Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Δήμος Σπάτων, Αρτέμιδος - ΜΕΤΕΩΡΟ ΤΟ ΔΑΝΕΙΟ ΤΩΝ 5 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ «ΟΠΑΣ»

Απόλυτα τεκμηριωμένη είναι προσφυγή που έκανε ο κ. Χρήστος Ποθουλάκης, εκπρόσωπος του ΟΠΑΣ (Όμιλος Προβληματισμού Σπάτων Αρτέμιδος) κατά της λήψης δανείου ύψους 5 εκ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για την εξόφληση παλαιών οφειλών, των πρώην Δήμων Σπάτων και Αρτέμιδος. Ο κ. Ποθουλάκης, στις 66 σελίδες της έκθεσής του, αναφέρει λεπτομερώς τις παραλείψεις για τα τεράστια ποσά που θα μπορούσαν να είχαν εισπραχθεί, αλλά, λόγω αδράνειας του εισπρακτικού μηχανισμού του Δήμου, ολιγωρίας των πρώην διοικήσεων, αλλά και της νέας και συνάμα της ανοργανωσιάς των υπηρεσιών δεν εισπράττονται.
Το ύψος του ποσού των οφειλών από δημότες και επαγγελματίες προς το Δήμο, είναι αρκετό όχι μόνο να καλύψει όλες τις προς τρίτους οικονομικές υποχρεώσεις και να τον βγάλει από τη λίστα των υπερχρεωμένων Δήμων της χώρας, αλλά, και, ετησίως να μένει στο ταμείο του ένα μεγάλο ποσό, ικανό να χρηματοδοτηθούν έργα ανάπτυξης στην περιοχή.
Από την πολυσέλιδη έκθεση-προσφυγή του κ. Ποθουλάκη, κατωτέρω παραθέτουμε τα πιο εμφανή στοιχεία που δικαιολογούν απόλυτα την ενέργειά του.
«…Τα επίσημα στοιχεία που επεξεργάσθηκε και έχει στη διάθεσή του ο ΟΠΑΣ, λένε ότι: Υπάρχει θέμα έλλειψης ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ, ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑΣ και ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑΣ λήψης από το Δήμο Σ-Α, του εν λόγω δανείου των 5 εκατ. ευρώ, επειδή η επιλογή αυτή στερείται τεκμηρίωσης και δεν συμβιβάζεται με την ταυτόχρονη αδράνεια και αποδυνάμωση (ενδεχομένως εσκεμμένη), του εισπρακτικού μηχανισμού του Δήμου.
Αδράνεια που συνιστά διάπραξη ΒΑΡΙΑΣ ΑΜΕΛΕΙΑΣ, εκ μέρους των πρώην και νυν υπευθύνων του Δήμου, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα εμφανίζουν απροθυμία υλοποίησης κατά νόμο οφειλόμενων πράξεων εντοπισμού, βεβαίωσης και είσπραξης μικρών και μεγάλων ποσών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
Την ύπαρξη πολλών περιπτώσεων μη είσπραξης τελών βάσει της σωστής εμβαδομέτρησης οικιών και καταστημάτων (Σπάτων και Αρτέμιδος), σύμφωνα με τις πραγματικές τους επιφάνειες. Στοιχεία του 2009 δείχνουν μόνο για την Αρτέμιδα, πρόσθετη-καταγεγραμμένη έγκριση, ετήσιας πηγής εσόδου, ύψους 3.500.000 €, όπως αποτυπώνεται στον κωδ: 0311.0004 του τότε Προϋπολογισμού εσόδων του πρώην Δήμου Αρτέμιδος, που έχει εγκριθεί με την από τότε απόφαση 285/09
του Δ.Σ. και αντίστοιχη απόφαση της πρώην (κρατικής) Περιφέρειας Αττικής, αλλά τα ποσά αυτά ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ. Προφανώς αντίστοιχο, πρόσθετο έσοδο, επιβάλλεται να διερευνηθεί - καταγραφή και στη Δημοτική Ενότητα Σπάτων. (Σημείωση της σύνταξης: Αν εφαρμοστεί κατά γράμμα ο νόμος, η είσπραξη του ποσού αυτού έχει πενταετή αναδρομική ισχύ και ο Δήμος μόνο από την περιοχή της Αρτέμιδος θα είχε αποκομίσει έσοδα τουλάχιστον 15 εκ. Ευρώ).
Την περίπτωση εντοπισμένων, αλλά μη ενταλματοποιημένων καταλογιστικών (ατομικών) Πράξεων, που αντιστοιχούν σε ποσό άνω των 300.000 € (με τις προσαυξήσεις) βάσει καταλογιστικών αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως συγκεκριμένα και κατά περίπτωση καταλογιστικής Πράξης έχει αποτυπωθεί στη σελίδα 57 της Έκθεσης Ειδικού Ελέγχου των Ορκωτών Ελεγκτών, επί της απογραφής έναρξης 1.1.2011 του Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος (βλ. Έκθεση εταιρείας Ορκωτών Ελεγκτών Grant Thornton), αλλά χωρίς αντίστοιχη αναλυτική εγγραφή στους δημοτικούς Προϋπολογισμούς των δυο τελευταίων ετών 2011 – 2012, αφού πρόκειται για διακριτές ατομικές καταλογιστικές Πράξεις (βλ. κωδ. 3221.003), σε αντίθεση με τα προηγούμενα έτη (Γιατί άραγε;). Το γεγονός αυτό διευκολύνει την καθυστέρηση και προφανώς τους καταλογισμένους υπολόγους, να διαφεύγουν της καταβολής της οφειλόμενης προς τον Δήμο πληρωμής, αφού έτσι τους δίνεται και η δυνατότητα να εγείρουν περαιτέρω τυπικά θέματα ακόμα και ενώπιον δικαστηρίων.
Την περίπτωση τεράστιων εσόδων του Δήμου που απαραδέκτως είτε διαφεύγουν, είτε καθυστερούν απαράδεκτα οι διαδικασίες τελικού προσδιορισμού, βεβαίωσης και είσπραξής τους, όπως προκύπτει και από επίσημα υπηρεσιακά έγγραφα της νυν Δημοτικής Αρχής Σπάτων – Αρτέμιδος (Δημάρχου, αντιδημάρχου).Τα έσοδα αυτά, που δεν εισπράττονται, είναι συγκεκριμένα και αφορούν:
ΤΕΛΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΠΑΤΩΝ, όπου επισήμως ομολογείται από τον ίδιο τον Δήμαρχο, κ. Χρ. Α. Μάρκου, ότι: «Για την δημοτική ενότητα Σπάτων δεν έχει γίνει είσπραξη τελών που αφορούν κοινόχρηστους χώρους καταστημάτων και περιπτέρων τουλάχιστον για την τελευταία πενταετία» !! 1 υπ’ αριθ. πρωτ: 15265/29.9.2011 εγγράφου του).
ΤΕΛΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 0,50%, όπου επισήμως ομολογείται από τον ίδιο τον Δήμαρχο, κ. Χρ. Α. Μάρκου, ότι: «Για όσα καταστήματα έχει διαπιστωθεί ότι δεν καταβάλουν τα αναφερόμενα στην παράγραφο τέλη, θα ζητηθούν τα Οικονομικά στοιχεία τους από την Γενική Γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών» (§ 2 υπ’ αριθ. πρωτ: 15265/29.9.2011 εγγράφου του). ΤΕΛΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ, όπου επισήμως ομολογείται από τον ίδιο τον Δήμαρχο, κ. Χρ. Α. Μάρκου, ότι: «Για το έτος 2010 δεν έχει γίνει είσπραξη‚ για το έτος 2009 έχει γίνει είσπραξη μόνο για δυο (2) μήνες και για το έτος 2011 η είσπραξη του δικαιώματος λαϊκών αγορών γίνεται σταδιακά» !!! (§ 3 υπ’ αριθ. πρωτ: 15265/29.9.2011 εγγράφου του). Άρα και στις τρεις προαναφερόμενες περιπτώσεις υπάρχει θέμα ανείσπρακτων δημοτικών τελών, απροσδιόριστων διαστάσεων.
ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ, όπου οι περιπτώσεις αυτές θα έπρεπε να είναι εντοπισμένες επακριβώς ώστε να εισπράττονται κανονικά τα σχετικά πρόστιμα, όμως και εδώ, επισήμως, ομολογείται από τον ίδιο τον Δήμαρχο, κ. Χρ. Α. Μάρκου, ότι: «Οι τυχόν ελλείψεις (αν υπάρχουν), των φακέλων αδειοδότησης καταστημάτων εντοπίζονται κάθε φορά που διενεργείται έλεγχος ή διεκπεραίωση οποιασδήποτε διαδικασίας του κάθε καταστήματος ξεχωριστά» και «οι χώροι εστίασης που βρίσκονται στο ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ δεν έχουν άδεια λειτουργίας παρότι η εταιρία που τα εκμεταλλεύεται έχει ειδοποιηθεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου μας» !! (§ 4 & 5 υπ’ αριθ. πρωτ: 15265/29.9.2011 εγγράφου του).
ΧΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ (βαλτώνουν σε αδικαιολόγητη πολυετή εκκρεμότητα), όπου καταγράφεται απίστευτη καθυστέρηση στην οριστικοποίηση βεβαιωτικών καταλόγων, όμως και επί του θέματος αυτού, επισήμως, ομολογείται μεταξύ άλλων από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, κ. Γ. Γκινοσάτη, ότι: «Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία οι οριστικοί κατάλογοι θα βεβαιωθούν και θα αποσταλούν στους υπόχρεους».
ΟΦΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ, που δεν εισπράττονται (βλ. υπ’ αριθ. 18496/20.6.2011 έγγραφο του Δημάρχου Σ-Α), όπως ενδεικτικά παρουσιάζουμε για τις περιπτώσεις:
α. ΚΤΗΜΑ ΝΑΣΙΟΥΤΖΙΚ, όπου επισήμως ομολογείται από τον ίδιο τον Δήμαρχο, κ. Χρ. Α. Μάρκου, ότι: «Για το ΚΤΗΜΑ ΝΑΣΙΟΥΤΖΙΚ, οι Εκθέσεις Αυτοψίας που αφορούν τον κο Γεώργιο Νάσιουτζικ και είναι οι: 98/29-1-97, 75/18-6-96, 16/9-4-03‚ 31/23-5-03 & 7/1-4-03 δεν έχουν πληρωθεί παρά τις ειδοποιήσεις που έχουν σταλεί και η Υπηρεσία μας, είναι στο στάδιο της βεβαίωσης. Για τις Εκθέσεις Αυτοψίας 25/05, 63/05, 62/03, 7/07, 34/06, που αφορούν το ΚΤΗΜΑ ΝΑΣΙΟΥΤΖΙΚ (ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΧΟΛΝΤΙΝΓΚΣ Α.Ε.) έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα ανέγερσης και τα πρόστιμα διατήρησης για το πρώτο έτος και έχουν βεβαιωθεί όλα τα υπόλοιπα έτη έως και το 2010 ενώ για όλες τις υπόλοιπες εκθέσεις : 33/06, 15/07, 26/06 καθώς και 22/08 ΚΤΗΜΑ ΝΑΣΙΟΥΤΖΙΚ (VILLAGE Α.Ε.) δεν έχει πληρωθεί τίποτα και έχουν βεβαιωθεί και αυτές στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου μας.
β. ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ, όπου επισήμως ομολογείται από τον ίδιο τον Δήμαρχο, κ. Χρ. Α. Μάρκου, ότι: «Το ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ έχει πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης για την Έκθ. αυτοψίας 86/4 έως και το 2008. Τα υπόλοιπα έτη καθώς και οι Εκθ. Αυτοψίας Νο 1/17-1-08, 21/18-9-08 και 16/8-6-10 έχουν βεβαιωθεί στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου μας».
γ. CARREFOUR – ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, όπου επισήμως ομολογείται από τον ίδιο τον Δήμαρχο, κ. Χρ. Α. Μάρκου, ότι: «…..όσο αφορά την εταιρεία CARREFOUR — ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, έχει εξοφλήσει τις οφειλές που αφορούν την έκθεση αυτοψίας 4/31-1-06 έως και το 2010» (Τα έτη 2011, 2012 όμως;).
Ενδεικτικά, θα μπορούσαν να αναφερθούν οι προς διερεύνηση περιπτώσεις:
Δυο περιπτώσεις παραστατικών αναδόχου – πιστωτή (α/α: 586, 587 στην ηλεκτρονική κατάσταση πιστωτών), για αντίστοιχες υποθέσεις αναθέσεων το 2011, συνολικής προς εξόφληση αξίας 107.655,75 € (53.800,20 + 53.855,55), (Το ανέδειξε η εφημερίδα Δημότης αριθμός φύλλου 635) όπου εκτός των όσων έχουν καταγγελθεί στο Δ.Σ. (βλ. αναζήτηση «αντιπυρικών ζωνών», κλπ), φαίνεται ότι πριν από την ανάθεση (25.7.2011), δεν έχει ληφθεί και αιτιολογημένη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου Σ-Α, όπως ρητά ορίζει το από 16.6.2011 ισχύον για τις περιπτώσεις αυτές νομικό πλαίσιο (άρθρο 61 του Ν. 3979/2011 - ΦΕΚ: 138/Α/2011), περί αναθέσεων υπηρεσιών – εργασιών καθαριότητας, κλπ, από τους ΟΤΑ. Εφόσον η ανωτέρω παράλειψη βεβαιωθεί και από διαπιστευμένο ελεγκτικό όργανο, η αναφερόμενη δαπάνη των 107.655,75 € είναι παράνομη και στο σύνολό της καταλογίζεται στους υπολόγους, βάσει του άρθρου 33 του Ν. 2362/1995….
Οι ενέργειες του «ΟΜΙΛΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΣΠΑΤΩΝ»
Ένεκα των ανωτέρω διαπιστώσεων και πραγματικών περιστατικών και επειδή εκτιμήθηκε ότι δεν υπήρχε δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου με τη Δημοτική Αρχή Σπάτων – Αρτέμιδος, ο ΟΠΑΣ προσέφυγε (Σχετική έκθεσή του 66 σελίδων) στις αρμόδιες Αρχές, ζητώντας τους να παρέμβουν, ενημερώνοντάς τις επίσης για:
α) Τα αναγκαία προσήκοντα μέτρα διασφάλισης του δημοσίου - δημοτικού χρήματος, δεδομένου του κινδύνου που υπάρχει, τα ποσά του δανείου (σε περίπτωση που αυτό εγκριθεί οριστικά) να κατασχεθούν στη συνέχεια από ιδιώτες μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του Δήμου Σ-Α, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετηθούν ούτε οι σκοποί του δανείου. Στην επισήμανσή μας αυτή προβήκαμε με αφορμή:
α) Τα πραγματικά γεγονότα που ο ίδιος ο Δήμαρχος περιέγραψε στις 29.12.2011 ενώπιον του Δ.Σ. με αφορμή το μεγάλο πλήθος αιτήσεων αποζημίωσης ιδιωτών, λόγω ρυμοτομίας στις Π.Ε 1 και Π.Ε4 και των γνωστών παρανομιών του παρελθόντος στην περιοχή των «Μυκηναϊκών Τάφων» Σπάτων, που σήμερα έχουν οδηγήσει σε διαταγές πληρωμής – κατασχετήρια.
β). Η δια της μεθόδου των κατασχέσεων είσπραξη, το 2010, από τον τραπεζικό λογαριασμό του πρώην Δήμου Αρτέμιδος, ποσού 237.128,31 €, για προφανώς ανύπαρκτες υπηρεσίες (βάσει αποφάσεων του Δ.Σ. της ΔΕΑΔΑ), εκ μέρους του φερόμενου ως δικαιούχου (εταιρείας Ειδικού συμβούλου στον πρώην Δήμο Αρτέμιδος και συνεργάτη του). Υπόθεση που έχει αφήσει τεράστια ερωτηματικά όσον αφορά την διαφαινόμενη ολιγωρία της τότε Δημοτικής Αρχής. (Το θέμα το έχουν αναδείξει οι τοπικές εφημερίδες «Επταήμερο» μία φορά και ο «Δημότης της Ανατολικής Αττικής» 2 φορές).
γ) Την παραβίαση των κανόνων διαφάνειας, όπως υποχρεωτικά και αμμελητί (χωρίς καμία καθυστέρηση), προβλέπεται από τον Ν. 3861/2010 περί «Ενίσχυσης της διαφάνειας…», ένεκα της ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ (προφανώς όχι τυχαίας) ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ 53 ημερών για ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – πρόγραμμα «διαύγεια», της προσβαλλόμενης από τον ΟΠΑΣ απόφασης του Δ.Σ. Δήμου Σπάτων – Αρτέμιδος, για το δάνειο των 5 εκατ. €».

Η περίοδος καθιστά σχεδόν αδύνατη την είσπραξη

Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση στη χώρα. Οι συσσωρευμένες οφειλές των Δημοτών και ιδίως μεγάλων επιχειρήσεων προς το Δήμο, σε συνάρτηση με τους νέους φόρους που έχουν επιβληθεί από την κεντρική εξουσία, την ανεργία και τη μείωση του τζίρου των καταστημάτων, καθιστούν δύσκολη, έως αδύνατη, την είσπραξη των ποσών που αναφέρει στην έκθεση-προσφυγή του ο κ. Ποθουλάκης.
Ωστόσο, ο Δήμος πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Και με τις οικονομικές συνθήκες τις οποίες γλαφυρά έχει περιγράψει ο δήμαρχος κ. Μάρκου κάτι τέτοιο φαντάζει «χλωμό».
Η λήψη του δανείου είναι η μία όψη του νομίσματος που θα λύσει βραχυπρόθεσμα το πρόβλημα.
Η άλλη, που μετά τη λήψη του δανείου θα το επαναφέρει και ίσως το επιδεινώσει περισσότερο είναι: η συνεχιζόμενη ανοργανωσιά, αδιαφορία, το «κατέβασμα των μανικιών» από όλους, ή σχεδόν όλους, όσους απαρτίζουν την οντότητα που λέγεται Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος.
Αυτό που διαπιστωμένα έλλειπε και λείπει είναι η προάσπιση του δημοτικού χρήματος. Το οποίο χρόνια τώρα, ακόμα και σήμερα, σπαταλιέται στο βωμό της μικροπολιτικής και των μικροσυμφερόντων.
Ίσως, πριν εκταμιευθεί το δάνειο η διοίκηση του δήμου θα πρέπει πρώτα να προβεί σε ενέργειες που θα βάλουν φρένο στις συνήθειες του παρελθόντος που οδήγησαν το Δήμο στη σημερινή οικονομική εξαθλίωση.
Η λήψη δανείου είναι η εύκολη λύση. Για τα υπόλοιπα χρειάζονται…
Από πληροφορίες που έχει στη διάθεση της η εφημερίδα, το δάνειο των 5 εκατ. σε πρώτη φάση εγκρίθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου από το Δ.Σ. του Τ.Π. & Δ.
Δημήτρης Πνευματικάτος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου