Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΧΛΩΡΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ

Τα κρεμμυδάκια είναι ενα λαχανοκομικό ειδος υψηλού σχετικά κόστους παραγωγής λόγω των υψηλών εργατικών που
απαιτεί η συγκομιδή του. καλλιεργειται κυρίως στους περιφερειακούς λαχανοκηπους για την καλυψη των αναγκών των επιτόπιων αγορών. Χρησιμοποιείται κυρίως νωπο κυρίως σε σαλάτες και το φύλλωμα του έχει υψηλή περιεκτικοτητα σε βιταμίνη Α.




Ανάγκες σε έδαφος
Επιθυμητά εδάφη για καλλιεργεια χλωρών κρεμμυδιών είναι τα ελαφρά γιατί αυτά διευκολυνουν την εξαγωγή και το πλύσιμο των φυτών. επίσης τα εδάφη θα πρέπει να στραγγιζουν καλά ιδιαίτερα για τις χειμερινές φυτείες ώστε οι βροχές να μήν λασπώνουν το έδαφος και να δυσκολεύουν την συγκομιδή . Το άριστο ΡΗ είναι γύρω στο 6,5.

Φυτευση.
Τα πράσινα χλωρά κρεμμυδάκια στην Ελλάδα παράγονται κυρίως απο την φύτευση κοκκαριού αλλα και πολλαπλών βολβών και σε μικρότερη έκταση απο σπόρο

Κοκκάρι
Η φυτευση του κοκκαριού για παραγωγή χλωρών κρεμμυδιών ξεκινά απο τον Οκτώμβριο και συνεχίζεται μέχρι και τον φεβρουάριο σε επαναληπτικές φυτεύσεις. Η φυτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν περιπου 30 εκατοστά και επι της γραμμής οι αποστάσεις κυμαίνονται απο 5,0 εως 7,5 εκατοστά(πιό πυκνά σε συγκριση με την φύτευση για παραγωγή βολβών). Η φυτευση γίνεται σε βάθος 2,5 -5,0 εκατοστά ενω η ποσότητα του κοκκαριού που απαιτείται για την φύτευση ενός στρέμματος ανέρχεται στα 150 κιλά περίπου αν και αυτη επηρεάζεται πολύ απο το μέγεθος του. Το μέγεθος του κοκκαριου επηρεάζει επίσης και το χρόνο που απαιτείται απο την φύτευση μέχρι την συγκομιδή του προιόντος. Μεγάλο κοκκαρι με διάμετρο γύρω στα 3 εκατοστά συμπληρώνει την ανάπτυξη του σε μικρότερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με μικρότερης διαμέτρου κοκκάρι.

Χρήση πολλαπλών βολβών
Οι πολλαπλοί βολβοί δηλαδή αυτοί που έχουν περισσότερα απο ένα βλαστικά κέντρακαι που συνήθως είναι ανεπιθυμητοι στην αγορά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή χλωρών κρεμμυδιών και μάλιστα με επιτυχία αφού απο καθε έναν βολβό, μπορούν να εξασφαλιστούν περισσότερα απο ένα χλωρά κρεμμυδάκια. Η διαδικασία αυτή φυτευσης και οι περιποιήσεις είναι ταυτόσημες με αυτές του κοκκαριού με την διαφορά οτι φυτεύονται λίγο πιό αραιά επί της γραμμής

Απευθείας σπορά
Οι κρεμμυδοκαλλιεργητές τόσο απο την φθινοπωρινή σπορά όσο και απο την ανοιξιάτικη σπορά, συγκομίζουν χλωρά κρεμμυδάκια απο τις καλλιέργειες για παραγωγή βολβών μόλις αποκτήσουν εμπορεύσιμο μέγεθος και με αυτόν τον τρόπο αραιώνουν τις καλλιέργειες και εξασφαλίζουν και ένα δεύτερο εισόδημα που είναι αρκετά σημαντικό λόγω της υψηλής τιμής του προιόντος. Θα μπορούσε να σημειωθεί οτι κάθε ποικιλία κρεμμυδιού μπορεί να καλλιεργηθεί για παραγωγή χλωρών κρεμμυδιών όταν συγκομιστούν στο καταλληλο στάδιο. Οι λευκές ποικιλίες είναι περισσότερο αποδεκτές στην αγορά.

Καλλιεργητικές περιποιήσεις
Λίπανση. Τα χλωρά κρεμμυδάκια αφαιρούν απο το έδαφος μισή περίπου ποσοτητα θρεπτικών στοιχείων σε σύγκριση με την καλλιέργεια για παραγωγή βολβών. Αφαιρουν περιπου 9 κιλά αζώτου, 1 κιλό φωσφορου και 9 κιλά καλίου. Το άζωτο συνίσταται να προστίθεται σε περισσότερες δόσεις και να αποφεύγονται τα υπερβολικά ποτίσματα. Η λίπανση της καλλιέργειας όσον αφορά τις ποσότητες αζώτου και καλίου χρειάζεται μία διαφοροποίηση ανάλογη με την εποχή καλλιέργειας. Οι ποσότητες που συνιστωνται ανά στρέμμα για την φθινοπωρινή και την ανοιξιάτικη καλλιέργεια είναι 25-45 κιλα αζωτου και απο 29 κιλά Ρ2Ο5 και Κ20. Για την χειμωνιάτικη καλλιέργεια οι ποσοτήτες είναι μεγαλύτερες.
Πότισμα. Το ποτισμα μπορεί να γίνεται με αυλάκια, καταιονισμο. Η τεχνητή βροχή άν και εφοδιάζει πληρέστερα και ομοιόμορφα τα φυτά με νερό, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί μπορεί να βοηθήσει στην προσβολή του φυλλώματος απο ασθένειες και το φύλλωμα να παρουσιάζεται αποκρουστικό στον καταναλωτή. Η συχνότητα του ποτίσματος μπορεί να βοηθήσει και στον προγραμματισμό της συγκομιδής
Καταπολέμηση ζιζανίων και ασθενειών. Η καταπολεμηση των ζιζανιών και των ασθενειών γίνεται οπως και στην περιπτωση της παραγωγής βολβών
Συγκομιδή και δεματοποίηση. Ενα φυτό κρεμμυδιού είναι κατάλληλο να συγκομιστεί για χλωρό κρεμμυδάκι απο την στιγμή που η διάμετρος του είναι ίση με 6 χλστ και αποκτήσει ύψος 15 εκατοστά περιπου, μέχρι να αρχίσει να αναπτύσσεται σημαντικά ο βολβός. Το άρωμα των χλωρών κρεμμυδιών γίνεται εντονότερα όσο το φυτό γίνεται μεγαλύτερο. Τα νεαρά φυτά εξάγονται απο το έδαφος με τράβηγμα και διευκολύνεται με πότισμα που προηγείται της συγκομιδής. Οι ρίζες κόβονται ή πλένονται για να απαλλαγούν απο το χώμα. Το εξωτερικό ή τα εξωτερικά ´ή άλλα κατεστραμμένα φύλλα αφαιρούνται για να φανεί το άσπρο στέλεχος. Εν συνεχεία δένονται σε δεσμίδες ή τοποθετούνται σε κιβώτια χύμα, και μεταφέρονται στην αγορά. Η πώληση του προιόντος γίνεται κυρίως με το βάρος και οι αποδόσεις κυμαίνονται σε 3000 κιλά στο στρέμμα


Γραμματέα Αναστασία
Γεωπόνος ΓΠΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου