Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος Δημήτρης Μάρκου ξεσπά: «Οι ευθύνες για την έλλειψη Αποχετευτικού βαρύνουν το Κράτος»

Πρώτη Δημοσίευση 3/10/2014
Έντονη κινητικότητα εμφανίζεται στο Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος, σχετικά με το φλέγον ζήτημα του αποχετευτικού συστήματος και του βιολογικού καθαρισμού.
Από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο νέος δήμαρχος κ. Δημήτρης Μάρκου, αντιλήφθηκε τη δυσάρεστη πραγματικότητα. Το μεγαλύτερο μέρος από τα υπέρογκα πρόστιμα που θα επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξαιτίας της έλλειψης αποχετευτικού συστήματος στην Αττική, λέγεται ότι θα μεταβιβαστούν από την Πολιτεία, στους Δήμους Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου, αφού... υποτίθεται ότι είναι και οι μόνοι που δεν έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη λύση του προβλήματος. 

Η απόφαση αυτή της Κυβέρνησης, έχει ηχήσει... καμπανάκι κινδύνου στη νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, και οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην αποποίηση και μετακύλιση των ευθυνών, από τον Δήμο στις Κρατικές Αρχές (σ.σ. οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι, τα επιχειρήματα που επικαλείται και καταθέτει ο δήμαρχος, αποδεικνύουν με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι, οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές ήταν αναρμόδιες και ότι, οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές κατηγορούνται για παράλειψη οφειλόμενων ενεργειών).
Όπως μαθαίνουμε ο δήμαρχος κ. Δημήτρης Μάρκου έχει... ενοχλήσει κι επιστρατεύσει όσες πολιτικές (και όχι μόνο) γνωριμίες διαθέτει, προκειμένου για την αποφυγή των εξοντωτικών προστίμων από τη μία, αλλά και την προώθηση του χρόνιου προβλήματος αναφορικά με την επεξεργασία των λυμάτων. Συνοδοιπόρος στις ενέργειες του κ. Μάρκου φαίνεται να είναι ο ομόλογός του, δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κ. Βασίλης Πιστικίδης, η περιοχή του οποίου αντιμετωπίζει τους ίδιους κινδύνους.
Μάλιστα, οι δύο άντρες είχαν συνάντηση περί τα τέλη της περασμένης εβδομάδας, με τον αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρο Φιλίππου, όπου του εξέθεσαν τις αιτιάσεις και τους προβληματισμούς τους, ενώ ταυτόχρονα ζήτησαν τη βοήθεια της Περιφέρειας στην επίλυση του ζητήματος, που ταλανίζει για χρόνια, τους κατοίκους, καταστρέφει το Περιβάλλον και σήμερα, απειλεί να... τινάξει οικονομικά, στον αέρα, τους ήδη «προβληματικούς» Δήμους.

Δημήτρης Μάρκου: «Κι όμως, υπάρχει λύση!»

«Όλη η αλήθεια και οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την, επί δεκαετία, παράλειψη οφειλόμενων ενεργειών των αρμόδιων Κρατικών Αρχών για το Αποχετευτικό των πόλεών μας». Ετσι τιτλοφορείται το αναλυτικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γραφείο του δημάρχου Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Δημήτρη Μάρκου, και δημοσιεύουμε αυτούσιο: «Με αφορμή δημοσιεύματα και προφανώς ανυπόστατους ισχυρισμούς (περί δήθεν ευθυνών και του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος) εν όψει επικείμενης καταδίκης της χώρας μας, για παραβίαση της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ (περί αποχέτευσης κι επεξεργασίας λυμάτων) ο νέος δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Δημήτρης Σπ. Μάρκου, ακολουθώντας το πλαίσιο της υπ’ αριθ. 314/30.9.2013 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάτων-Αρτέμιδος, έκαμε σήμερα τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Γνωρίζουμε όλοι, ότι μετά την από 25.10.2007 καταδίκη της Ελληνικής Δημοκρατίας (όχι του αναρμόδιου Δήμου μας) από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπόθεση C-440/06) οι αρμόδιες Κρατικές Αρχές (πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, νυν ΥΠΕΚΑ, κ.ά.) δεν ανταποκρίθηκαν, ούτε συνέβαλαν τελικά, ως όφειλαν, στην αντιμετώπιση των εμποδίων που τους έθεσε το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΣτΕ, Ανώτατο Δικαστήριο) με την υπ’ αριθ. 3743/2008 απόφαση ΑΚΥΡΩΣΗΣ του σχεδιασμού που υποστηρίζουν από το 2003, με την υπ’ αριθ. πρωτ: 136125/10.9.2003 Κοινή Υπουργική Απόφασή τους (ΚΥΑ) τα αρμόδια Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, Υγείας - Πρόνοιας και Γεωργίας.
Αποδεικνύεται δηλαδή περίτρανα, ότι η ακυρωθείσα ως μη σύννομη και ανεπαρκής ανωτέρω ΚΥΑ 136125/10.9.2003 για τον σχεδιασμό του έργου Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στο Πλατύ χωράφι, με αγωγό στη θάλασσα της Αρτέμιδος, ήταν και παραμένει αδιόρθωτη, μη εφικτή και μη επιλέξιμη Πράξη των συναρμόδιων Κρατικών Υπηρεσιών και ΟΧΙ του αναρμόδιου Δήμου μας.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν λόγια και εικασίες, αλλά γεγονότα με διαχρονική ευθύνη συγκεκριμένων διαπιστευμένων οργάνων της Πολιτείας και επουδενί των εκάστοτε Δημοτικών μας Αρχών, που ο νόμος (δυστυχώς) την περιορίζει μόνο, στην έκφραση γνώμης».

Συνεχίζοντας τις, επί του θέματος των ευθυνών, δηλώσεις του, ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Δημήτρης Μάρκου, παρέθεσε εν συντομία τα παρακάτω αδιάσειστα και αδιάψευστα (όπως τόνισε) στοιχεία, που δείχνουν τις, επί του θέματος, αλληλοαναιρέσεις και αλληλοσυγκρουόμενες ενέργειες μεταξύ των αρμόδιων Κρατικών Υπηρεσιών (ακόμα και του ιδίου Υπουργείου) με φανερή πλέον, την αδυναμία τους, να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα με την απόφαση 3743/2008 του Σ.τ.Ε.
Ενδεικτικά τόνισε τα εξής: 

α) Το 2003 αποκλείστηκε εντελώς από ένταξη προς χρηματοδότηση λόγω ελλείψεων, ο φάκελος της ΑΡΜΟΔΙΑΣ για το έργο αποχέτευσής μας (εποπτευόμενης από το Κράτος) ΕΥΔΑΠ (και ΟΧΙ των αναρμόδιων Δήμων μας -πρώην -τότε- Δήμων Αρτέμιδος και Σπάτων), γεγονός που πιστοποιείται με το υπ’ αριθ. πρωτ: 169169…/3.12.2003 έγγραφο της Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» του ΥΠΕΧΩΔΕ (Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης), προς την ΕΥΔΑΠ (Διεύθυνση Αποχέτευσης)

β) Με την υπ’ αριθ. 3743/2008 απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας ΑΚΥΡΩΣΕ ως παράνομη την υπ’ αριθ. πρωτ: 136125/10.9.2003 Κοινή Υπουργική Απόφαση τεσσάρων (όπως προαναφέρθηκε) Υπουργείων (και ΟΧΙ των αναρμόδιων Δήμων μας - πρώην Δήμων Αρτέμιδος και Σπάτων), σχετικά με το έργο αποχέτευσης, επεξεργασίας λυμάτων της περιοχής μας (Βορείων Μεσογείων της Ανατολικής Αττικής)

γ) Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. πρωτ: οικ. 169812/6.8.2013 έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος - ΕΥΠΕ του ΥΠΕΚΑ, «η προτεινόμενη στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, λύση, για διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποδεκτή από τις Υπηρεσίες Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ...», οπότε ακολούθησε και η υπ’ αριθ. πρωτ: Δ7/1271/Φ.ΡΑΦΗΝΑΣ/30.8.2013 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (ΟΧΙ δηλαδή του αναρμόδιου Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος), περί Διάλυσης της Σύμβασης για τη «ΜΕΛΕΤΗ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ», με αποτέλεσμα να μη μπορούν πλέον, να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της επί του θέματος υπ’ αρ. 206/13 γνωμοδότησης του Σ.τ.Ε, που επιτρέπει μεν «τμηματική οριοθέτηση» του ρέματος Ραφήνας (ως προϋπόθεση εγκατάστασης ΚΕΛ στο Πλατύ χωράφι, κατά την απόφαση 3743/08 ΣτΕ),… «υπό τον όρο (όμως) ότι στις μελέτες έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα στοιχεία που αφορούν το σύνολο του ρέματος Ραφήνας»
«Θα μπορούσαμε να πούμε κι άλλα πολλά, από εκείνα τα στοιχεία που καταγράψαμε ως Δημοτική Αρχή, για να δείξουμε που ανήκουν οι ευθύνες και ποιους τελικά βαρύνουν τα επικείμενα πρόστιμα της Ε.Ε.» τόνισε ο κ. Δημήτρης Μάρκου.
Όμως πέρα από αυτά, ο δήμαρχος στάθηκε και στο γεγονός της αναζήτησης ευθυνών, μετά από προσφυγή (όπως είπε) συμπολιτών προς τη Δικαιοσύνη, την οποία και αυτός συνέδραμε ήδη από της αρχές 2014 στην κατεύθυνση αυτή.

«Κορυφαία όμως επιδίωξη όλων μας (Δημοτικής Αρχής και δημοτών)» ανάφερε ο κ. Δημήτρης Μάρκου, ήταν και παραμένει η κατά νόμο, προώθηση των διαδικασιών σχεδιασμού και αντιμετώπισης του αποχετευτικού προβλήματος των Σπάτων και της Αρτέμιδος, μέσα από την τήρηση των διατάξεων του Ν. 1650/1986 [άρθρου 4 (§ 6α) και του άρθρου 5 (§ 1α)], της ΚΥΑ 69269/5387/1990, της οδηγίας 85/337ΕΚ, του Ν. 3010/2002 και του από το 2000 ισχύοντος «Οδηγού Διαδικασιών Ωρίμανσης έργων Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων», που συντάχθηκε από την ΜΟΔ ΑΕ και την ΕΕΤΑΑ ΑΕ, σε αντίθεση με μη σύννομες και μη επιλέξιμες για την Ε.Ε. μεθοδεύσεις ορισμένων Κρατικών Αρχών, που επιχειρούν να παρακάμψουν τη νομιμότητα υπογράφοντας και πιέζοντας για την προώθηση νομικά διάτρητων «Σύμφωνων Συνεργασίας», για απευθείας λύσεις, αντίθετες ακόμα και από τις αποφάσεις του ΣτΕ.

ΟΜΩΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΦΙΚΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΗ (νομικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά) ΛΥΣΗ

Κλείνοντας το «κεφάλαιο» των ευθυνών, ο νέος δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Δημήτρης Μάρκου, δήλωσε αισιόδοξος, αφού αργά η γρήγορα (όπως είπε) οι αρμόδιοι του Κράτους (ΥΠΕΚΑ - Ειδική Γραμματεία Υδάτων, κ.λπ.) είναι αναγκασμένοι για λόγους δημοσίου συμφέροντος, να εγκαταλείψουν τις ανεφάρμοστες επί δεκαετία και πλέον λανθασμένες επιδιώξεις τους, αποδεχόμενοι τις λύσεις που δρομολογούν αρμόδια, αξιόπιστα και εντεταλμένα στελέχη της Διοίκησης, αναφέροντας χαρακτηριστικά στοιχεία που διασφαλίζουν τη δυνατότητα σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου των Σπάτων και της Αρτέμιδος, με τις υπερσύχρονες και ειδικά για το σκοπό αυτό αναβαθμισμένες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων «Ψυττάλειας» της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που έχουν προδιαγραφές για κάλυψη αποχετευτικών αναγκών 5.600.000 ισοδ. πληθυσμού.

Στο σημείο αυτό ο κ. Δημήτρης Μάρκου, προς επίρρωση των όσων είπε, παρέθεσε δυο δημόσια έγγραφα και μια δήλωση κορυφαίων στελεχών της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και συγκεκριμένα: 
α) τα υπ’ αριθ. πρωτ: 1927/1.12.2011 (Εμπιστευτικό) και 514/25.4.2013 επίσημα αποκαλυπτικά έγγραφα των αρμόδιων επιχειρησιακών μονάδων της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, που αναφέρονται στις υφιστάμενες δυνατότητες και την αναγκαιότητα «περαιτέρω αξιοποίησης» των εγκαταστάσεων της Ψυττάλειας, για σύνδεση και της Ανατολικής Αττικής και 

β) μια σαφέστατη για τις αυξημένες δυνατότητες της Ψυττάλειας τηλεοπτική δήλωση (στην ίδια κατεύθυνση) του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, κ. Ν. Μπάρδη, στις 6.3.2012, οπότε τα πράγματα δεν χωράνε καμία αμφιβολία.
Όσον αφορά στο θέμα των «αντιδράσεων» φορέων του Πειραιά απέναντι στη λύση σύνδεσης της Ανατολικής Αττικής με τις ΕΕΛ Ψυττάλειας, ο κ. Δημήτρης Μάρκου, ξεκαθάρισε λέγοντας: «Καλό θα ήταν να μη ξεχνάνε κάποιοι τον συνολικό Περιφερειακό σχεδιασμό της Αττικής και να μην τον παρερμηνεύουν πελατειακά. Τον σχεδιασμό δηλαδή που έχει γίνει και έχει εγκριθεί, με τις θετικές αποφάσεις των τότε Νομαρχιακών Οργάνων και των Δήμων της περιοχής.. άλλως, πως εγκρίθηκε, επεκτάθηκε, αναβαθμίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε. ως επιλέξιμο το σύνολο του έργου της Ψυττάλειας;»

Διερωτήθηκε μάλιστα, τι θα γινόταν αν «φορείς των Σπάτων και της Αρτέμιδος, έθεταν σήμερα, θέμα επιπτώσεων εκ της εξυπηρέτησης αυξημένων αναγκών χρήσης του έργου του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο έγινε επίσης για ολόκληρη την Αττική και όχι μόνο; 
Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί στις τοπικές διεκδικήσεις, σε ό,τι αφορά έργα που έχουν σχεδιαστεί και χρηματοδοτηθεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές (όπως προαναφέρθηκε) με την τήρηση των δημοσιονομικών Κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» κατέληξε ο κ. Δημήτρης Μάρκου, προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τον συνάδελφό του, δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου «στην κατεύθυνση διαλεύκανσης της υπόθεσης και δρομολόγησης της εφικτής και επιλέξιμης λύσης σύνδεσης με τις ΕΕΛ Ψυττάλειας, προκειμένου να κλείσει έτσι και η διένεξη με την Ε.Ε. χωρίς πρόστιμα σε βάρος του Ελληνικού Λαού, που όπως απεδείχθη παραπάνω δεν ευθύνεται εκείνος, ούτε οι Δήμοι μας, για τις ανεπάρκειες της κρατικής μηχανής».

Τέλος, κλείνοντας, είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στους «θιασώτες των εκβιαστικών διλημμάτων για τα πρόστιμα» πως «ορισμένοι ξεχνούν ότι τα πάντα στη διοίκηση κρίνονται με βάση το τεκμήριο της αρμοδιότητας (το οποίο ουδέποτε είχε ο Δήμος μας στο έργο αυτό), οπότε ας μάθουν ότι τα πρόστιμα επιβάλλονται σε εκείνους τους ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ που ευθύνονται και τα προκάλεσαν από το 2003 έως σήμερα, με καταγεγραμμένες πλέον πράξεις και παραλείψεις τους».

Πηγή: www.dimotisnews.gr

3 σχόλια:

  1. Καταντια ενας Δημαρχος να αναδημοσιευει κειμενα του Χ .....ΠΟΟΟΥΛΑΚΗ ενος υποψηφιου συμβουλου που ουτε καν εξελεγει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KATANTIA EINAI MONA ΖΥΓΑ ΝΑ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
    ΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΟΘΟΥΛΑΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ
    ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ Η ΔΕΝ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ ?
    ΒΡΕ ΠΑΡΑΤΗΜΕΝΗ ΓΚΟΜΕΝΑ ΕΣΥ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΤΟΝ ΘΕΛΕΙ ?Η ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΗΔΕΙ ?ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΠΕΙΡΑ ΓΡΑΨΕ ΑΡΓΗΣΕΣ .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την anatakti.gr δεν την εκφράζουν τα σχόλια. Αποκηρύσσει όλα τα υβριστικά, κακόβουλα και αισχρά σχόλια και παρακαλεί όλους τους σχολιαστές να χρησιμοποιούν κόσμια γλώσσα. Όποιος θεωρεί ότι θίγεται από κάποιο σχόλιο μπορεί να πατήσει <εδώ> ή στο αντίστοιχο σχετικό στο κάτω μέρος της σελίδας για να διαμαρτυρηθεί αναγράφοντας το άρθρο, την ημερομηνία και την ώρα του σχολίου που τον ενοχλεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου