Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Το κάρυ ενισχύει την «αυτοθεραπεία» του εγκεφάλου

Το κάρυ ενισχύει την «αυτοθεραπεία» του εγκεφάλου
Μια ουσία που περιέχεται στο κάρυ μπορεί να ενισχύει την ικανότητα του εγκεφάλου να «αυτοθεραπεύεται», σύμφωνα με μια γερμανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stem Cell Research and Therapy.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών και Ιατρικής στο Julich της Γερμανίας, υποστηρίζουν ότι μια ουσία (αρωματική τουρμερόνη) που περιέχεται στην κουρκούμη θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων, τα οποία θεωρείται ότι παίζουν ρόλο στη διαδικασία «αυτοεπισκευής» του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έρευνα αυτή που έγινε σε ποντίκια, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μελλοντικά φάρμακα κατά των εγκεφαλικών και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι απαιτείται να γίνουν περαιτέρω μελέτες, για να εξεταστεί το κατά πόσο αυτό μπορεί να βρει εφαρμογή και στους ανθρώπους.

«Στους ανθρώπους και άλλα υψηλά ανεπτυγμένα ζώα οι ικανότητές τους δε φαίνεται να είναι αρκετές για να συντελεστεί “αυτοθεραπεία” του εγκεφάλου, κάτι που όμως παρατηρείται σε ψάρια και μικρότερα ζώα» εξήγησε η Dr Maria Adele Rueger, που συμμετείχε στην έρευνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

«Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός, ότι η κουρκούμη θα μπορούσε να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των βλαστοκυττάρων. Και είναι πιθανό αυτό, με τη σειρά του, να μπορεί να ενισχύσει τις ικανότητες αυτοεπισκευής του εγκεφάλου» πρόσθεσε η ίδια.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη (curcumin) βοηθά στη μείωση των φλεγμονών στον οργανισμό, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου