Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Ο.Π.Α.Σ. - ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

(εκ μέρους του Ο.Π.Α.Σ.)
Σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων του κ. Δημ. Μάρκου (νέου δημάρχου μας)...
Αξιότιμοι φίλοι και συνεργάτες,
Εμείς ως ΟΠΑΣ δεν μασάμε τα λόγια μας και δεν θελήσαμε ποτέ να είμαστε πάση θυσία ευχάριστοι. Επιδιώκουμε να είμαστε μόνο χρήσιμοι, χωρίς να κυριαρχούμαστε από λογικές που πάνω από όλα βάζουν το «πολιτικό κόστος». Όσοι λοιπόν παρακολουθούν αυτά που λέμε τόσα χρόνια επί της ουσίας και όχι επιφανειακά και στα πλαίσια της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ που συμμετέχουμε από το 2010, αλλά και γενικότερα όσα έχουμε δημόσια και απολύτως τεκμηριωμένα αναφέρει για τις δημοτικές υποθέσεις, σήμερα δεν πέφτουν καθόλου από τα σύννεφα, για το τι γινόταν, στον πρώην Δήμο Σπάτων και στον πρώην Δήμο Αρτέμιδος (με πρωταθλητή βέβαια στα μεγάλα «πακέτα» της αμαρτίας, τον πρώτο), αλλά και στο τι συνεχίστηκε στον ενιαίο Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος στο διάστημα 2011 - 2014.
Εφόσον η παράταξή μας (ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ) λειτουργήσει αυτοδιοικητικά, νομότυπα, διάφανα και υπερασπισθεί το δημόσιο και δημοτικό συμφέρον, τα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν και εμείς θα συνεχίσουμε τον κοινό αγώνα.
ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ΜΕ …… ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ
Εφόσον δεν συγκαλύψουμε καταστάσεις, πρόσωπα και συμφέροντα και δεν αποπροσανατολιστούμε από «δικά» μας μικροσυμφέροντα και θεσούλες, πρωτίστως δε από τα ριζωμένα κυκλώματα της πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς (τοπικής και υπερτοπικής), που σήμερα αγωνιούν για την τύχη τους και τους «ανθρώπους» τους, η σταδιακή αποκάλυψη, ο εντοπισμός κάθε υπολόγου και η αποκατάσταση κάθε ζημιάς, είναι απλή υπόθεση στα πλαίσια των θεσμοθετημένων οργάνων ελέγχου, απονομής και καταλογισμού ευθυνών (Ελεγκτικά όργανα – Δικαιοσύνη).
Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε κάνει από το 2006 σημαντικά βήματα (δυστυχώς τις πιο πολλές φορές μόνοι), αποκαλύπτοντας καταστάσεις και παρεμποδίζοντας κάθε αντιληπτή σε εμάς σκοτεινή δημοτική υπόθεση [βλ. ζητήματα διαχείρισης στο Δήμο (π.χ. ανείσπρακτα 18 εκατ. ευρώ!! που αποκαλύψαμε), προσφυγή το 2012 και ακύρωση των αποφάσεων του Δ.Σ. για την παράνομη χωροθέτηση και τις απευθείας αναθέσεις για το ΚΕΛ στο Πλατύ χωράφι και εν συνεχεία (2013) προώθηση της σκανδαλώδους μεθόδευσης του ΚΕΛ στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στον Κοινοτικό έλεγχο με ταυτόχρονη προμελέτη μας για τη λύση «Ψυττάλεια», προσφυγή (2012) και παρεμπόδιση αδικαιολόγητου δανείου 5 εκατ. ευρώ, αποκάλυψη ζημιάς 19.153.116,07 ευρώ σε βάρος των δημοτών από τα αδικαιολόγητα χρέη στην ΕΥΔΑΠ (υπόθεση που βρίσκεται στη δικαιοσύνη), αποκάλυψη της κρυφής (χωρίς απόφαση του Δ.Σ.) υπογραφής «εσωτερικού μνημονίου» από τη νυν Δημοτική Αρχή (με ασύμφορους όρους και σκόπιμες παραλείψεις απαιτήσεων), προσφυγή μας για αποχαρακτηρισμούς κοινόχρηστων χώρων στην Αρτέμιδα, παρεμπόδιση της δωρεάν παράδοσης του δημοτικού δικτύου ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ, αποκάλυψη (βλ. θέση μας από 15.3.2013), Προσφυγή (2012) και Έκθεση της υφιστάμενης κατάστασης για παράνομες αποφάσεις και ενέργειες στην παραλιακή ζώνη Αρτέμιδος (η υπόθεση πλέον βρίσκεται στη Δικαιοσύνη στα πλαίσια τριών δικογραφιών, καθώς επίσης στον έλεγχο του ΣΕΕΔΔ και στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου της Ελληνικής Αστυνομίας), είπαμε την αλήθεια (μόνο εμείς) και δικαιωθήκαμε στην υπόθεση του αυθαίρετου γηπέδου της Αρτέμιδος στη Β.1. ζώνη όταν όλοι οι αρμόδιοι έλεγαν και συνεχίζουν να λένε ψέματα και υποσχέσεις στους δημότες συκοφαντώντας μας γιατί αποδείξαμε που είναι η αλήθεια, ζητήσαμε αρμοδίως ουσιαστικό έλεγχο των δυο σκανδαλωδών πολεοδομικών υποθέσεων που αφορούν στους Μυκηναϊκούς τάφους και τα Επιχειρηματικά Πάρκα που σήμερα υποθηκεύουν (με πολλά εκατομμύρια) το μέλλον του Δήμου, προτείναμε και συντάξαμε μελέτη θεσμικής αντιμετώπισης των προβλημάτων με το αεροδρόμιο ζητώντας και ανταποδοτικά (στη θέση των «δώρων» - ψίχουλων υπέρ των τοπικών παραγόντων), συμμετείχαμε ουσιαστικά και τεκμηριωμένα στην δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης ενώ παρακολουθήσαμε και παρεμβαίναμε στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και τέλος, κατόπιν αναφοράς μας στον ΓΕΔΔ πετύχαμε (15.4.2013) να δοθεί εντολή γενικευμένου ελέγχου στον Δήμο Σ-Α  διαδικασία που τώρα πρέπει να αξιοποιήσει η νέα μας Δημοτική Αρχή]. Από τα παραπάνω φαίνεται γιατί δεν είμαστε αρεστοί σε πολλούς που είτε θίγονται τα συμφέροντά τους από τη δράση μας (βλέπετε και σχετική μήνυσή τους το 2009, που όμως μας δικαιωθήκαμε από τη Δικαιοσύνη), είτε είναι αποπροσανατολισμένοι (ή μωροφιλόδοξοι) και μας πολεμούν υπόγεια με σαθρά επιχειρήματα ότι δήθεν είμαστε δικομανείς ή δεν είμαστε κατανοητοί !!, έτσι για να δικαιολογούν τη στάση τους.

ΕΙΔΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Με βάση ορισμένα ζητήματα που έθεσε ανωτέρω ο επικεφαλής της παράταξής μας (ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ) και νέος Δήμαρχος Σ-Α, επισημαίνω τα εξής:
Η «κατασχέσεις» από τις γνωστές σκανδαλώδεις ρυμοτομήσεις στα Σπάτα, πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά με βάση μια αδιάβλητη, αξιόπιστη νομοτεχνική και δημοσιονομικά άρτια μελέτη. Όχι αποσπασματικά, χωρίς επηρεασμούς από εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Η αναφερόμενη «απένταξη μεγάλου έργου από το ΕΣΠΑ» προφανώς αφορά το έργο του δικτύου ύδρευσης της πόλης των Σπάτων, πράγμα για το οποίο έχουμε γράψει και δημοσιεύσει σχετικά (δείτε και την § ε των προχθεσινών μας επισημάνσεων). Δεν είναι δηλαδή καινούριο θέμα, αλλά παλιό που ελεγχόταν τα τελευταία χρόνια. Όμως ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί η διαδικασία επανείσπραξης – ανάκτησης χρημάτων αφορά κυρίως Κοινοτικούς πόρους, οι οποίοι εισπράττονται (συμψηφίζονται – «διορθώνονται») στα πλαίσια του ΕΣΠΑ (συνήθως κεντρικά) με τη διαδικασία του άρθρου 102 του Ν. 2362/1995 (ΦΕΚ: 247/Α/1995) και της σχετικής ΚΥΑ περί αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, ωστόσο για να τοποθετηθούμε εγκύρως επ’ αυτού του (γνωστού σε εμάς θέματος, που ενδεχομένως χρειάζεται και ειδικά ένδικα βοηθήματα) απαιτούνται και πρέπει άμεσα να ζητηθούν αρμοδίως:
  • τα πλήρη Τεχνικά Δελτία του έργου με τις τροποποιήσεις τους,
  • η απόφαση ένταξης και οι τυχόν τροποποιητικές της,
  • οι αρμοδιότητες του Κύριου του έργου και του/ων τελικού/ών δικαιούχου/ων, όπως προκύπτουν από την τελική έγκριση της αρμόδιας Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ,
  • οι διακηρύξεις και οι συμβάσεις με τον/ους ανάδοχο/ους
  • οι μελέτες εφαρμογής
  • τα τριμηνιαία, εξαμηνιαία δελτία και οι αιτήσεις αποπληρωμής του έργου
  • οι έλεγχοι και τα πρακτικά της Επιτροπής Παρακολούθησης της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής
  • η έκθεση των παραδοτέων του έργου του δικτύου ύδρευσης Σπάτων.
  • η αποτύπωση – περιγραφή του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου στην ΑΠΟΓΡΑΦΗ του 2011, την οποία ενέκρινε το νυν Δημ. Συμβούλιο και τέλος
  • όλες οι σχετικές αποφάσεις του πρώην Δ.Σ. Σπάτων και του νυν Δ.Σ. Σπάτων - Αρτέμιδος
  Όλες οι παραπάνω διαδικασίες εμπίπτουν εκτός των άλλων στις διατάξεις του υπ’ αριθ. αριθ. 1605/2002 δημοσιονομικού     κανονισμού της ΕΕ και του υπ’ αριθ. 1303/2013 Κανονισμού των Δ.Τ. της ΕΕ, καθώς επίσης και στις διαδικασίες επιβολής δημοσιονομικής διόρθωσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ 907/27-8-2003 («Εθνικό Σύστημα δημοσιονομικών διορθώσεων για την ανάκτηση αχρεωστήτως ή παρανόμως καταβληθέντων ποσών από πόρους του κρατικού    προϋπολογισμού    για    την    υλοποίηση    προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων στο πλαίσιο του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, του Ταμείου Συνοχής και των Κοινοτικών Πρωτοβουλιών για την προγραμματική περίοδο 2000-2006»), όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα.
Πάντως όλη υπόθεση δεν πρέπει να αφαιθεί σε τυχόν σκόπιμες παρερμηνείες ασχέτων. Να δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση, όχι μόνο αυστηρά, αλλά και δίκαια, δηλαδή πρώτα δημοσιονομική εξέταση και μετά θέση.
Τέλος, η προβληματική κατάσταση στην Πολεοδομία είναι ένα σύνθετο και καθόλου τυχαίο θέμα. Η πολεοδομία είναι κορυφαίος τομέας του Δήμου και χρειάζεται κατεπείγουσες ενέργειες, εξυγίανσης, αναβάθμισης και αναδιοργάνωσης, άλλωστε εκεί υπήρξε και πρόσφατη «κατασταλτική» παρέμβαση των ανθρώπων του νόμου. Δεν είναι τυχαίο ότι σχετίζεται με όλα τα μεγάλα – ανοικτά θέματα του δήμου.
Αυτά επί του παρόντος.
19.6.2014
Ο.Π.Α.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου