Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Κυπριακή υπηκοότητα στους Ρώσους μεγιστάνες που επενδύουν στην Κύπρο

Σειρά μέτρων για άμβλυνση σε ένα βαθμό της ζημιάς που υπέστη η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα στην Κύπρο λόγω της απόφασης του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων εξήγγειλε το βράδυ της
Κυριακής ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε χαιρετισμό του στο 4ο επιχειρηματικό συνέδριο "Global Russia Business Meeting".

Ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως τα μέτρα που εισηγήθηκε και που θα εγκριθούν κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, που θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, ότι οι επενδυτές, μη κάτοικοι Κύπρου, που διατηρούσαν καταθέσεις πριν την 15η Μαρτίου 2013 και υπέστησαν απώλειες που να ανέρχονται σε τουλάχιστον τρία εκατομμύρια ευρώ, θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν την κυπριακή υπηκοότητα.

Το πρόγραμμα "Υπηκοότητα μέσω Επενδύσεων" θα αναθεωρηθεί, προκειμένου να μειωθεί το ύψος του απαιτούμενου μίνιμουμ ποσού για επενδύσεις ούτως ώστε να μπορεί να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα με τρία εκατομμύρια καταθέσεις.

Θα διευρυνθούν οι εν δυνάμει τομείς επενδύσεων για απόκτηση υπηκοότητας και η υφιστάμενη νομοθεσία που προέβλεπε για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για μέχρι πέντε χρόνια προκειμένου να αποκτηθεί η κυπριακή υπηκοότητα θα διαφοροποιηθεί, προκειμένου να αρθεί ένας τέτοιος περιορισμός και τα περιουσιακά στοιχεία να είναι άμεσα διαθέσιμα για χρήση.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά ένα γρήγορο τρόπο και πως θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλα μέτρα που βρίσκονται επί του παρόντος υπό εξέταση και νομική επεξεργασία.

Όπως είπε, τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στην προώθηση της ανάπτυξης, στην προσφορά ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για τις υπάρχουσες ή νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και στη δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, "η κυβέρνησή μου εξετάζει διάφορα σενάρια που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την αποζημίωση μέρους των ζημιών που έχουν υποστεί μέτοχοι τραπεζών, κάτοχοι ομολόγων και καταθέτες".

Υπογράμμισε πως αναγνωρίζει πλήρως και συμμερίζεται την κατανοητή πικρία και ανησυχία της ρωσικής επιχειρηματικής κοινότητας που προκλήθηκε από τον εξαναγκαστικό τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε στην κυβέρνησή του η συμφωνία του Eurogroup.

"Εχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, καθώς και των οικονομικών ζημιών που έχουν υποστεί. Είναι για αυτούς τους λόγους που επιθυμώ να διαβεβαιώσω πως ως κράτος, και ιδιαίτερα ως κυβέρνηση, θα κάνουμε όλα όσα είναι ανθρωπίνως δυνατά για να μετριάσουμε, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, τον αντίκτυπο από τη συμφωνία του Eurogroup", πρόσθεσε.

Είπε πως, προς αυτό το σκοπό, "αναλαμβάνοντας πλήρως τις ευθύνες μας - πέραν από το στόχο μας για άρση των περιορισμών στις συναλλαγές μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες - πιστεύουμε ότι ένας αριθμός μέτρων που θα υιοθετηθούν μπορούν από τη μια να αμβλύνουν σε ένα βαθμό τη ζημιά την οποία έχει υποστεί η ρωσική επιχειρηματική κοινότητα, να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη, και από την άλλη να καταδείξουν τα φιλικά αισθήματα, την ευγνωμοσύνη και την αναγνώριση της πολύτιμης συμβολής τους για την Κύπρο και την οικονομία της".

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε εξάλλου πως "η Κύπρος δεν είναι ούτε κέντρο ξεπλύματος βρόμικου χρήματος ούτε φορολογικός παράδεισος. Υπάρχουν πολλές αξιόπιστες εκθέσεις αναλυτών από διεθνώς αναγνωρισμένους οργανισμούς, περιλαμβανομένης της MONEYVAL, που μπορούν να το επιβεβαιώσουν αυτό" επισήμανε.

Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η ανεξάρτητη έρευνα που θα γίνει με εντολή της ΕΕ για το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος θα επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά την αποτελεσματικότητα και τη συμμόρφωση της Κύπρου με τα διεθνή πρότυπα.

Επίσης, παρότρυνε εταιρείες από τη Ρωσική Ομοσπονδία που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου να επιδείξουν ενδιαφέρον και να εκμεταλλευτούν τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν στον ενεργειακό τομέα στην Κύπρο.

Ανέφερε πως ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί σύντομα τη Μόσχα, προκειμένου να προετοιμάσει τη δική του επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ίδιος θα ανασκοπήσουν ολοκληρωμένα όλες τις διαστάσεις της συνεργασίας των δυο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου