Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

TO ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΣΧΗΜΑ - ROMANESCO BROCCOLI

To μπροκολο αυτό αποτελεί ένα απο τα λαχανικα με τα πιό παράξενα σχήματα. Αποτελεί διασταύρωση μεταξύ
μπρόκολου και κουνουπιδιού και υπάρχει κυρίως σε τοπικές αγορές.
Χρονολογείται απο τον 16ο αιώνα και συχνά αναφέρεται και ως άνθος του μπροκολου λόγω του σχήματος του. Αυτό το ιταλικό λαχανικό το οποίο καλλιεργούνταν κάποτε μόνο γυρω απο την Ρώμη, παράγει φωτεινά πράσινα κεφάλια τα οποία αναπτύσσονται σπειροειδώς.




Το ειδος αυτού του μπρόκολου εχει τις ίδιες απαιτήσεις και καλλιεργητικές ανάγκες οπως και τα υπόλοιπα μπρόκολα και είναι ευκολο να αναπτυχθεί οπως και τα υπολοιπα είδη. Άν και είναι φυτο ψυχρής εποχής, καλό είναι να αναπτύσσεται σε προστατευμένο χώρο για διάστημα 4-6 εβδομάδων και να μεταφυτεύεται μετά στον λαχανόκηπο με την παρέλευση του τελευταίου παγετού. 

Φυτευση στον λαχανόκηπο. Τοποθετούμε τα νεαρά σπορόφυτα ή μικρά φυτά σε αποστάσεις 15Χ10 εκατοστών μεταξύ των γραμμών και επι τών γραμμών αντιστοίχως σε καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Το βάθος σποράς θα πρέπει να είναι περίπου 12 χιλιοστά. Το έδαφος θα πρέπει να λιπαίνεται και να διατηρείται σε επαρκή υγρασία κατα την διάρκεια της καλλιεργητικης περιόδου. Κυρίως η κατεργασία του εδαφους για την σπορά ή την μεταφύτευση γίνεται απο το φθινόπωρο, απομακρύνοντας πέτρες . Ακολουθεί φρεζάρισμα και ισοπέδωση. Το ΡΗ του εδάφους θα πρέπει να είναι ουδέτερο έως ελαφρά αλκαλικό. Το όξινο έδαφος θεωρείται απαγορευτικο. Γενικά το μπρόκολο προτιμά τα εδαφη πλούσια σε οργανική ουσία οπως είναι η κομπόστα, τύρφη, κοπρία η ακόμα και σταχτη. Η κοπρία απο κουνέλια και κότες θεωρείται η καλύτερη. Η κοπριά απο αγελάδα είναι σχετικά καλή αλλα ενδεχομένως να ανεβάσει την αλκαλικότητα του εδάφους.
Ησπορά γίνεται κυρίως τον Μάιο ή ακόμα και τον Απρίλιο, όταν δεν γίνεται σε σπορείο και απευθείας στο έδαφος ενώ εαν γίνει σπορά σε σπορείο και μεταφύτευση στο χωράφι, η σπορά γίνεται συνήθως εξι με οκτώ εβδομάδες νωρίτερα. Η μεταφύτευση στο χωράφι γίνεται μολίς τα σπορόφυτα αποκτήσουν ύψος 6-8εκατοστά. Μπορεί επισης να γίνει σπορά και κατα την διάρκεια του καλοκαιριού, προς το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να έχουμε παραγωγή το φθινόπωρο.

Καλλιεργητικές φροντίδες
Οι καλλιεργητικές φροντίδες του μπροκολου δεν διαφέρουν απο αυτές των υπολοιπων μπροκολων. Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν
  • το πότισμα το οποίο θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένο(καλό είναι το πότισμα να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην βρέχεται το φύλλωμα και συνεπώς να αναπτύσσονται μυκητολογικές ασθένειες στο φύλλωμα) ,
  • η ζιζανιοκτονία κυρίως γύρω απο το σπορόφυτο αφού αφού το μπρόκολο δεν είναι ανταγωνιστικό σε ζιζάνια.
  • Δεν ανέχεται υψηλές θερμοκρασίες και γενικά θεωρείται ψυχρής εποχής
  • Είναι φυτό το οποιο εχει μεγάλες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά κυρίως κατα την διάρκεια σχηματισμού και ανάπτυξης των κεφαλών. Η λίπανση περιπου 3 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση με λίπασμα 10-10-10 το οποίο διασκορπίζεται στην βαση του φυτού και κατα μήκος της σειράς φύτευσης αναφέρεται απο πολλούς καλλιεργητές. Μετά απο την λίπανση ακολουθεί πότισμα
Συγκομιδή. Συγκομίζεται κυρίως η κεφαλή του η οποία έχει αναφερθεί ως πικάντική. Συνήθως αυτή γίνεται 3 μήνες μετά την σπορά και περίπου 2,5 μήνες απο την μεταφύτευση.

Θρεπτική αξία. Αποτελεί οπως και όλα τα μπρόκολα, πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α και C, φυλλικού οξέος και μεταλλικών στοιχείων οπως είναι ο σίδηρος, φώσφορος, ασβέστιο. Θεωρείται ευαισθητο λαχανικο το οποιο θα πρέπει να καταναλώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα απο την κοπή του ειδάλλως το κοτσάνι του γίνεται σκληρό και τα φύλλα του κιτρινωπά.

Σήμερα, γίνεται εμπορία των σπόρων του τόσο απο ορισμένους Ελληνικούς οικους σπόρων αλλα και απευθείας εισαγωγή απο ξένους οικους. Αποτελεί εκλεκτό λαχανικό για χώρες του εξωτερικού ενώ στην Ελλαδα τώρα αρχίζει δειλά –δειλά, να καλλιεργείται ωστόσο μπορεί να καλλιεργηθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Γραμματεα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ
anastagra@yahoo.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου