Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Ελληνίδα σουλτάνα η Χουρέμ!

Νέα πρόκληση από τους Τούρκους τηλεοπτικούς παραγωγούς: αφού καταπιάστηκαν με τις δικές τους σουλτάνες, βάζουν στη σειρά και την πρώτη Ελληνίδα σουλτάνα. Τον ερχόμενο
Σεπτέμβριο ο υπεύθυνος για τη σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», Τιμούρ Σαβτσί, θα ξεκινήσει τα γυρίσματα ενός νέου σίριαλ με πρωταγωνίστρια τη Γερμανοτουρκάλα Μεριέμ Ουζερλί (τη γνωστή Χουρέμ) για λογαριασμό του Star TV της γειτονικής χώρας.
Πού είναι η πρόκληση; Στο γεγονός ότι το νέο αυτό σίριαλ θα πραγματεύεται τη ζωή της Κιοσέμ, της μοναδικής Ελληνίδας σουλτάνας (με καταγωγή από την Τήνο), που ήταν μάλιστα κόρη ιερέα. Το πραγματικό της όνομα ήταν Αναστασία και απήχθη προκειμένου να προστεθεί στο χαρέμι του σουλτάνου Αχμέτ Α’.

Η Μεριέμ Ουζερλί με το που γεννήσει την κόρη της, τον Μάρτιο, (θα γίνει ανύπαντρη μητέρα, καθώς δεν την αποκατέστησε ο πρώην σύντροφός της, που είναι Τούρκος επιχειρηματίας, με αποτέλεσμα η ηθοποιός να φύγει ξαφνικά -παρά την επιτυχία της- από τη σειρά «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας και να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική της Γερμανίας) θα πάρει μέρος σε μια από τις πιο ακριβές και φιλόδοξες τηλεοπτικές παραγωγές που έχουν γυριστεί στα τουρκικά τηλεοπτικά πλατό.

Η τουρκική προπαγάνδα -ή, καλύτερα, η... ήπια εξωτερική διπλωματία- καλά κρατεί μέσω των χλιδάτων τηλεοπτικών σειρών, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι αυτό που γίνεται μέσα από τις σαπουνόπερες είναι η αλλοίωση της ιστορίας. Γιατί μέσα από τη μυθοπλασία και το παραμύθι κάποιοι κύκλοι υποσκάπτουν την αλήθεια.

Ισχυρή γυναίκα
Ποια ήταν η όμως η Μαχπεϊκέρ Κιοσέμ Σουλτάν; Κατ' αρχάς, ήταν μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Την έκλεψαν από την Τήνο και τον ιερέα πατέρα της σε ηλικία 15 ετών και την έστειλαν στο χαρέμι του σουλτάνου Αχμέτ Α’. Το όνομά της αναγκάστηκε να το αλλάξει σε Μαχπεϊκέρ και αργότερα σε Κιοσέμ από τον σουλτάνο. Η Κιοσέμ έγινε μητέρα δύο σουλτάνων, του Μουράτ Δ’ και του Ιμπράημ Α’. Επηρέασε την πολιτική της οθωμανικής αυτοκρατορίας μέσω του συζύγου της Αχμέτ Α’, των γιων της, αλλά και του εγγονού της Μεχμέτ Δ’. Η Κιοσέμ ήταν επίσημη αντιβασιλέας δύο φορές και, ως εκ τούτου, μια από τις δύο γυναίκες που έλαβε αυτό το αξίωμα στην οθωμανική αυτοκρατορία.

Το περίεργο της όλης ιστορίας είναι ότι γι' αυτό το τηλεοπτικό εγχείρημα -με τις πολλές και ευαίσθητες ιστορικές πτυχές- οι Τούρκοι χρησιμοποιούν μια δημοφιλή ηθοποιό στην Ελλάδα, τη Μεριέμ Ουζερλί, γνωστή πια ως Χουρέμ, που μετά την προσωπική της περιπέτεια έχει γίνει ακόμη πιο συμπαθής. Την επιλέγουν μάλιστα γι’ αυτό τον ρόλο, της Ελληνίδας σουλτάνας, για να την επαναφέρουν με δόξα και τιμή στη διεθνή τηλεοπτική σκηνή. Αλήθεια, θα βρεθεί ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι να αγοράσει τη σειρά; Κάτι μας λέει πως ναι.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΕΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου