Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ - Σε ποιόν ανήκουν τα διαχωρισμένα απορρίμματα/Προϊόντα;

Σε ποιόν ανήκουν τα διαχωρισμένα απορρίμματα/Προϊόντα;
Στον Πολίτη; 
Στο Δήμο;
Στον Εργολάβο διαχείρισης; 
Στο Κράτος; 
Στην Περιφέρεια; 
ή Σε "Κανένα"; 
Με το σκεπτικό ότι τίποτα δεν δίνεται τσάμπα σε αυτή τη ζωή. Κανείς δεν σου χαρίζει τίποτα και για κανέναν λόγο. Έχουμε τα εξής: 
Τι συμβαίνει σήμερα στους Δήμους με την διαχείριση των απορριμμάτων; 

Παρακαλώ διορθώστε με αν κάνω λάθος!!! 

Οι Δήμοι, οι περισσότεροι, έχουν υπογράψει συμβάσεις με την Ε.Ε.Α.Α., την εταιρεία με τους ΜΠΛΕ κάδους. 

Ο Πολίτης που έχει πληρώσει το προϊόν και την συσκευασία και είναι ο νόμιμος κάτοχος τους καλείται μετά το πέρας της χρήσης του προϊόντος να εναποθέσει την συσκευασία, αν είναι ανακυκλώσιμο υλικό στους ΜΠΛΕ κάδους. (Οι κάδοι, οι οποίοι έχουν παραχωρηθεί από την Ε.Ε.Α.Α. μαζί και με κάποιο απορριμματοφόρο ανάλογα με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου.) 

Ο Δήμος στη συνέχεια φροντίζει με δικά του έξοδα –τα οποία πληρώνουν οι Δημότες του μέσα από τα δημοτικά τέλη– την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών των ΜΠΛΕ κάδων και μεταφορά αυτών στα αντίστοιχα ΚΔΑΥ της Ε.Ε.Α.Α. 

 Ότι δεν ανακυκλώνεται οι Δημότες καλούνται και πάλι μέσα από τα Δημοτικά τέλη να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για την μεταφορά των μη ανακυκλώσιμων υλικών στους «νόμιμους» ΧΥΤΑ!!! -Βλέπε ΧΥΤΑ Φυλής!!!- Και αργότερα κατασκευή και λειτουργία κοστοβόρων εργοστασιακών μονάδων με εγγυημένες ποσότητες που και πάλι οι Δημότες θα πρέπει να πληρώσουν για αυτά. 

Άραγε,  πως ωφελείται ατο όλο υπάρχον διαχειριστικό μοντέλο των απορριμμάτων ο Πολίτης; 
Ποιος είναι ο κάτοχος –ιδιοκτήτης των οικιακών ανακυκλώσιμων απορριμμάτων– προϊόντων; 

Φυσικά τα απορρίμματα τα οποία παράγονται σε κοινόχρηστους χώρους είναι ιδιοκτησίας του Δήμου ή της όποιας άλλης Δημόσιας Υπηρεσίας στην οποία ο χώρος αυτός ανήκει. 

Γιατί μετά από ένα τόσο κοστοβόρο διαχειριστικό μοντέλο –που ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΟΦΕΛΕΙΤΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ– αυτό το μοντέλο διαχείρισης συνεχίζεται; 

Από πλευράς μου, όσες προσπάθειες και αν έκανα να μάθω την σύμβαση που είχε υπογράψει ο Δήμος Μαραθώνα με την Ε.Ε.Α.Α. δυστυχώς απέβησαν άκαρπες. 

Ερώτηση - Αν πάω και πάρω το περιεχόμενο των ΜΠΛΕ κάδων, προσοχή ΟΧΙ τον κάδο αλλά το περιεχόμενο του, κινδυνεύω να μου κάνουν μήνυση για κλοπή; Πόσο μάλιστα αν έχω μια εταιρεία Λαϊκής Βάσης με κύριους μετόχους τους ίδιους τους Δημότες; (Δηλαδή τους παραγωγούς των προϊόντων αυτών;) 

 Με Εκτίμηση 
Κυριάκος Γκίκας 

 ΥΓ – Όποιος έχει απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά ή θέλει να προσθέσει κάτι επί πλέον, ευπρόσδεκτος /η.

«Τις τελευταίες ημέρες προκύπτει "επιτέλους" ένα σοβαρό θέμα. Σε ποιόν ανήκουν τα διαχωρισμένα απορρίμματα. Στον πολίτη ?, στο Δήμο ?, στον εργολάβο διαχείρισης ?, στο Κράτος ? στην Περιφέρεια ?, ή σε "κανένα".!!!?.

Η απάντηση θέλει πολύ μεγάλη προσοχή γιατί σε περίπτωση αντίθετης άποψης από τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους κινδυνεύεται να σας γίνει μήνυση για "κλοπή"!! και να τρέχετε. Και αν δεν είστε καλά προπονημένοι μάλλον θα υπάρξει πρόβλημα τερματισμού! Και πρέπει να γνωρίζετε ότι όποιος κατηγορείται άδικα και παράνομο είναι και συκοφαντικό και χρήμα (πολύ) κοστίζει σ' αυτόν που ξεστόμισε την συκοφαντική κατηγορία. Πάντως να θυμάστε ότι αν πετάξατε κάποιο βιβλίο ή εφημερίδα στον κάδο και τολμήσετε να τα πάρετε από εκεί γιατί το μετανιώσατε, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να σας κάνουν μήνυση γιατί τους πήρατε τη μπουκιά από το στόμα αφού θεωρούν ότι είναι ΔΙΚΟ τους. Τον νόμο παρακαλώ.»

Για να μαθαίνουμε... μέχρι σήμερα, με το ν. 3463/2006 (Κώδικα δήμων και Κοινοτήτων) αρμοδιότητα του δήμου αποτελεί:
«Η καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής τους περιφέρειας, η αποκομιδή και διαχείριση των αποβλήτων, καθώς και η κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση συστημάτων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού…»
Με το νέο σχέδιο ωστόσο που ετοιμάζει το ΥΠΕΣ, οι αρμοδιότητες των δήμων, πλέον δεν περιλαμβάνουν τη διαχείριση των σκουπιδιών, αλλά περιορίζονται ως εξής:
«Η καθαριότητα όλων των κοινόχρηστων χώρων της εδαφικής τους περιφέρειας, η οργάνωση των μέσων (κάδων) συγκέντρωσης και τοποθέτησης των αστικών αποβλήτων, η ευθύνη για την εκτέλεση εργασιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων, καθώς και η κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση συστημάτων αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού…»
ΒΛΕΠΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ ΑΛΛΑΓΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ???? ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου