Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ο Νίκος πήρε τ’ όπλο του… Οι κινήσεις Δένδια για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ

Μεθοδικός και φιλόδοξος ο Νίκος Δένδιας εξελίσσεται σε παίκτη πρώτης γραμμής στο πολιτικό προσκήνιο αλλά και στις
παρασκηνιακές κινήσεις εντός της ΝΔ που, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα πολλών ΜΜΕ, είναι πολλές. Κι ο Νίκος φαίνεται ότι, σαν έτοιμος από καιρό, έχει πάρει θέση στην αφετηρία για την επόμενη ημέρα.

Όταν ο Δένδιας μετακόμισε από την Κέρκυρα στη Β’ Αθηνών για τις εκλογές του Ιανουαρίου πολλοί απέδωσαν την κίνηση στις αντιπαλότητες που είχαν δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο, εξαιτίας της κόντρας που είχε αναπτυχθεί τόσο με το στρατόπεδο του έτερου διεκδικητή της βουλευτικής έδρας της ΝΔ στο νησί Στ. Γκίκα όσο και με την ομάδα του πρώην Δήμαρχου Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλή. Οι γνωρίζοντες έλεγαν ότι αυτά ήταν μόνο η αφορμή…




Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα
Έχοντας αναπτύξει καλές σχέσεις με την σημερινή ηγεσία της ΝΔ αλλά διατηρώντας επαφές και με το περιβάλλον Καραμανλή, ο Νίκος Δένδιας γνώριζε (όπως όλοι άλλωστε) ότι το κόμμα του θα έχανε την εκλογική διαδικασία. Και ήθελε να βρίσκεται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Γιατί, όπως και να το κάνουμε άλλο είναι να είσαι ένας βουλευτής περιφέρειας κι άλλο της Β Αθηνών.
Έχοντας περάσει από θέσεις ευθύνης και υπουργικά πόστα τόσα όσο κανένας άλλος υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε καταφέρει να αναπτύξει ένα κύκλο επαφών και γνωριμιών, που του εξασφάλισε την πρωτιά στη «δύσκολη» εκλογική περιφέρεια της Β Αθηνών. Φυσικά και ο κομματικός μηχανισμός έβαλε το χεράκι του.
Η ΝΔ έχασε τις εκλογές, ο κερκυραίος υπουργός άφησε τις φιλοδοξίες του να διαφανούν και τα ΜΜΕ άρχισαν να γράφουν για την επόμενη ημέρα στο κόμμα και να τον αναφέρουν όλο και συχνότερα για την κούρσα της διαδοχής, αν και όταν…

Οι αρνήσεις και οι κινήσεις
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα ο πρώην πρωθυπουργός κάλεσε προ ημερών τον Νίκο Δένδια στο γραφείο του στη Συγγρού και του ζήτησε να δεχθεί να αναλάβει την αναβαθμισμένη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού. Εκείνος αρνήθηκε κι έκτοτε οι σχέσεις του με τη Συγγρού, λένε οι κακές γλώσσες, δεν είναι οι καλύτερες. Προηγήθηκαν και κάτι συναντήσεις, δείπνα και συζητήσεις με βουλευτές που γκρινιάζουν για την στρατηγική Σαμαρά στις εκλογές, αλλά και οι περίφημες επισκέψεις στον Κώστα Καραμανλή.. Ε, δεν θέλει και πολύ για να καταλάβει κανείς ότι ο Νίκος Δένδιας στοχεύει ψηλά, πολύ ψηλά.

Οι δηλώσεις και οι διαρροές
Ο Ν. Δένδιας έκανε την πρώτη δήλωσή του, το ίδιο το βράδυ των εκλογών στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, όπου κληθείς να απαντήσει αν θα υπάρξουν εσωκομματικές διεργασίες στη ΝΔ μετά από την ήττα, αν τεθεί θέμα ηγεσίας της ΝΔ και αν ο ίδιος έχει ηγετικές φιλοδοξίες, σχολίασε «πρέπει να καθίσουμε να δούμε τι συμβαίνει», αποφεύγοντας να πει περισσότερα.
«Η ΝΔ, υπέστη μια μεγάλη στρατηγική ήττα. Απομακρυνθήκαμε άλλοτε εξ ανάγκης και άλλοτε όχι, από τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που είναι η ιδεολογία μας» δήλωσε λίγες μέρες αργότερα στην εφημερίδα ΑΓΟΡΑ, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.
Όσον αφορά στις διαρροές, δημοσιεύματα στο σύνολο σχεδόν του αθηναϊκού τύπου (in.gr, huffingtonpost κλπ) αναφέρουν ότι στο περίφημο δείπνο της Μαριέττας Γιαννάκου ο κ. Δένδιας συνεπικουρώντας την κ. Μπακογιάννη, που εμφανίστηκε αρκούντως επιθετική, τόνισε ότι προτίθεται να πάει ο ίδιος στον κ. Σαμαρά και να θέσει το θέμα της επόμενης μέρας. Ακολούθησε νέα συνάντησή του με την κ. Μπακογιάννη με το ίδιο περιεχόμενο για ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ.

Και οι κινήσεις στην Κέρκυρα
Στο πλαίσιο αυτό, ο Δένδιας επισκέφθηκε – μετά από πολύ καιρό – την Κέρκυρα και συναντήθηκε με στελέχη της ΝΔ, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει δηλώσεις ευχαριστώντας τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Κώστα Σπίνουλα για τις προσπάθειές του και συγχαίροντας το νέο βουλευτή του κόμματος Στέφανο Γκίκα.
Οι προσπάθειες του πρώην Υπουργού να κλείσει μέτωπα και να κλειδώσει συμμαχίες μόνο τυχαίες – στην παρούσα συγκυρία – δεν είναι. Πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για ήδη κλεισμένα ραντεβού με φίλους – υποστηρικτές στο νησί, για το αμέσως επόμενο διάστημα, προς αναθέρμανση σχέσεων, κατά μόνας αλλά και ανά ολιγομελής παρέες.

Η εβδομάδα της κρίσης
Η εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε, είναι άλλωστε, η πιο κρίσιμη στη ΝΔ αφού ανακοινώθηκαν, επιτέλους, οι συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για την Πέμπτη 5 Μαρτίου και της Πολιτικής Γραμματείας για την Κυριακή 8 Μαρτίου. Αν οι πληροφορίες των ΜΜΕ επαληθευτούν ο Ν. Δένδιας δεν αποκλείεται να στηρίζει την απόφαση Μπακογιάννη και να θέσει μαζί της θέμα ηγεσίας.

Το παιχνίδι μόλις ξεκίνησε και ο Δένδιας δήλωσε – ούτως ή άλλως – παρών…


www.corfupress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου