Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΤΡΙΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ «ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ» ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΡΥ ΤΙΜΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟ 2010 Ο ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΑΔΑ.

Του Δημήτρη Πνευματικάτου
 Σε λίγες ημέρες, κλείνουν ακριβώς τρία χρόνια από τότε που το ταμείο του πρώην Δήμου Αρτέμιδος, μετά από δαιδαλώδεις και ανεξήγητες μέχρι σήμερα διαδικασίες μειώθηκε με το ποσόν των 237.000 και πλέον Ευρώ.
Για τρίτη χρονιά, επαναλαμβάνουμε κατά λέξη το δημοσίευμά του 2010 και του 2011 και θα το επαναλαμβάνουμε, μέχρις ότου κάποιος αρμόδιος, ή, αρμόδια αρχή, συγκινηθεί και σκύψει πάνω στα στοιχεία
που παραθέτουμε και αποφανθεί για τη διαφανή, ή αδιαφανή διαδρομή πληρωμής ενός ποσού, που ούτε κατ’ ελάχιστον ανταποδόθηκε με έργο στο δήμο. 
Το δημοσίευμα του 2011
Διαβάζοντας την πιο κάτω εισαγωγή στην εφημερίδα «ελευθεροτυπία», που έκανε αναφορά στη λήψη υπέρογκων δανείων από δύο Δήμους της Αττικής, θυμήθηκα ένα σχετικό δημοσίευμά μου στην εφημερίδα «Επταήμερο», που έγινε ακριβώς πριν ένα χρόνο, 2010, που μπορεί να μην είναι σκάνδαλο, όμως έχει την οσμή και μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί τίποτε για τη πορεία της υπόθεσης. Αντίθετα, «σκαλίζοντάς» το, από πληροφορίες έμαθα, χωρίς να τις έχω διασταυρώσει, ότι κάπου σκάλωσε λόγω ημετέρων. Ελπίζω με την επαναφορά του θέματος να λάβουμε και εμείς και οι αναγνώστες κάποια απάντηση από το νέο δήμαρχο.
Έγραψε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». «Οι «μικρές κυβερνήσεις» των δήμων αποδεικνύονται μεγάλες εστίες διαφθοράς, γραφειοκρατίας και παραλογισμού. Κι αναδεικνύουν πρώτα απ' όλα μια κρίση που δεν έχει να κάνει μόνο με χρήματα, αλλά κυρίως με «χαλαρές» συνειδήσεις, υπερφίαλες επιδιώξεις, υπόγειους μηχανισμούς διαφθοράς κι ατιμωρησίας με την ανοχή και κάποτε τη σύμπραξη της κεντρικής εξουσίας».
Έγραψα στον «Αρτέμιο» τον περασμένο Αύγουστο του 2010:
Ο πρώην σύμβουλος του κ. Κασίμη και πρώην διευθυντής της αλήστου μνήμης Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Δήμου Αρτέμιδος (ΔΕΑΔΑ), κ. Νίκος Μπαρμπούνης, μέλος της εταιρείας με το διακριτικό τίτλο «ypostιriχi», με διαταγή πληρωμής-10175/2005- που επέδωσε την 7-6-10, διεκδικούσε από το Δήμο Αρτέμιδος το ποσό των 130.000 Ευρώ, πλέον εξόδων κ.λ.π. για μελέτες που η εταιρεία του έκανε για λογαριασμό της ΔΕΑΔΑ.
Με μια άλλη διαταγή πληρωμής-10176/2005- που και αυτή επιδόθηκε στο Δήμο την ίδια ημερομηνία, ο κ Αναστάσιος Τζανέτος, διεκδικούσε το ποσόν των 35,400 Ευρώ για μελέτη που έκανε υπέρ της ΔΕΑΔΑ.
Επειδή η ιστορία έχει πολλά παρακλάδια και για τους αμύητους αποτελεί γρίφο, θα αναφέρουμε βήμα-βήμα τα γεγονότα για να αντιληφθούν οι αναγνώστες μας και κατ’ επέκταση οι πολίτες της Αρτέμιδος πως η πολιτική και οι επιλογές του πρώην δήμαρχου Αρτέμιδος κ. Κασίμη, έξι (επτά σήμερα) χρόνια μετά ταλανίζουν το Δήμο.
Με τις υπ αριθμό 036/2005, 037/2005, 038/2005, 039/2005 και 040/2005 αποφάσεις του ΔΣ Αρτέμιδος, οι οποίες στη συνεδρίαση του ΔΣ, 25-1-2005, ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, ανατέθηκαν στην ΔΕΑΔΑ πέντε (5) μελέτες συνολικής αξίας 130,000 Ευρώ (εκατό τριάντα χιλιάδες) πλέον ΦΠΑ.
Όπως ήταν φυσικό, οι μελέτες ανατέθηκαν στην εταιρεία «ypostιriχi» που μέλος της ήταν ο διευθυντής της ΔΕΑΔΑ, κ. Νίκος Μπαρμπούνης.
Ακόμα, μία μελέτη, με απόφαση του προέδρου της ΔΕΑΔΑ, κ. Κόλτζου, ανατέθηκε στις 15-2-05 στο Λογιστή Φοροτέχνη, κ. Αναστάσιο Τζανέτου του Δημητρίου, έναντι αμοιβής 30,000 Ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Αφορούσε εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης για την αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου της ΔΕΑΔΑ.
Όταν οι μελέτες παραδόθηκαν, όπως είναι φυσικό, συνοδεύτηκαν με τα ανάλογα τιμολόγια για την πληρωμή τους.
Την 5-4-2005, ο Δήμος Αρτέμιδος μετέφερε στο λογαριασμό της ΔΕΑΔΑ το ποσόν των 130.000 Ευρώ, για την εξόφληση των τιμολογίων της «ypostιriχi».
Κατά πληροφορίες μας και όπως αποδεικνύεται από τη διαδρομή της ιστορίας, ο πρόεδρος της ΔΕΑΔΑ κ. Τάσος Κόλτζος, θεώρησε ότι έπρεπε να διαθέσει τα χρήματα για πληρωμές (επί μήνες) απλήρωτων υπαλλήλων της Επιχείρησης και όχι να εξοφλήσει τα τιμολόγια της εταιρείας «ypostιriχi».
Συνεδριάσεις του ΔΣ της ΔΕΑΔΑ
Την 9η Δεκεμβρίου 2005, σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΑΔΑ ελήφθησαν τρείς αποφάσεις. Η πρώτη με αριθμό 064/2005 αναφέρει επί λέξει. Επειδή: α) οι φάκελοι που υπεβλήθησαν στη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ήταν ελλιπείς και οι μελέτες χαρακτηρίστηκαν «μη ώριμες», β) η εταιρεία «ypostιriχi» δεν προσέφερε τις συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του ΤΔΕ που προβλεπόταν από τη σύμβαση με αποτέλεσμα να μην εγκριθεί καμία από τις παραπάνω μελέτες, προτείνω (πρόεδρος κ. Κόλτζος) να καταγγείλουμε τις συμβάσεις με την εταιρεία «ypostιriχi».
Στην ίδια συνεδρίαση, ο πρόεδρος της ΔΕΑΔΑ ανέφερε. «Την 6-12-2005 μας επιδόθηκε διαταγή πληρωμής της «ypostιriχi» για οφειλή που αφορά συμβάσεις που έχουν καταγγελθεί με την απόφαση 64/2005. Προτείνω την άσκηση ανακοπής κατά της παραπάνω διαταγής πληρωμής». Αριθμός απόφασης 66/2005.
Στη συνέχεια και πάντα στην ίδια συνεδρίαση, με την υπ΄ αριθμό 69/2005 απόφαση το ΔΣ της ΔΕΑΔΑ έκανε δεκτή την εισήγηση του προέδρου της: «Προτείνω να αναθέσουμε στο δικηγορικό γραφείο των Δ. Ζωγράφου και Κ. Κουτρούλη τη διερεύνηση της περίπτωσης να στοιχειοθετείται το αδίκημα της απάτης και την υποβολή μήνυσης στην περίπτωση αυτή».
Δυστυχώς, κατέστη αδύνατον να πληροφορηθούμε αν έγινε διερεύνηση, αν στοιχειοθετήθηκε το αδίκημα της απάτης, ή αν ποτέ υποβλήθηκε μήνυση κατά της εταιρείας «ypostιriχi».
Όπως επίσης, μας είναι άγνωστο αν έγινε ανακοπή από τη ΔΕΑΔΑ στη διαταγή πληρωμής, ποιος και με ποια επιχειρήματα υποστηρίχτηκε, καθώς επίσης την απόφαση, αν φυσικά εκδικάστηκε.
Ωστόσο, άξιο απορίας είναι, η καταβολή στην εταιρεία «ypostιriχi» της αξίας του ΦΠΑ, περίπου 16.000 Ευρώ. Η καταβληθείσα αξία του ΦΠΑ, ουσιαστικά και τυπικά επικύρωνε την εγκυρότητα των τιμολογίων, ενώ το ΔΣ της ΔΕΑΔΑ έπαιρνε τις πιο πάνω αποφάσεις.
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΔΕΑΔΑ
Ως γνωστό, η Διοίκηση Αλτιπαρμάκη, το 2009 έκλεισε την ΔΕΑΔΑ, η οποία άφησε χρέη της τάξης του 1,500.000 Ευρώ περίπου, και την έθεσε στο καθεστώς εκκαθάρισης. Όλες οι υποχρεώσεις της, βάσει νόμου μεταφέρθηκαν στο Δήμο, καθώς και τα περιουσιακά της(;) στοιχεία.
Η διαταγή πληρωμής, εναντίον της ΔΕΑΔΑ που εξέδωσε η εταιρεία «ypostιriχi» το 2005, επιδόθηκε πάλι στο Δήμο Αρτέμιδος, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2010 καθώς επίσης, με την ίδια ημερομηνία εκδόθηκε και επιδόθηκε η διαταγή πληρωμής του κ. Αναστάσιου Τζανέτου του Δημητρίου.
Όπως φαίνεται από το ιδιόγραφο σημείωμα επάνω στις διαταγές πληρωμής, ο Δήμαρχος κ. Αλτιπαρμάκης με την παραλαβή τους έδωσε εντολή να ασκηθούν ανακοπές. Πράγματι, ο δικηγόρος κ. Βασιλείου άσκησε ανακοπή η οποία θα εκδικαζόταν τη 10 Αυγούστου 2010.
Κεραυνός εν αιθρία.
Και ενώ αναμενόταν η εκδίκαση της ανακοπής, με νόμιμες επισπευσμένες διαδικασίες, όπως μας πληροφόρησαν από την τράπεζα Πειραιώς, η εταιρεία «ypostιriχi» και ο κ. Αναστάσιος Τζανέτος, εισέπραξαν με δικαστική απόφαση από το τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου την 29 Ιουλίου 2010, το ποσόν 181.078,91 και 56,543,79 Ευρώ αντίστοιχα. Πιο απλά, η εταιρεία «ypostιriχi» εισέπραξε επί πλέον περίπου πενήντα (50.000) Ευρώ για τόκους και δικαστικά έξοδα, και ο κ. Τζανέτος περίπου 26.000 (είκοσι έξι) για τις ίδιες αιτίες.
Σε ερώτησή μας ο δήμαρχος κ. Αλτιπαρμάκης μας είπε: «Κάναμε νομικά ότι έπρεπε. Δεν γνωρίζω πως φθάσαμε σε αυτή την κατάληξη. Εντός των ημερών θα αναθέσουμε σε δικηγόρο την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. Είναι θέμα που οι λεπτομέρειές του πρέπει να έρθουν στο φώς. Για μένα και τους συνεργάτες μου η διαλεύκανση της υπόθεσης είναι σκοπός ζωής». Ας σημειωθεί ότι στην αμέσως μετά συνεδρίαση του ΔΣ, λήφθηκε απόφαση ανάθεσης της υπόθεσης σε δικηγόρο.
Ο Δήμος έχει συνέχεια. Μήπως μπορεί κάποιος από τη διοίκηση να μας πληροφορήσει, αν από τότε και μέχρι σήμερα τι ενέργειες έγιναν για να διαλευκανθεί η υπόθεση;
Δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδος Χρήστος Μάρκος
Σε δηλώσεις του προς τη στήλη τον Αύγουστο του 2011, ο νυν δήμαρχος κ. Χρήστος Μάρκου είχε πει τα εξής: «Τα στοιχεία που αναφέρετε στο δημοσίευμα είναι πάρα πολύ σημαντικά. Σε αυτά θα στηριχθούμε για να ξεδιαλύνουμε δικαστικά την υπόθεση. Να είστε βέβαιος ότι τίποτε δεν θα μείνει στο σκοτάδι».
Όμως, ένα χρόνο μετά η υπόθεση είναι ακόμα στο σκοτάδι και ποιος ξέρει για πόσο διάστημα ακόμα, ή αν τελικά πάει στο χρονοντούλαπο της… παθογένειας. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα. Ακούγεται πως η Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και το ΣΔΟΕ, θα επισκεφτεί το Δήμο. Ίσως πέσει το μάτι τους και στην πιο πάνω περίπτωση. Λέμε ίσως και… ελπίζουμε.
Δημήτρης Πνευματικάτος

7 σχόλια:

  1. Πνευματικάτε, όλα ξεκίνησαν επί Δημαρχίας του πρώην φίλου σου Κασίμη και όλα τελείωσαν επί Δημαρχίας του φίλου σου πρώην Δημάρχου Αλτιπαρμάκη. Μας λες πολλά διάσπαρτα, αλλά δε μας λες ένα. Ο κ. Αλτιπαρμάκης και ο δικηγόρος του είχαν κοινοποιήσει ως Δήμος τις ανακοπές (στους διαδίκους, στην Τράπεζα, κλπ) ή τις είχε ξεχάσει στο συρτάρι; Μάλλον το δεύτερο, αφού του πήραν τα χρήματα από τον τραπεζικό λογαριασμό του Δήμου, γιατί ο Κόλτζος που τις κοινοποίησε ως ΔΕΑΔΑ είδες οτι δεν μπόρεσε να του πάρει κανείς τα λεφτά από το λογαριασμό.
    Όσο για τον νυν Δήμαρχο, άστα να πάνε. Αυτός όλα αυτά τα θεωρεί απλές παρατυπίες και ως τέτοιες τις έχει επισήμως χαρακτηρίσει προς τα ελεγκτικά όργανα οπότε μη περιμένεις καμία αποκάλυψη ούτε τιμωρία.
    Άλλωστε δεν βλέπεις οτι ψάχνει να πάρει δάνειο να εξοφλήσει τα πάντα, ακόμα και τα παράνομα τιμολόγια του παρελθόντος;
    Και μη σε ακούσω να διαμαρτυρηθείς, γιατί επιλογή σας ήταν. "Καλό παιδί" θέλατε όλοι σας να το χαίρεστε τώρα. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και εσείς το χαβά σας. Κάνετε οτι δεν καταλαβαίνετε αλλά όλοι γύρω από την ίδια πολιτική της συγκάλυψης γυρνάτε διαφοροποιούμενοι περιθωρειακά και επιφανειακά στα όρια αντοχής του διεφθαρμένου σας τοπικού συστήματος εξουσίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αδιαφορώ σε ποιανού το κεφάλι θα πέσουν οι ευθύνες. Γνωρίζεις, όπως και εγώ, πολύ καλά και σε βάθος την υπόθεση. Γι αυτό μέχρι να αποκαλυφθεί η αλήθεια θα την επαναφέρω στη δημοσιότητα.
      Δημήτρης Πνευματικάτος

      Διαγραφή
  2. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΤΗΝ 110675/Ε1/4-8-2011 ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ;;;; ΩΣ ΠΟΤΕ Κε ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΤΕ ΘΑ ¨ΓΚΕΜΠΕΛΙΖΕΤΕ ¨ ΚΡΥΒΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλά δεν το είχατε προσέξει, όταν το είχα δημοσιεύσει. Θα ανατρέξω στο αρχείο και θα σας το επισυνάψω. Όμως μετά από την αίτηση τι κάνατε για να επισπευτούν οι διαδικασίες ελέγχου; Η καταχώρηση αληθινών γεγονότων δεν είναι γκεμπελισμός. Σε αυτό το χαρακτηρισμό καταφεύγουν όσοι αδυνατούν να δουν κατάματα την αλήθεια. Ειδικά όταν δεν τους συμφέρει!!!
      Δημήτρης Πνευματικάτος

      Διαγραφή
  3. Να περιμενετε ....φιλοι .Η Ραφηνα εχει ενα ΓΙΑΠΙ ,ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ που στοιχιζει.....5000 ευρω ...το μετρο......ΚΑΙ ...ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΨΑΧΝΟΥΝΕ.....
    Το οτι ο γραφων ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.....Ε.....
    ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΟ ...ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ?Τα βρισκουνε τα ξαναχαλανε τα ξαναβρισκουνε,ΚΑΤΑ ΠΟΥ ΦΥΣΑΕΙ ,ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ, ΤΙ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΜΕ...με ποιον θα συνεντευξιασθουμε,Ποιον θα βαλουμε τωρα μπροστα,

    παλια κολπα,πολυπαιγμενα...ΠΟΙΟΣ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ..ΠΛΕΟΝ.....ΤΑ GOOD FELLOWS, ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ...ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕΝΙΟΣ Κος.ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑΤΟΣ,ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΟΣΟ ΓΝΩΡΙΖΩ,ΑΠΈΥΘΕΙΑΣ ΕΦΑΠΤΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ,ΟΥΤΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΞΙΩΜΑ.
    ΕΣΕΙΣ Κε.ΚΑΣΙΜΗ ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ ΣΟΥ,ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο Κος.ΑΛΤΙΠΑΡΜΑΚΗΣ ΑΛΛΟ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΡΕΜΑΛΙ ΛΑΜΟΓΙΟ,Ο ΚΙΤΣΟΣ ΜΑΡΚΟΥ,Ο ΜΑΡΓΕΤΗΣ,ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΡΑΜΟΛΙ,ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΤΑΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ.
    ΟΧΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ Κος ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΑΤΟΣ.
    ΑΛΛΑ ΜΟΛΙΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΑΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΡΕΑ ΣΤΟΝ ΑΚΗ,ΘΑ ΠΑΤΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΜΙΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΕΑ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΛΑΚΗ,ΟΠΩΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ.
    ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΤΕ..ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΩΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΑΑ ΣΕ ΠΛΗΡΩΣΕ;;Η ΣΕ ΑΠΕΙΛΗΣΕ,ΚΑΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΣΒΗΣΕΣ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ;ΣΒΗΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΦΥΛΑΚΗ;;
    ΑΦΟΥ ΟΟΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΔΟΕ..Ο ΝΟΝΟΥΛΗΣ;Ο ΚΙΤΣΟΣ;Ο ΚΑΖΑΓΕΡΟΝΤΙ;,Ο ΚΟΤΣΙΔΑΚΙΣ;Ο ΚΑΣΙΜΗΣ;
    ΟΟΟΛΟΙ ΑΡΠΑΓΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου