίσει πάνω από 2,8 εκατομμύρια ανθρώπους από την αρχή του 2014, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).




Συνολικά 2.834.676 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΔΟΜ, ο οποίος πρόσθεσε πως οι συνεχείς μάχες, οι οποίες συνεχίζουν ακόμη να μαίνονται στο Ραμάντι, την πρωτεύουσα της επαρχίας Άνμπαρ, εξηγούν αυτό τον αριθμό-ρεκόρ.

Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στο Ιράκ ανερχόταν σε περίπου 300.000 στις αρχές του 2014. Ο οργανισμός διευκρινίζει ότι 133.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους όταν οι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκαν στην πόλη Ραμάντι πριν από έναν μήνα.

Η επαρχία Αλ Άνμπαρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες και η οποία γειτονεύει με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, ενώ απέχει ελάχιστα από τη Βαγδάτη, ελέγχεται κατά μεγάλο μέρος της από το ΙΚ. Το μεγαλύτερο κύμα εκτοπισμών σημειώθηκε ακριβώς όταν το ΙΚ εξαπέλυσε την κεραυνοβόλα επίθεσή του στο Ιράκ την 9η Ιουνίου της περασμένης χρονιάς.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Διεθνούς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ) απηύθυνε έκκληση στους δωρητές να χορηγήσουν ένα επιπλέον ποσό 38,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις για την κατεπείγουσα διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με το ποσό αυτό, το ύψος των χρημάτων που είναι απαραίτητα για την αρωγή στους Ιρακινούς θα ανέλθει στα 122 εκατ. δολάρια το 2015, γεγονός που σημαίνει ότι η επιχείρηση της ΔΕΕΣ στο Ιράκ θα γίνει “η δεύτερη μεγαλύτερη” σε διεθνές επίπεδο, μετά τη Συρία.

Η κατάσταση είναι πολύ πιο δραματική στη γειτονική Συρία, όπου οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 7,6 εκατομμύρια και οι επιχειρήσεις αρωγής αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου