Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Εκλογές, την Κυριακή, στα Κατεχόμενα

Εκλογές, την Κυριακή, στα Κατεχόμενα
Στην 7η «προεδρική» αναμέτρηση στα Κατεχόμενα καλούνται να ψηφίσουν 176.916 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι
Στον πρώτο γύρο προηγείται ο Έρογλου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Οι εκλογές στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα διεξαχθούν την Κυριακή. Πρόκειται για την 7η εκλογική «προεδρική» αναμέτρηση, μετά τη σύσταση, το 1983, της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», η οποία αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία.
Τον νικητή των εκλογών, η Κυπριακή Δημοκρατία τον αναγνωρίζει ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και όχι ως «πρόεδρο» της «ΤΔΒΚ». Ψηφίζουν και Τούρκοι εκ Τουρκίας, οι οποίοι έχουν πάρει «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» και οι οποίοι είναι περισσότεροι των Τουρκοκυπρίων. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 176.916.




Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις για να υπάρξει νικητής θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, στις 26 Απριλίου, αφού τα ευρήματα δείχνουν ότι ουδείς των υποψηφίων θα συγκεντρώσει μεθαύριο 50+1%. Οι βασικοί υποψήφιοι είναι ο «εθνικιστής» βετεράνος πολιτικός Ντερβίς Έρογλου και ο «φιλελεύθερος» Kουντρέτ Οζερσάι, που εκπροσωπούν τη δεξιά, η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Σιμπέλ Σιμπέρ και ο «νεωτεριστής» πολιτικός Mουσταφά Ανιντσί, ο οποίος κατέρχεται στις εκλογές με νέα δυναμική και ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Υποψήφιοι είναι και οι Mουσταφά Ονουρέρ, Mουσταφά Ουλάς και Αρίφ Κιρτάγκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στον πρώτο γύρο, προηγείται ο Ντερβίς Έρογλου. Δημοσκοπήσεις από γραφεία στο βόρειο τμήμα της Κύπρου δείχνουν ότι στον δεύτερο γύρο θα περάσουν οι Έρογλου και Σιμπέρ με τις περισσότερες να βγάζουν νικητή τον πρώτο.
Ωστόσο, δύο δημοσκοπήσεις από το γραφείο Gezisi, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, δείχνουν ότι ο Έρογλου προηγείται στον πρώτο γύρο, αλλά στον δεύτερο αντίπαλος του θα είναι ο Aκιντσί, ο οποίος και θα κερδίσει με άνετη διαφορά. Σύμφωνα με την έρευνα, ο Μουσταφά Ακιντζί θεωρείται ως ο καταλληλότερος για να λύσει το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, έρχεται πρώτος με ποσοστό 38,2%, δεύτερος ο Ντερβίς Ερογλου με 26,8%, τρίτη η Σιμπέλ Σιμπέρ με 21,6% και τέταρτος ο Κουντρέτ Οζερσάι με 13,4%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου