Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΔΕΗ: γλεντοκόπι στην πλάτη μας από την “ψυχή της Επιχείρησης”

Μπορεί η ΔΕΗ να αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας εξαιτίας της αδυναμίας εξόφλησης εκατοντάδων χιλιάδων λογαριασμών ηλεκτρικού (με θύμα μεταξύ άλλων τους
παραγωγούς ενέργειας από φωτοβολταϊκά) , αλλά η κατά Λαφαζάνη “ψυχή της Επιχειρήσης”, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, υπέγραψε με τη διοίκηση την κύρωση τριών επιδομάτων νέου τύπου που συνεπάγονται έμμεσες αυξήσεις αποδοχών σε 15.000 εργαζόμενους. Πρόκειται για την πρώτη μετεκλογική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφει εταιρεία του Δημοσίου.
—Τα τρία επιδόματα
Από τη νέα σύμβαση προκύπτει ότι το πιο άμεσο, και άρα μεγαλύτερο κέρδος για το προσωπικό του ομίλου ΔΕΗ είναι το λεγόμενο «επίδομα σίτισης». Πρόκειται για έναν «κοινωνικό μισθό», όπως τον αποκαλούν οι συνδικαλιστές, μια παροχή σε είδος ή ένα τροφείο στο χώρο εργασίας, που θα φτάνει μέχρι και τα 6 ευρώ την ημέρα, και ουσιαστικά αντιστοιχεί σε έναν επιπλέον μισθό το χρόνο.
Το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθεί (η κατά τ΄άλλα δημόσια ΔΕΗ, δηλαδή ο μέσος φορολογούμενος) ανέρχεται σε 90.000 Ευρώ ημερησίως ή 20 εκατ. Ευρώ ετησίως.




Τα υπόλοιπα δύο επιδόματα που υπογράφηκαν είναι το επίδομα «ευδόκιμης παραμονής» και το επίδομα «παραμονής». Σύμφωνα με τα “Νέα” τα δύο επιδόματα θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής. 
Τότε, όπως πάντα αναφέρεται στη Συλλογική Σύμβαση θα διευρυνθούν κατά ένα κλιμάκιο και οι μισθοί όλων των εργαζομένων της ΔΕΗ, κάτι που μεταφράζεται σε κανονικές αυξήσεις.
Το μεν επίδομα «ευδόκιμης παραμονής», είναι μια επιπρόσθετη αμοιβή για εργαζόμενους που έχουν φτάσει στο ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο, αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη καθώς έχουν αυξηθεί τα όρια συνταξιοδότησης. Αρα αντί για αύξηση θα πάρουν μπόνους «ευδόκιμης παραμονής».
Όσο για το «επίδομα παραμονής», αφορά σε όσους εργαζόμενους που ενώ έχουν κριθεί «στάσιμοι» λόγω ανεπάρκειας εξαιτίας των προσόντων τους ή της χαμηλής τους απόδοσης για δύο συνεχόμενες χρονιές. Εάν τα καταφέρουν με την τρίτη, αντί αύξησης θα παρέχεται επίδομα.
Με άλλα λόγια η ίδια η ΔΕΗ, δηλαδή ο μέσος φορολογούμενος καθότι η Επιχείρηση είναι δημόσια, θα επιβαρύνεται για την πριμοδότηση υπαλλήλων διαπιστωμένης (από την ίδια την εταιρεία) ανεπάρκειας.
—Πληρώνονται για να κάθονται
Με ξεχωριστή απόφαση που ενσωματώθηκε στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας επανέρχεται το εξωφρενικό προνόμιο συνδικαλιστικών εκπροσώπων να πληρώνονται κανονικά τη βάρδιά τους ακόμη και αν δεν πηγαίνουν ποτέ στη δουλειά τους και για όσο χρόνο βρίσκονται σε συνδικαλιστική άδεια.
Σημειώνεται ότι η ΕΣΣΕ που υπογράφηκε το 2012 (είχαν προηγηθεί οι αποκαλύψεις περί της δράσεως και των συνδικαλιστικών προνομίων της ΓΕΝΟΠ από το πόρισμα Ρακιντζή) προέβλεπε κατάργηση της βάρδιας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας.
Η νέα ΕΣΣΕ την επαναφέρει χωρίς περιορισμούς και προβλέπει μάλιστα και αναδρομική αποζημίωση για όσους στερήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια τις αμοιβές. Το «κεκτημένο» ανακτήθηκε έπειτα από δικαίωση 6 συνδικαλιστών που προσέφυγαν στα Δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων «Σπάρτακος», Γιώργο Αδαμίδη, ο οποίος είναι ένας εκ των προσφυγέντων, η δικαστική απόφαση αφορά αποκλειστικά τους έξι και δυνητικά το πολύ 10 άτομα που καλύπτονται από τον νόμο 2024/84.
Πρόκειται για απόφαση που αφορά τρία συγκεκριμένους συνδικαλιστές που κέρδισαν ανάλογη απόφαση στο δικαστήριο η οποία προβλέπει ότι η συμμετοχή σε συνδικαλιστικά σωματεία δεν μπορεί να επιφέρει καμία βλαπτική αλλαγή στους όρους εργασίας τους.
—Τα δάνεια της ΓΕΝΟΠ
Τέλος, με τη νέα σύμβαση επεκτείνονται ή θεσπίζονται παροχές που αφορούν σε δάνεια, άδειες, κατασκηνώσεις, βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ προβλέπονται και έσοδα για τη ΓΕΝΟΠ. Συγκεκριμένα, στη νέα ΣΣΕ διασφαλίζεται η απευθείας χρηματοδότηση της οργάνωσης από το προσωπικό της εταιρείας, με παρακράτηση δύο ευρώ μηνιαίως από τη μισθοδοσία των εργαζομένων που είναι μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων.
Η παρακράτηση αυτή είχε καταργηθεί το 2008, καθώς το πόρισμα Ρακιντζή έκρινε ότι δεν μπορεί μια δευτεροβάθμια οργάνωση να βάζει απευθείας εισφορά σε φυσικό πρόσωπο – εργαζόμενο.
Το ποσό των 34.000 Ευρώ που θα συγκεντρώνεται μηνιαίως θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του δανείου των 500.000 ευρώ που η ΓΕΝΟΠ είχε λάβει από τη ΔΕΗ και το οποίο λήγει μέσα στο τρέχον έτος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής” τα συνολικά χρέη της ΓΕΝΟΠ φτάνουν το 1 εκατ. εκ των οποίων τα 285.000 ευρώ είναι οφειλές προς την Εφορία.


www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου