Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ - ΤΕΛΗ

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΝΕΑ ΒΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ!
Στην αντιλαϊκή ρότα της προηγούμενης δημοτικής αρχής κινήθηκε και η νέα πλειοψηφία του δήμου με την πρόταση της για το Τεχνικό πρόγραμμα Εκτελεστέων έργων και τον Προϋπολογισμό του Δήμου που ψηφίστηκε και από την μείζονα πλειοψηφία και την παράταξη της Χρυσής αυγής. Προϋπολογισμός και Τεχνικό πρόγραμμα αποτυπώνουν και αυτή τη φορά την επιλογή της Τοπικής Διοίκησης να ευθυγραμμιστεί με μία πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ, με τη συμφωνία της
κυβέρνησης, που τσακίζει λαϊκά δικαιώματα, όπως μισθούς και συντάξεις, που στερεί απαραίτητες υποδομές και υπερφορολογεί τους δημότες, θέτοντας τους δημάρχους υπό το στενό εναγκαλισμό των κεντρικών κατευθύνσεων. Μπαίνοντας στην ουσία του τεχνικού προγράμματος πρέπει να πούμε ότι:

Tα κονδύλια της ΣΑΤΑ που προβλέπονται για το τεχνικό πρόγραμμα είναι μειωμένα στο 7-8% των Κ.Α.Π. (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων), όταν με βάση τον Καλλικράτη το ποσοστό αυτό θα έπρεπε να είναι στο 50%. Στην κυριολεξία έχουμε πετσόκομμα της ΣΑΤΑ, το οποίο η Δημοτική αρχή αποδέχεται αδιαμαρτύρητα. Έχουμε μια πολιτική συρρίκνωσης των κονδυλίων που κατεξοχήν απευθύνονται στα λαϊκά στρώματα, μια ταξική πολιτική που συνθλίβει ανάγκες και δικαιώματα και υλοποιείται και μέσω της Τοπικής Διοίκησης. Η δημοτική αρχή δεν βγάζει άχνα. Δεν έχει καμιά πρόθεση να συγκρουστεί μ' αυτήν την πολιτική, ούτε να διεκδικήσει έστω αυτά τα κονδύλια που δικαιούται βάσει αυτού του "Καλλικράτη".


Σε αυτά τα πλαίσια, καμία προοπτική δεν ανοίγεται μέσα στο Τεχνικό πρόγραμμα για μια σειρά έργων που θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν την ζωή των δημοτών και το περιβάλλον της πόλης. Έργα πνοής, απαραίτητα για τη βελτίωση της ζωής των δημοτών, όπως η κατασκευή των απαραίτητων υποδομών για την δημιουργία ενός ολοκληρωμένου αποχετευτικού δικτύου. Καμία αναφορά δεν υπάρχει για να δρομολογηθεί η κατασκευή στην περιοχή της Αρτέμιδας σύγχρονου σταδίου-πολυδύναμου αθλητικού κέντρου, δημοτικού κολυμβητηρίου με ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις που να καλύπτουν διαφόρων ειδών αθλητικές δραστηριότητες και τις ανάγκες των συλλόγων. Κανένας σχεδιασμός για την κατασκευή πολιτιστικών χώρων, θεάτρων, βιβλιοθηκών, υποδομές που διεκδικούν και πολλοί μαζικοί φορείς της περιοχής, όπως οι σύλλογοι γονέων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε το Τεχνικό πρόγραμμα, όχι γιατί μέσα σ' αυτό δεν υπάρχουν και χρήσιμα για το λαό έργα, αλλά θεωρούμε ότι είναι ένα Τεχνικό πρόγραμμα που δεν κινείται στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών, και διέπεται από μια διαχειριστική λογική, κινείται στην κατεύθυνση διαχείρισης των ψίχουλων που δίνονται από το κράτος, δεν διεκδικεί τους πόρους που δικαιούται ο Δήμος, δεν συγκρούεται με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε.

Και ο προϋπολογισμός της σημερινής Δημοτική αρχής δεν μπορεί να ξεφύγει από τα ασφυκτικά πλαίσια μιας στρατηγικής που σταδιακά μεθοδεύει την οριστική απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης και την επιβάρυνση του λαού προς όφελος των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Η σημερινή πλειοψηφία, όπως και οι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ, είτε με κομματική στήριξη, είτε ως ανεξάρτητοι έχει μεγάλες ευθύνες. Απέκρυψε στις προεκλογικές της κορώνες από τους δημότες τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής. Αποδέχτηκε την περικοπή πόρων κατά το 2009-2013 στο 60% των κεντρικών αυτοτελών πόρων (ΚΑΠ), με αποτέλεσμα η σχέση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό να είναι περίπου 30% και το 70% να προέρχεται απευθείας από το λαό (από τους "ίδιους πόρους").

Αν η δημοτική Αρχή ήθελε πραγματικά να βάλει πλάτη για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικρούς επιχειρηματίες του Δήμου, έπρεπε πρώτα από όλα ανοιχτά να καταγγείλει το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί των επόμενων χρόνων καθορίζονται από το Μεσοπρόθεσμό που προβλέπει ρητά τη μείωση των δαπανών, την αύξηση της "εισπραξιμότητας", θεσπίζοντας μάλιστα και ποινές για τους δήμους που δείχνουν αδράνεια στην είσπραξη των οφειλών σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά
στενάζουν...

Έτσι και σε αυτό τον προϋπολογισμό παραμένει εκρηκτικό το πρόβλημα της έλλειψης πόρων για τα αναγκαία έργα, για την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των παιδικών σταθμών, των οργανισμών άθλησης και πολιτισμού, των δομών Υγείας, στις υπηρεσίες της ύδρευσης, της καθαριότητας και αλλού. H Λαϊκή Συσπείρωση δεν έλαβε καμία θετική απάντηση ακόμα και για άμεσα ζητήματα, όπως αυτό της χρηματοδότησης του ενοικίου για το χώρο που σήμερα στεγάζεται το 4ο Δημοτικό Αρτέμιδας. Κατά τα άλλα θα συνεχιστεί η μείωση του προσωπικού (απολύσεις- λήξη συμβάσεων- συνταξιοδοτήσεις), ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς, όπως προβλέπεται στο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής, ενώ καταργείται σταδιακά η σταθερή και μόνιμη εργασία, προωθούνται στο Δήμο οι ολιγόμηνες συμβάσεις και τα προγράμματα τύπου "κοινωφελούς εργασίας" που θα εξασφαλίσουν σε ανέργους μία θέση εργασίας 5μηνης διάρκειας για μια μόνο φορά...

Η πολιτική αυτή της υποχρηματοδότησης στους δήμους ανοίγει το δρόμο για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών και την αύξηση της ανταποδοτικότητας, για νέα τέλη και παράβολα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα πουβλέπουν χρόνο με το χρόνο το εισόδημά τους να τσακίζεται εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στο λαό. Αυτή τη κατεύθυνση υλοποιεί η σημερινή αρχή η οποία αυξάνει τους φόρους ηλεκτροδοτούμενου χώρου κατά 17%, ενώ στα τέλη καθαριότητας προβλέπει χαμηλότερες τιμές για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (χώροι από 6000τμ και πάνω), ρίχνοντας τα βάρη στις μικρότερες επιχειρήσεις (από 1 έως 1000τμ).

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι είναι άμεση ανάγκη να μειωθούν τα τέλη δραστικά, προκειμένου να ανακουφιστούν τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά της πόλης μας. Στη βάση αυτή, καταθέσαμε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για μείωση των δημοτικών τελών κατά 40%, και απαλλαγή από την καταβολή-πληρωμή των δημοτικών τελών για μια σειρά εργαζόμενων, συνδημότων. Συγκεκριμένα:

  1. μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 €,
  2. τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 €,
  3. ΑΜΕΑ με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 €,
  4. Άποροι, 
  5. Μακροχρόνια άνεργοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 8.000 €, προσαυξανόμενο κατά 2.000 € για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Προτείνουμε επίσης να μειωθούν 50% τα δημοτικά τέλη:

  1. σε όσους έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, 
  2. στους νέους επαγγελματίες, με προϋπόθεση την ύπαρξη επαγγελματικής στέγης και ότι δεν είναι κατάστημα εστίασης.
Προτείνουμε τέλος να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη για επιχειρήσεις στις εξής κατηγορίες: Στεγασμένοι χώροι μεγάλων επιχειρήσεων κλπ (6000τμ και πάνω) και ασκεπείς χώροι μεγάλων επιχειρήσεων (6000τμ και πάνω).

Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής οργανωμένα, συλλογικά να παλέψει για τα δικαιώματα του, να μην δεχτεί να ζήσει με ψίχουλα!

Η διαδικασία κατάθεσης των οικονομικών προγραμμάτων των δήμων απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί "ανεξάρτητης Διοίκησης" είναι φούμαρα: Ενώ οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις προχώρησαν σε νέες ακυρώσεις αποφάσεων των δημοτικών αρχών Πετρούπολης και Πάτρας, που στοχεύουν στην ανακούφιση του λαού, ενώ οι απαλλαγές ή μειώσεις δημοτικών τελών (με λίγα λόγια, η φοροελάφρυνση του λαϊκού νοικοκυριού) είναι, όπως αναφέρει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, παράνομες, οι τραπεζικοί και οι μεγάλοι όμιλοι νόμιμα έχουν μια σειρά φοροαπαλλαγές!

Οι δυνάμεις της Λαϊκής θα είμαστε πλάι στον αγώνα του λαού, για να επιβάλει ο ίδιος τη λαϊκή ανακούφιση και να διεκδικήσει την πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα συνδυαστεί με την άμεση μείωση των ανταποδοτικών τελών, με στόχο την κατάργηση κάθε τοπικής φορολογίας, και την ουσιαστική ελάφρυνση για τα λαϊκά στρώματα και τα μικρομάγαζα, ταυτόχρονα με την αύξηση της φορολογίας στις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου