Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Επιτροπή Επίλυσης Ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις αμφισβητούμενες εκτάσεις του βουνού της Πεντέλης

Ρεπορτάζ: Γιάννης Μπεθάνης
Αλλαγή πλεύσης προς την κατεύθυνση της επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στις αμφισβητούμενες εκτάσεις του βουνού της Πεντέλης που διεκδικεί η Ιερά Μονή Πεντέλης. Συστήνεται ειδική επιτροπή από τους Μανώλη Γραφάκο και Λεωνίδα Λάζο. 

Τη νέα προσέγγιση γνωστοποίησαν και επίσημα οι Μανώλης Γραφάκος(επικεφαλής του συνδυασμού Η ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ) και Λεωνίδας Λάζος (ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος), σε συνέντευξη Τύπου με την οποία ανακοίνωσαν την δημιουργία της Επιτροπής Επίλυσης Ιδιοκτησιακού Πεντελικού.

Η Επιτροπή αποτελεί ουσιαστικά τη μετεξέλιξη της Επιτροπής Κατά των Φωτοβολιταϊκών, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Γραφάκο, «ολοκλήρωσε τον κύκλο της, επιτυγχάνοντας πρώτιστα να αποτρέψει την δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου στο βουνό και αφετέρου να επιφέρει τροποποιήσεις στον πρόσφατο αναπτυξιακό νόμο, κλείνοντας ουσιαστικά κάθε ενδεχόμενο για ανάλογη επιχειρηματική δραστηριότητα στο Πεντελικό, μετά και το διαφαινόμενο “ναυάγιο” του περίφημου προγράμματος “Ήλιος”».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ανέγνωσε και το επίσημο κείμενο ίδρυσης της νέας Επιτροπής, με βασικό σκεπτικό ότι «η επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού και η κατοχύρωση των δημοσίων δασικών εκτάσεων αποτελεί τη βάση για τη σταδιακή υλοποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Πεντελικού και την αρχή της αναγέννησης του βουνού».

Το ιδρυτικό κείμενο

Το κείμενο αρχών και στόχων της νέας Επιτροπής έχει ως εξής:

«Είναι γνωστό ότι το δημόσιο δεν έχει κατοχυρώσει τις εκτάσεις του στο Πεντελικό με συνέπεια η Ι.Μ.Πεντέλης να εμμένει να διεκδικεί μεγάλο τμήμα του βουνού. Αποτέλεσμα το ιδιοκτησιακό του Πεντελικού να παραμένει άλυτο για πολλές δεκαετίες. 

Η διαιώνιση της συγκεκριμένης κατάστασης, δεν ωφελεί κανένα. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις σε εκτάσεις που δεν είναι ξεκάθαρη η ιδιοκτησία τους. Κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει κάτι ουσιαστικό για το μέλλον του βουνού, όσο υπάρχει αυτή η εκκρεμότητα.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό αποτελεί και την κύρια αιτία της διαρκούς υποβάθμισης του Πεντελικού, ενώ συμφέροντα που επιβουλεύονται το βουνό, εξυπηρετούνται από τη διατήρηση αυτής της εκκρεμότητας.

Οι πολίτες της Πεντέλης θέλουν ένα καλύτερο βουνό. Θέλουν ένα βουνό φιλικό, ένα βουνό άξιο της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής του αξίας, ένα βουνό να μπορούν να το επισκέπτονται και να το χαίρονται.

Η πολιτεία από το 1995, με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Πεντελικού, έθεσε τους στόχους της για το Πεντελικό. Στόχους προφανείς σε κάθε ανεπτυγμένη κοινωνία, στόχους που εξυπηρετούν την προστασία του πεντελικού περιβάλλοντος, που αναδεικνύουν την ιστορική σημασία του Πεντελικού, στόχους που καθιστούν το βουνό κοινωνικά χρησιμότερο από ότι είναι σήμερα.

Δυστυχώς τόσα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτε και η αδράνεια καλύπτει τα πάντα.

Η αδράνεια πρέπει να δώσει τη θέση της στη δράση.

Η επίλυση μεγάλων εκκρεμών ζητημάτων γίνεται μεθοδικά και με συντονισμό πολλών δυνάμεων της κοινωνίας.

Συστήνουμε επιτροπή για την επίλυση του ιδιοκτησιακού του Πεντελικού, με βασικό στόχο την οριστική επίλυση των ιδιοκτησιακών θεμάτων στο Πεντελικό και την κατοχύρωση των δημοσίων δασικών εκτάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου