Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΣΠΑΤΑ - ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ σημαντικό ΕΡΓΟ του δικτύου ύδρευσης και επιβολή ΠΟΙΝΗΣ

Αρτέμιδα, 22.07.2014
Αριθ. πρωτ: 119
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  • ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΑΤΑ, που αφορούσε την «Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων και την αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης της πόλης»
  • Οι ευθύνες της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής για τις παρατυπίες και τις εξ αυτών δυσμενείς συνέπειες
ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΕΡΙΕΛΑΜΒΑΝΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΑΜΙΑΝΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΝΕΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ 20,61 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ, ΜΕ ΑΓΩΓΟΥΣ ΠΟΛΥΑΙΘΥΛΕΝΙΟΥ
Ο Όμιλος Προβληματισμού Αρτέμιδος – Σπάτων ενημερώνει τους συνδημότες ότι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία και έγγραφα των αρμόδιων Ελεγκτικών υπηρεσιών, οι οποίες διενήργησαν αυτεπάγγελτο έλεγχο, διαπιστώθηκαν συγκεκριμένες παρατυπίες και παραλείψεις του Δήμου Σπάτων - Αρτέμιδος, στο πολύ σημαντικό για την πόλη των Σπάτων έργο: «Αντικατάστασης αμιαντοσωλήνων και αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης της πόλης», οπότε ακολούθησε ΑΚΥΡΩΣΗ του, με συνέπεια την απώλεια της εγκεκριμένης χρηματοδότησης ύψους : 1.327.939,87 ευρώ και επιβολή ποινής επιστροφής ποσού: 578.460 ευρώ, στο δημόσιο.
Παραθέτουμε προς ενημέρωση ορισμένες από τις διαπιστώσεις του ελέγχου, με βάση τις οποίες ακολούθησαν οι δυσμενείς εξελίξεις για την πόλη των Σπάτων.
Ο έλεγχος κατέγραψε συνοπτικά τα στοιχεία και επισήμανε αποκλίσεις και προβλήματα, ως εξής:
Διαπιστώθηκε ότι το έργο έχει υλοποιηθεί σε ποσοστό μόνο 50 % περίπου, ως προς την αρχική σύμβαση.
Μερικά χαρακτηριστικά σημεία από όσα διαπίστωσε ο επιτόπιος έλεγχος του έργου είναι ότι:
Α) Το δίκτυο ΔΕΝ εγκαταστάθηκε στις οδούς Αχαιών, Αισχύλου, Ρεπούσκου Ευαγγ., Μαργέτη Ανδρέα, Παπαχρήστου Θεοδ., Μενελάου, Ησιόδου, Παύλου Μελά, Μάρκου Θεοφάνη, Ελίας, Θολωτών Τάφων, Χελιώτη Σπύρου, Μακρή Δημητρίου, Θερμοπυλών, Ελαιώνος, Τσέπα Πέτρου, Τσουρή & Λ. Σπατών-Αθηνών (συνολικού μήκους 5.142,90 μέτρων), οι οποίες παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον και προβλεπόταν αρχαιολογικές έρευνες, οι οποίες όμως δεν έγιναν ποτέ
Β) Δεν κατασκευάστηκαν τα φρεάτια δικλείδων τύπου Α και Β λόγω στενότητας του οδοστρώματος, κλπ.
Γ) Επίσης, σημειώνεται ότι σε δρόμους ή τμήματα δρόμων που προβλεπόταν από τη μελέτη για αντικατάσταση του παλαιού αμιαντοσωλήνα, έχουν αντικατασταθεί με σωλήνες PVC από τον ίδιο το Δήμο Σπάτων, πριν την έναρξη του έργου (!!), είτε από τους υδραυλικούς του Δήμου, είτε συμπεριλήφθηκε η κατασκευή τους σε άλλα έργα !! (αναφέρονται από τον έλεγχο οι περιπτώσεις σε 7 δρόμους των Σπάτων)
Δ) Η μελέτη του έργου προέβλεπε 1.872 μέτρα για την οδό Αγ. Θωμά, ενώ η οδός αυτή είναι μόλις 661 μέτρα !! και 304,90 μέτρα για την οδό
Παπαναστασίου Αλεξ., ενώ η οδός αυτή είναι 183 μέτρα!!
Ε) Άλλες επισημάνσεις του ελέγχου:
• Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου ήταν η 01-09-2010, σύμφωνα με την
υπογραφείσα σύμβαση (1 χρόνος).
• Με την υπ. αριθμ. 19/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος χορηγήθηκε παράταση του έργου έως την 31-03-2011, χωρίς προέγκριση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής
• Με την υπ. αριθμ. 4875/21-02-2012 δήλωση έγινε ειδική δήλωση διακοπής εργασιών του έργου της αναδόχου εταιρείας
• Με το υπ. αριθμ. 19334/15-06-2012 έγγραφο έγινε αίτηση διάλυσης του έργου
• Με την υπ. αριθμ. 21135/27-06-2012 απόφαση του Δ/ντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος αποφασίστηκε η διάλυση της εργολαβίας, η οποία ενέχει θέση βεβαίωσης περαίωσης.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Σπάτων – Αρτέμιδος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος, κ. Δημ. Μάρκου δήλωσε ότι όταν θα αναλάβει καθήκοντα η νέα δημοτική αρχή θα ελέγξει τις ευθύνες των αρμοδίων για την υπόθεση αυτή.

Ακολουθεί συνημμένο το υπ’ αριθ. πρωτ: 118/21.7.2014 έγγραφο του ΟΠΑΣ προς το Δ.Σ. Σπάτων – Αρτέμιδος, με καταγεγραμμένα όλα τα επίμαχα σημεία, στοιχεία και έγγραφα της υπόθεσης και την πρόταση για έλεγχο, την οποία θα απευθύνουμε τις επόμενες ημέρες στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τα περαιτέρω.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο.Π.Α.Σ.
     Χρήστος Ποθουλάκης




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου